Lauantai on Oulujoen suntioille usein kiireinen päivä

18.1.21

Oulujoella on yli 200 arkku- tai uurnahautausta vuodessa. Ei siis ihme, jos suntioilla pitää lauantaisin kiirettä.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Minna Kolistaja .

– Hautausten määrä Oulujoen hautausmaalla on lisääntynyt, sillä Intiössä ei ole osoittaa uusia hautapaikkoja arkkuhautauksiin, selittävät Oulujoella suntiona toimivat Piia Haapa-aho ja Jarmo Ahlholm.

Viikonloppuisin työvuorossa on neljästä suntiosta kaksi. Toinen hoitaa tilaisuudet Oulujoen kirkossa, toinen seurakunnan muissa kiinteistöissä.

Jos esimerkiksi hautaan siunaaminen alkaa kello 10, suntio tulee töihin jo kello 8 – tai vieläkin aikaisemmin, mikäli on satanut lunta.

Kiireisintä on silloin, kun Oulujoen kirkossa ja Intiön kappelissa pidettävät siunaustilaisuudet päättyvät samoihin aikoihin. Silloin Oulujoen hautausmaalla on yhtä aikaa kaksi eri hautajaisseuruetta. Hautaan saattamiseen tulee tällöin avuksi myös suntio, joka on työtehtävissä pappilassa taikka Hiuskan, Myllyojan tai Sanginsuun seurakuntakodissa.

Suntiolla on laajempi työnkuva kuin moni tulee ajatelleeksi.

Jarmo Ahlholm

 

Piia Haapa-aho on alun perin suurtalouskokki ja laitoshuoltaja, Jarmo Ahlholm elektroniikkatyöntekijä. Piia on ollut Oulujoella suntiona kaksi vuotta ja sitä ennen lyhyempiä ajanjaksoja muissa seurakunnissa. Jarmolla tulee pääsiäisenä täyteen 11 vuotta Oulujoella. Sitä ennen hän toimi suntiona Nivalassa.

– Saatoin joskus aiemmin itsekin pitää suntion työtä pelkkänä portaiden harjaamisena, mutta nyt voin sanoa, että kyllä suntiolla on laajempi työnkuva kuin moni tulee ajatelleeksi, Jarmo sanoo.

– Usein kuulee sanottavan, että suntio tekee näkymätöntä työtä. Olisi oikeampi sanoa, että suntio tekee työtä usein näkymättömissä. Suntiolla on laajempi työnkuva kuin moni tulee ajatelleeksi, Jarmo sanoo.

Jarmo ja Piia arvioivat, että puolet työajasta menee jumalanpalveluksiin, toimituksiin ja seurakunnan tilaisuuksiin. Suntio muun muassa valmistelee tilat kasteisiin, muistotilaisuuksiin ja hääjuhliin kalustaen ne paikalle tulevan väkimäärän mukaan.

Suntion työhön kuuluu myös kiinteistönhoidollisia tehtäviä: lumen poistoa, portaiden talvikunnossapitoa, hiekoitusta, lamppujen vaihtamista ja vastaavaa.

– Ruuvimeisseliä ja akkuporakonetta tarvitsemme usein. Myös lumilinko on tavanomainen työkalu, Piia sanoo. Raivaussahankin pitää pysyä kädessä, sillä suntiot siistivät kirkon ympärillä olevan metsikön.

Suntion työtä on myös huolehtia sähköisen varauskalenterin mukaisesti ovet auki seurakunnan tiloihin – esimerkiksi harjoituksiin tulevalle kuorolle tai tiloissa pidettäville perhejuhlille – sekä hankkia tarvikkeita ja siirtää välineistöä eri työaloilta tulevien toiveiden mukaisesti.

Oulujoen kirkon olemus rauhoittaa mieltä. Tykkään lämmintunnelmaisista hirsiseinistä, hiljaisuudesta ja ympäröivästä mäntymetsästä, sanoo suntio Jarmo Ahlholm.

 

Suntio on myös yhdyshenkilö seurakuntalaisen ja seurakunnan välillä:

– Esittelemme perhejuhliin tarjolla olevia tiloja, kerromme tilavarausta miettiville tilojen varustelusta, neuvomme kirkollisten toimitusten käytäntöjä ja aikatauluja, Jarmo kertoo.

– Ja aika paljon olemme toimineet hautaamisissa kantajinakin, Piia lisää.

Aika paljon olemme toimineet kantajinakin.

Piia Haapa-aho

Jarmo sanoo haluavansa tehdä suntion töitä mahdollisimman laaja-alaisesti.

– Mutta ehkä voi sanoa, että koen olevani kotonani erityisesti kirkollisissa toimituksissa ja jumalanpalveluksissa. Myös kiinteistöhuollon tehtävät kiinnostavat, niissä jää työn jälki heti näkyviin.

Piia naurahtaa olevansa ”kukkavastaava”. Hän hankkii mielellään kukkaset jumalanpalveluksiin ja tilaisuuksiin.

– Ajattelen, että jumalanpalveluskin voi tarjota sanan lisäksi kaunista katsottavaa. Kauniit kukat alttarilla voidaan kokea jopa lohduttavina, niin uskon. Koska tykkään koristella ja somistaa, olen laitellut kirkon morsiushuonetta tilaksi, jossa parilla olisi ihana olla se jännittävä hetki ennen vihkimistä.

Oulujoen seurakunnan palvelutiimiin kuuluu neljä suntiota ja kaksi toimistosihteeriä. ”Työkavereilta saa apua tarvittaessa ja keskinäinen huumori on voimavara”, kiittää suntio Piia Haapa-aho.

 

 

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Oulujoen seurakunta