Alttari, jolla on kynttilöitä.

Korona kurittaa Aurinkorannikon seurakuntaa

8.12.20

Moni suomalainen on palannut Espanjasta kotimaahan. Tauti tekee hallaa seurakunnalle, jonka talouteen varainhankinnalla on suuri merkitys. Toiminta on kuitenkin käynnissä keväällä vallinneen, täydellisen tauon jälkeen.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marja Forsblom .

Koronavirus on romahduttanut Aurinkorannikon seurakunnan toimintaan osallistuvien määrän. Kun Fuengirolassa järjestettävään jumalanpalvelukseen saattoi aikaisemmin tulla yli 300 henkilöä, tänä päivänä heitä on joitakin kymmeniä.

– Moni Aurinkorannikolla asuva suomalainen lähti keväällä takaisin kotimaahan. Tarkka lähteneiden määrä ei ole tiedossa, mutta kun alueella asuu yleensä noin 30 000 suomalaista, heistä on nyt jäljellä kolmasosa tai puolet, kertoo Aurinkorannikon seurakunnan johtava pappi Jarmo Karjalainen.

Aikaisemmin seurakunta piti jumalanpalveluksia usein myös katolisissa kirkoissa, sillä seurakuntakotiin mahtuu parisataa henkilöä.

– Tällä hetkellä seurakuntakodissa voi olla kerrallaan 65 henkilöä ja katolisissa kirkoissa 90 henkilöä. Tila on riittänyt, sillä kaikki tänne jääneet eivät halua tulla viruksen aikana paikalle.

Talous on tiukilla, mutta kerhot ovat tulleet takaisin

Aurinkorannikon seurakunta toimii noin 120 kilometrin levyisellä, Nerjasta Esteponaan ulottuvalla alueella, jossa oleskelee valtaosa Manner-Espanjassa asuvista suomalaisista.

Seurakunnalla on kokoontumistilat Fuengirolassa, Los Pacosissa ja Torremolinoksessa. Tällä hetkellä toiminta kahden papin seurakunnassa keskittyy pääosin Fuengirolaan, sillä matkustaminen kaupungista toiseen on kiellettyä.

Keväällä seurakuntakodin ovet suljettiin kokonaan. Vaikka toiminta on yhä tavallista suppeampaa, viikko-ohjelmaan ovat syksyn myötä palanneet muun muassa lastenkerho, perhekerho ja raamattuopetus. Seurakuntalaiset kokoontuvat jälleen myös seurakuntakodin kahvilassa ja kirjastossa.

Alueella roihahtanut työttömyys on koetellut myös suomalaisia ja viime kuukausina tavallista useampi on pyytänyt päästä keskustelemaan papin kanssa.

– Osa ihmisistä on tipahtanut työttömyyden seurauksena tyhjän päälle. Olemme auttaneet taloudellisesti erityisesti lapsiperheitä sekä kustantaneet joillekin suomalaisille paluulentoja kotiin.

Seurakuntakodin ovien sulkeminen keväällä näkyy seurakunnankin taloudessa. Varainhankinnan tuotto jää tältä vuodelta noin 66 000 euroa tavanomaista pienemmäksi. Se on paljon seurakunnalle, jonka pappien palkat maksaa Kirkkohallitus, mutta joka muuten toimii kahvilatuoton ja lahjoitusvarojen turvin.

Sosiaalikuraattori on vuoden valopilkku

Tämän vuoden ilonaihe Aurinkorannikon seurakunnassa on sosiaalikuraattorin saaminen alueelle. Merimieskirkon alaisuudessa toimiva sosiaalikuraattori aloitti työnsä elokuussa.

– Koska seurakunnallamme on vain kaksi työntekijää, tämä helpottaa työnsarkaa huomattavasti. Avuntarvitsijoita on enemmän kuin mihin paikallinen tukijärjestelmä pystyy vastaamaan, Karjalainen sanoo.

Vaikka media nostaa Aurinkorannikon suomalaisista puhuttaessa usein esille haasteet kuten päihteidenkäytön ja mielenterveysongelmat, näiden kanssa kamppailee Karjalaisen mukaan murto-osa alueelle muuttaneista.

– Valtaosa ihmisistä voi hyvin. Monen elämä on parempaa kuin Suomessa ihan jo sen vuoksi, että täällä on enemmän valoa ja liikkuminen sulan maan vuoksi helpompaa.

”Pyykkiä voi viikata parvekkeella ja ruokakaupassa käynti on elämys”

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä