"Pyykkiä voi viikata parvekkeella ja ruokakaupassa käynti on elämys"

Aurinkorannikon seurakunta sai uuden aktiivin, kun Marja Forsblom toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja muutti Fuengirolaan.

Marja Forsblom seisoo parvekkeella auringonpaisteessa.|Alttari

Työpäivä on ohi ja kotiin palannut Marja Forsblom on laittanut pyykit pesukoneeseen.

Forsblomin arkirutiinit ovat pääosin samoja kuin aina ennenkin. Tänä syksynä hän vain tekee ne lähes 5000 kilometrin päässä kotikaupungistaan Oulusta.

Forsblom muutti lokakuun alussa Los Bolichesiin Fuengirolaan. Aurinkorannikolle asettuminen on pitkäaikaisen harkinnan tulos.

– Olen aina halunnut sekä työskennellä ulkomailla että asua perheeni kanssa Espanjassa. Tällä tavalla voin toteuttaa molemmat haaveet.

Suomella pärjää töissä ja kampaamossa

Maan vaihto on ollut leppoisaa, sillä Aurinkorannikolla asuu paljon kotimaan kansalaisia.

– Täällä on paljon suomalaisia eläkeläisiä, työssäkäyviä ja yrittäjiä. Tuttuja on tullut nopeasti.

Fuengirolassa suomen kieltä kuulee useissa ravintoloissa, kampaamoissa ja monissa muissa yrityksissä. Tuttua kotimaista puhutaan myös työpaikalla kehitysyhteistyöjärjestö World Visionissa. Marja Forsblom tekee järjestölle varainhankintaa eli etsii lahjoittajakummeja.

– Minulla on itselläni ollut kuusi vuotta kummilapsi Pohjois-Intiasta World Visionin kautta. Tunnen, että teen merkityksellistä työtä.

Elämää kahden maan välillä

Yksin Fuengirolaan muuttanut Forsblom sai lokakuun puolivälissä seurakseen tyttärensä, 12-vuotiaan Lempin. Poika Alvar jäi vielä koti-Suomeen, samoin kuin Oulussa työskentelevä puoliso Samu Forsblom.

– Toistaiseksi jaamme elämme kahden maan välillä, Marja Forsblom kuvailee.

Ulkomaille muutossa Forsblomia ei mietityttänyt työpaikasta irtisanoutuminen tai yhteisen kodin myyminen Pikisaaresta, ei edes lähteminen ilman perhettä. Sen sijaan hän epäröi irrottaa tytärtään juuriltaan. Kuinka Oulussa ruotsinkielistä koulua käyvä tytär sopeutuisi käymään koulua Espanjassa?

– Lempi sai paikan suomalaisesta koulusta. Hän suhtautuu positiivisesti kaikkeen uuteen ja on innostunut, joten alku on mennyt hyvin.

Lempi ja Marja Forsblom auringonpaisteessa, maskeihin pukeutuneina palmun alla.

Seurakunta löytyi kulman takaa

Marja Forsblom otti jo ennen muuttoaan selvää, millaista toimintaa suomalaisella seurakunnalla on Los Bolichesissa. Kävi ilmi, että yksi Aurinkorannikon seurakunnalle kuuluvista seurakuntataloista sijaitsee viereisessä korttelissa.

Netistä löytyivät jumalanpalvelusten ja virsiseurojen aikataulut. Uusi asukas tarjoutui myös vapaaehtoistöihin.

– Olisin voinut vetää askartelukerhoa tai vaikka pyhäkoulua. Se ei nyt koronan vuoksi kuitenkaan onnistu.

Sen sijaan tuore ulkosuomalainen on liittynyt tyttärensä kanssa seurakunnan kuoroon, joka harjoittelee parhaillaan joululauluja.

– Kuorossa on hauska olla jo senkin vuoksi, että puolisoni sukulainen Erkki Karjalainen oli aikoinaan tällä alueella aktiivinen musiikin harrastaja ja johti silloin paikallista kirkkokuoroa.

