Väitöstilaisuutta pastoraalisesta johtamisesta voi seurata suorana lähetyksenä

17.11.20

Pekka Asikainen väittelee 20.11. Helsingissä. Tutkimustaan varten hän on haastatellut 32 kirkkoherraa.


Oulun seurakuntayhtymän johtajana toimiva Pekka Asikainen on tehnyt tohtorinväitöstutkimuksen otsikolla Jumalan vai ihmisen palveluksessa.  Se käsittelee pastoraalista johtamista erityisesti kirkkoherran roolista käsin.

– Kirkkoherran roolia voidaan verrata muun muassa rehtorin pedagogiseen johtamiseen, upseerin sotilasjohtamiseen, johtavan lääkärin lääketieteelliseen johtamiseen tai muuhun ammatilliseen substanssiin perustuvaan johtamiseen, Asikainen luonnehtii.

Vaikka johtamisessa on organisaatiosta riippumatta paljon samaa, ”organisaation perustehtävä muovaa johtamista ja johtajuutta, sillä johtaminen on menetelmä perustehtävän toteuttamiseksi”, todetaan tutkimuksessa.

Pastoraalisen johtamisen syvärakenteita on selvitetty kysymällä, millaisia näkemyksiä haastateltavilla on pappeudesta, hengellisestä identiteetistä, Raamatusta ja johtamisesta. Näiden kuvausten kautta he asemoivat itsensä johtajana.

Asikaisen vastaväittäjinä toimivat dosentit TT, piispa Jari Jolkkonen ja KT, eversti Vesa Nissinen. Kustoksena on professori Jyrki Knuutila Helsingin yliopistosta.

Perjantaina 20.11.2020 kello 12 alkavaa väitöstilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä. Linkki lähetykseen löytyy Helsingin yliopiston sähköisestä tapahtumakalenterista. Oikea lähetys löytyy kirjoittamalla hakukenttään väittelijän nimi.

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Näkemyksiä