Perinneneuleeseen pukeutunut parrakas nelikymppinen mies.

Kolumni: Kuorman purkua

28.1.21

"Vähintäänkin öisinä valveen hetkinä nousee mieleen tekemisiä ja tekemättä jättämisiä. Ovatko ne kaikki niitä, jotka haluaa viedä mukana ajan rajan taa?" pohtii Hannu Luukinen.


Teksti: Hannu Luukinen .

Muutin nykyiseen kotiini neljä vuotta sitten. Talvisin harrastan silloisen muuttokuorman purkamista. Muuttolaatikoiden bravuuri lienee se, jossa lukee ”Turhia papereita 2003-04”. Jotain tärkeää siinä lootassa täytyy olla, kun kuljetan sitä avaamatta mukanani muutosta toiseen.

Kymmenen vuotta sitten yritin luvata itselleni, että muutan enää yhden kerran, koska en enää jaksa pakata ja purkaa. Kun ei ne ole pelkästään ne vanhat yliopiston aikaiset paperit tai kymmenet hyllymetrit kirjallisuutta. Kodin sisälle tulevan tilpehöörin ja mööpelien lisäksi muutoissa kulkee mukana maatalousyrittäjän kalusto ja eläimetkin.

Kuolinsiivouksesta puhuttiin paljon vielä jokin aika sitten. Aiheen uusi lanseeraaja Margareta Magnusson esitti, että jokaisen tulisi kantaa vastuu omista tavaroistaan jo elinaikanaan.

Hänen mukaansa ei ole reilua, että perillisten pitää huolehtia kaikesta vainajan jälkeensä jättämästä. Tulisi itse karsia se, mitä ei halua jättää taakaksi.

Toinen kanta on, että jälkeen jääneet saavat päättää, mitä ovat ne muistot ja esineet, jotka edesmenneestä säilyvät. Useinhan muistot syntyvät varsin yksinkertaisista asioista.

Kuolinsiivouksessa on kyse menneeseen katsomisesta, terapiasta. Oppii säilyttämään sen, mikä on merkityksellistä.

Samalla siivoaa omaa sieluaan. Siellä sielussapa onkin ne omat muistonsa. Vähintäänkin öisinä valveen hetkinä nousee mieleen tekemisiä ja tekemättä jättämisiä. Ovatko ne kaikki niitä, jotka haluaa viedä mukana ajan rajan taa?

Henkisessä siivouksessa tunteet ovat vielä fyysistä kuolinsiivousta enemmän pinnassa. Aina ei myöskään voi tietää, mikä muisto itsestä on muilla jäänyt päällimmäiseksi.

Henkiselle kuolinsiivoukselle ja asioiden pois heittämiselle on oma nimi: rippi.
Pitäisiköhän lopultakin avata se laatikko?

Kirjoittaja on mehiläistarhaaja ja Limingan seurakunnan toimistosihteeri

Lue lisää aiheesta:

Limingan seurakunta Näkemyksiä