Pääkirjoitus: Tiedolla, taidolla ja suomalaisella sisulla

1.12.20

Pohjoisen maan kehitys yhdeksi maailman parhaista paikoista elää on kunnioitettava saavutus, toteaa Rauhan Tervehdyksen hallituksen jäsen Kati Jurkko.


Teksti: Kati Jurkko .

Tänä vuonna juhlimme itsenäistä Suomea poikkeuksellisissa olosuhteissa. Uskon, että yhdessä me selviämme tästäkin koettelemuksesta, ja ehkä lopputulemana on ihmisiä ja kansakuntaa yhdistävä tilanne – olemmehan kaikki samassa veneessä.

Saamme nyt joka puolelta kuulla koronaohjeita. Vaikka uutistulva saattaa ahdistaa, jaettavalla tiedolla on merkityksensä, on aina ollut. 

Pohjoisen maan kehitys yhdeksi maailman parhaista paikoista elää on kunnioitettava saavutus. Siihen on tarvittu enemmän kuin kovaa työtä, sisua ja veljeyttä periaatteella ”kaveria ei jätetä”. Siihen on tarvittu myös tietoa ja tiedon jakamista.

Evankelisluterilaisella kirkolla on aina ollut iso merkitys suomalaisen sivistyksen ja lukutaidon kehittymiseen ja siihen, millaisessa maassa me tänään elämme. 

Kirkko opetti kansan lukemaan omalla kielellään, ja papit toivat seurakuntalaisille Sanan lisäksi tietoa esimerkiksi uusista keksinnöistä ja tavoista viljellä maata. Muistan lukeneeni, että 1900-luvun alussa oli pappi kainuulaisen pellon laidalla tokaissut: ei tämä pelto rukousta tarvitse, vaan lantaa!

Papin, kansakoulun isän Uno Cygnaeuksen kehittämä koulujärjestelmämme on kehittynyt maailman parhaaksi, syystäkin sitä ihaillaan maailmalla. 

Kouluissa opetetaan tiedon lisäksi myös laaja-alaisia taitoja, kuten ihmisarvon kunnioittamista, toisten kunnioittamista, rehellisyyttä sekä toisista ja itsestä huolehtimista. Vaikka emme sitä tietoisesti ajattelekaan, pohjautuvat ne vahvasti kristinuskoon. Tiedämme, että näitä arvokkaita taitoja ja tietoa yhdistämällä me pärjäämme elämässä yksilöinä ja kansakuntana. 

Sivistystä ja arvojamme vaalimalla meillä on tulevaisuudessakin tuhansia syitä juhlia itsenäisyyttämme ja menestystämme. Rauhallista itsenäisyyspäivä!

Muistan lukeneeni, että 1900-luvun alussa oli pappi kainuulaisen pellon laidalla tokaissut: ei tämä pelto rukousta tarvitse, vaan lantaa!

 

Kirjoittaja on Rauhan Tervehdys ry:n hallituksen jäsen

Kirjoituksesta voi antaa toimitukseen palautetta.

Lue lisää aiheesta:

article Näkemyksiä Yleinen