Alttari, jolla on kynttilöitä.

Samanhenkisiä ihmisiä ja iltajumalanpalveluksia

Oulun tuomiokirkkoseurakuntaan kuuluva Forsblom ja hänen perheensä ovat aikaisemmin osallistuneet aktiivisesti kotiseurakuntansa tapahtumiin. Seurakuntayhteyden vaaliminen tuntuu tärkeältä myös ulkomailla.

– Se tukee hengellistä kasvua. Voin myös olla osa yhteisöä ja löytää samanhenkisiä ihmisiä.

 

Seurakunnasta on löytynyt uusia ystäviä myös Ahvenanmaalla, Münchenissä ja Kalifornissa.

 

Kolme vuotta sitten valmistunutta, entistä suurempaa seurakuntataloa Forsblom kehuu viihtyisäksi.

– Siellä on kynnys matalalla. Pidän siitä, että täällä jumalanpalvelukset ovat sunnuntaisin kello 16. Suomessa aamukymmenen palvelukset tuntuvat joskus liian varhaisilta.

Paikalliseen seurakuntaan Marja Forsblom on hakeutunut myös asuessaan Ahvenanmaalla, Münchenissä ja Kaliforniassa.

– Niistä on löytynyt aina uusia ystäviä.

Seurakuntakoti ulkopuolelta.

Rajoitukset eivät haittaa elämää

Haastatteluhetkellä marraskuussa Andalusian alueelle on määrätty öisin voimassa oleva ulkonaliikkumiskielto. Ilman maskia kulkemisesta on rangaistuksena sakko ja ravintolat suljetaan kello 18, mikä on eteläeurooppalaisessa kulttuurissa poikkeuksellista.

– Kun käymme ravintolassa, menemme sinne kello 16 aikaan. Haluamme käydä ulkona jo pelkästään tukeaksemme paikallisia yrittäjiä tässä tilanteessa. Se on mielestäni tärkeää.

– Öisestä liikkumiskiellosta ei ole meille haittaa, sillä siihen aikaan olemme kuitenkin kotona.
Korona muutti myös Forsblomin suunnitelmia, sillä maaliskuussa hänelle luvattu työpaikka peruuntui tautitilanteen vuoksi.

Muutto tuntui kuitenkin tärkeältä, sillä kaikki valmistelut oli jo tehty: asunto vuokrattu ja tyttären koulumaksu maksettu.

– Onneksi tämä nykyinen työ järjestyi lopulta nopeasti.

Tautitilanne vaihtelee eri puolilla Espanjaa, muistuttaa Forsblom.

– Aurinkorannikolla tartuntoja on tällä hetkellä vähemmän kuin Suomessa. Pohjois-Espanjassa tilanne on huonompi.

 

Täällä tavalliset arkiaskareetkin tuntuvat hyviltä.

 

Erilainen, samanlainen arki

Useita kertoja Espanjassa lomaillutta Forsblomia miellyttää paitsi maan ilmasto, myös paikallisten asenne elämään.

– Espanjalaiset ovat rentoja. En ole mikään pilkunviilaaja, joten se sopii minulle hyvin.

– Toisaalta viranhaltijat käyttävät halutessaan ihan omaa valtaa. Heitä ei kannata suututtaa.

Koska työpäivä kestää kuusi tuntia, iltapäivisin on mahdollista nauttia vapaa-ajasta.

– Tavalliset arkiaskareet tuntuvat hyvältä. Pyykkiä voi viikata parvekkeella ja ruokakaupassa käynti on elämys, sillä tuotteet ovat erilaisia kuin kotimaassa.

– Tämä voi olla vastamuuttaneen kuherruskuukausi, mutta kamala arki ei ainakaan vielä ole tullut vastaan. Minulla on aina ollut hyvä olo Espanjassa. Nyt se olo on vain jatkunut.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää