"Kirkkokunnan rajan voi ylittää helposti verkossa"

Nettilähetykset ovat helppo keino kurkistaa sisään toiseen seurakuntaan, sanoo Oulun vapaaseurakunan pastori Risto Wotschke. Parhaillaan vietetään kahdeksan päivän mittaista jaksoa, jolloin kristityt eri puolilla maailmaa rukoilevat yhdessä.

|

Kristityt eri puolilla maailmaa viettävät joka vuosi 18.-25. tammikuuta ekumeenista rukousviikkoa rukoillen kristittyjen ykseyden puolesta.

Miten avaisit termiä ”ekumenia” kansantajuisesti, Oulun vapaakirkon pastori Risto Wotschke?

– Ekumeniaa on mielestäni kahdella tasolla. On virallinen puoli, jossa kirkkokuntien ja hengellisten yhteisöjen
edustajat kokoontuvat, tutustuvat, rukoilevat ja suunnittelevat yhteisiä tapahtumia.

– Toinen puoli on se, että rivikristittyinä tutustumme toiseen seurakuntaan kuuluviin ja rukoilemme yhdessä, vierailemme toistemme tilaisuuksissa tai järjestämme yhteisiä tapahtumia.

 

Koronan vuoksi on eletty haastavia aikoja kohta vuoden päivät. Onko kaikille yhteinen kriisi mielestäsi yhdistänyt kirkkokuntia?

– Kriisi on tietyllä tavalla yhdistänyt ihmisiä, kamppailemmehan kaikki samojen asioiden kanssa.

– Rajoitukset ovat pitäneet ihmisiä kodeissaan, mutta kirkkokunnan rajan voi ylittää helposti verkossa. Nettilähetykset ovat helppo keino kurkistaa sisään toiseen seurakuntaan.

– Vapaakirkko on kautta aikojen tehnyt yhteistyötä muiden kirkkojen ja seurakuntien kanssa. Erityisen mielellään olemme mukana toiminnassa, jossa keskitytään rukoukseen ja evankeliointiin.

Miten kuka tahansa voi toteuttaa ekumeniaa omassa elämässään?

– Kaikki lähtee toisten kristittyjen kunnioittamisesta. Voimme tutustua toisiin kristittyihin ja rukoilla heidän kanssaan. Voimme myös osallistua toisten kirkkojen ja seurakuntien jumalanpalveluksiin ja tapahtumiin.

– Oulussa on järjestetty ekumeenisia jumalanpalveluksia. Joillakin paikkakunnilla tapahtumia on järjestetty ohjelmaa koko ekumeenisen rukousviikon ajaksi: esimerkiksi työntekijät ovat käyneet puhumassa tai lauluryhmät esiintymässä muussa kuin omassa seurakunnassaan.

– Tänä vuonna avoimia jumalanpalveluksia ei rukousviikon aikaan todennäköisesti koronatilanteen vuoksi järjestetä. Mutta jos haluaa liittyä mukaan ekumeenisen rukousviikon viettoon, voi seurata verkon, radion tai television välityksellä jonkun toisen uskonnollisen yhteisön jumalanpalvelusta tai ainakin rukoilla muiden seurakuntien puolesta.

 

Pysykää minun rakkaudessani, niin tuotatte paljon hedelmää

Tämänvuotisen ekumeenisen rukousviikon teema on Pysykää minun rakkaudessani, niin tuotatte paljon hedelmää  (Joh.15: 5–9). Viikon kansainvälisen materiaalin on tuottanut sveitsiläinen Grandchampin luostariyhteisö.

Eri puolilla maailmaa vietettävä rukousviikko sai alkunsa Yhdysvalloissa vuonna 1908. Meillä viikkoa on vietetty säännöllisesti vuodesta 1964 alkaen.

Rukousviikkoa pidempi perinne Suomessa on rukouspäivien vietto; niitä on vietetty yli 400 vuoden ajan.

Esimerkiksi vuonna 1280 Ruotsi-Suomen kuningas Maunu Ladonlukko määräsi vietettäväksi rukouspäiviä maata koetelleen ruton ja kadon torjumiseksi ja vuonna 1544 Kustaa Vaasa määräsi kahdeksan rukouspäivää maata kohdanneiden onnettomuuksien vuoksi.

Vuodesta 2008 alkaen rukouspäiviä on ollut kaksi: 18. tammikuuta kristittyjen ykseyden rukouspäivä ja 24. lokakuuta rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivä.

Vuoteen 2004 saakka rukouspäivät olivat valtiovallan määräämiä. Sen jälkeen kukin tasavallan presidentti on virkakautensa alussa päättänyt, jatkaako rukouspäiväjulistuksen antamisen perinnettä.

Julistuksen sisältö sekä kahden rukouspäivän raamatuntekstit valmistellaan yhteistyössä Suomen Ekumeenisen Neuvoston ja Tasavallan presidentin kanslian kesken.

Suomen Ekumeeninen Neuvosto toivoo, että rukouspäivän vietto olisi kristittyjen yhteistä rukousta koko kansan ajankohtaisten haasteiden puolesta ja että rukouspäiväjulistus olisi hengellinen puheenvuoro yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Suomessa toimivat kristilliset kirkot ja yhteisöt näet täältä: https://www.ekumenia.fi/ekumenian_tietopankki/mika_kirkko_on_kristillinen/


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää