”Jokainen voi olla auttajan roolissa”

Aina kannattaa auttaa, kun toinen on hädässä. Myös ihmiskaupan uhria, sanoo pastori Arpàd Kovàcs.

Oulun tuomiokirkkoseurakunnan ihmisoikeusaiheisessa kampanjassa kysytään, onko liian halpa liian hyvää ollakseen oikein.

Kansainvälisen työn pastori Arpàd Kovàcs ja lähetyksen koordinaattori Anneli Nieminen tuomiokirkkoseurakunnasta vastaavat väitteisiin ihmiskaupasta.

Ihmiskauppa on pieni ilmiö Suomessa ja Oulun seudulla vielä pienempi.

​­– Väärin. Ihmiskauppa ja sen kaltaiset ilmiöt ovat valitettavan yleisiä myös Oulun kokoisessa kaupungissa. Siksi asiasta pitää olla tietoinen ja pyrkiä vaikuttamaan ilmiöön omilla valinnoillaan. Mahdolliseen ihmiskauppaan ja ihmisoikeuksien rikkomiseen voi törmätä aivan tavallisella kauppareissulla tai ostaessaan palveluja. Jos vaate on halpa, remontti tai hiusten leikkaus selvästi alle yleisen hintatason, on hyvä pohtia, mitä huokean hinnan taustalla on.

Ihmiskauppa on niin isojen miesten rikollista ja raakaa toimintaa, ettei tavallisen ihmisen kannata siihen puuttua.

​– Aina kannattaa puuttua, kun toinen on hädässä. Vastoin olettamuksia ihmiskauppa on usein pienten piirien toiminta, joskus jopa uhrin sukulaiset osallistuvat siihen. Ison luokan rikollisuus ei ole poissuljettu mahdollisuus, mutta se ei ole niin yleistä kuin kuvitellaan.

Ihmiskaupan uhri on usein itse syyllistynyt rikokseen.

​– Vaikka ihmiskaupan uhri olisikin syyllistynyt rikokseen tietoisesti tai tietämättään, ei se vähennä hänen avun tarvettaan.

Jos syntyy epäilys ihmiskaupasta, kannattaa ottaa yhteys poliisiin.

​– Rikoksia ei tule yrittää selvittää itse. Jos huoli ja epäilys rikoksesta syntyy, voi tehdä rikosilmoituksen poliisille. Varmuutta siitä, onko henkilö joutunut nimenomaan ihmiskaupan uhriksi, ei tarvitse olla etukäteen. Jos on epävarma, voi ottaa yhteyttä myös ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään. Auttajan oma turvallisuus on harvoin uhattuna.

Valtaosa ihmiskaupan uhreista on seksityöläisiä, ravintoloissa ja rakennuksilla työskenteleviä henkilöitä.

​– Oikein, tosin ei tässä järjestyksessä.

On noloa, jos oma epäilys paljastuu vääräksi.

​– Huolen ilmaiseminen lähimmäisestä ei ole noloa.

 Rukous ihmiskaupan uhrien puolesta on auttamista sekin.

​– Meidät on kutsuttu rukoilemaan kaikkien puolesta, eikä ihmiskaupan uhri ole poikkeus. Mikäli voimia riittää, voi ja pitää tehdä enemmänkin kuin rukoilla.

 Onko liian halpa liian hyvää ollakseen oikein -kampanjatuotteita, kuten paitoja, julisteita ja pinssejä, voi ostaa Pop up -käsityökauppa Silimukasta, Torikatu 7. Ne on suunnitellut oululainen taiteilija Lauri Ahtinen.

 

Ihmiskaupasta saa tietoa verkkosivuilta www.ihmiskauppa.fi


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää