Yhteislaulusta ei luovuta

Kanttorit muokkaavat parhaillaan Kauneimmat joululaulut -tapahtumia korona-aikaan sopiviksi.

Limingassa on viime päivinä mietitty kuumeisesti suosittujen Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksien järjestämistä korona-aikana.

Joulun ajan yhteislaulutilaisuudet keräävät perinteisesti kirkkoon väkeä tungoksiin asti, mutta tulevana jouluna osallistujamääriä säätelevät tarkat koronarajoitukset.

Limingan kanttori Mika Kotkaranta kuvailee, että heillä adventin ja joulun ajan laulutilaisuuksia on ”jumpattu joka kantilta” mahdollisimman turvallisiksi osallistujille.

Kylätaloilta kirkkoon laulamaan tulevana jouluna

Jumppaus tarkoittaa, että Kauneimmat joululaulut -tilaisuuuksia järjestetään tällä kertaa edellisvuosia useampia.

– Limingan kirkossa on oma laulutilaisuus kaikille kylille, selvittää Kotkaranta.

Yhteisen kutsun saavat rantakyläläiset ja ketunmaalaiset.

Edellisvuosina joululaulutapahtumia on pidetty osittain kylien kylätaloilla tai kouluilla, mutta nyt laulaminen keskitetään isoon tilaan eli kirkkoon.

Kyläläisten kutsuminen kirkkoon ei ole ainoa muutos Limingan joululaulujärjestelyissä.

– Oma tapahtumansa on niille lauluhaluisille, jotka pääsevät mukaan keskellä päivää ja ehkä haluvatkin liikkua mieluimmin valoisaan aikaan.

– Myös tämä tapahtuma tasoittaa osaltaan osallistujamääriä. Kauneimpia joululauluja pääsee laulamaan myös joulun pyhien jälkeen.

Laulaminen tehdään mahdolliseksi myös kotona pysyville

Limingassa tiedetään vanhastaan, että esimerkiksi Tupoksessa Kauneimmat joululaulut vetävät valtaisan joukon ihmisiä koolle.

– Siksi Tupoksen ja myös kirkonkylän joululaulut striimataan. Se tarkoittaa, että mukaan laulamaan voi liittyä kotisohvalta.

Limingassa on varauduttu myös ohjaamaan väkeä seurakuntatalolle, mikäli kirkkoon saapuisi enemmän väkeä kuin on mahdollista ottaa sisälle.

Seurakuntatalossa kirkon laulutilaisuutta voi seurata valkokankaalta.

Etukäteissuunnitelmat on haluttu tehdä Limingassa tarkasti, vaikka kukaan ei pysty tarkasti sanomaan, millaisen koronatilanteen keskellä jouluna eletetään.

– Tavoitteet ja suunnitelmat pitää olla hyvissä ajoin, mutta myös valmius laittaa ohjelma uusiksi tarpeen vaatiessa, Kotkaranta sanoo.

Liminkalaiset saavat seurakunnasta koteihinsa joulupostia, jossa kerrotaan adventin ja joulun ajan tapahtumista.

 

Tavoitteet ja suunnitelmat pitää olla hyvissä ajoin, mutta myös valmius laittaa ohjelma uusiksi tarpeen vaatiessa.

Mika Kotkaranta

 

Lähetysseura kannustaa uudenlaisiin lauluhetkiin

Kauneimmat Joululaulut on Suomen Lähetysseuran menestyksellinen varainhankintakampanja. Viime vuonna tilaisuudet keräsi historiansa parhaan tuloksen, 1 165 000 euroa.

Siksi Lähetysseurassa toivotaan hartaasti, että seurakunnissa löytyy uskallusta, tahtoa ja taitoa järjestää koskettavia tapahtumia joululaulujen äärellä, vaikka koronaepidemia rajoittaa kokoontumisia.

– Nyt tilaisuuksia on hyvä pitää tavanomaisesta poikkeavalla tavalla, Satu Kantola Lähetysseurasta sanoo.

Kantolan mukaan seurakunnat ovat suunnitelleet tapahtumia myös ulkoilmaan.

– Kehitteillä on lauluvaelluksia, laulavia joulutervehdyksiä ja parvekelauluja.

Kantolan mukaan esimerkiksi urheiluhallissa pidettävä joululaulutilaisuus on oivallinen idea, koska isossa tilassa etäisyyttä muihin on helppo pitää.

Onnistunut idea vuosien takaa

Kauneimpia Joululauluja on laulettu vuodesta 1973 lähtien.

Tapahtuma syntyi, kun kanttorit yhdessä Suomen Lähetysseuran kanssa halusivat kehittää hiljaiseen kolmanteen adventtisunnuntaihin tapahtuman, jossa kerättäisiin varoja lähetystyölle.

Lähetysseura tukee keräysvaroilla heikoimmassa asemassa olevia lapsia yli 20 maassa. Niillä parannetaan muun muassa lasten ja äitien terveyttä, autetaan perheitä saamaan parempaa ravintoa ja puhdasta vettä sekä kehittämään toimeentulomahdollisuuksia.

Lähetysseura tukee erityisesti vammaisten ja vähemmistöihin kuuluvien lasten koulutusta.

Vuosi sitten tehdyn tutkimuksen mukaan kolme viidestä suomalaisesta osallistuu Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksiin.

Kauneimmissa joululauluissa voi tehdä antaa lahjoituksen, jolla autetaan lapsia noin 20 maassa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää