Suomen kristillisen rauhanliikkeen rauhanpalkinto Costa Ricaan

1.1.21

Palkittu Elayne Whyte Gomez johti ydinaseiden kieltoneuvotteluita. Sopimus astuu voimaan tammikuun 2021 aikana.


Teksti: Kirkon viestintä . Kuvat: ITU Pictures, Geneva, Switzerland .

Suomen kristillinen rauhanliike (SKR) on päättänyt antaa vuoden 2021 rauhanpalkintonsa Elayne Whyte Gómezille, joka työskentelee Costa Rican ulkoministeriössä.

Hän johti kansainvälisiä neuvotteluja YK:n ydinaseiden kieltosopimuksesta ollessaan suurlähettiläänä Costa Rican pysyvässä edustustossa Genevessä vuonna 2017. Ydinasekieltosopimuksen on ratifioinut 51 maata, ja sopimus tulee voimaan 22.1.2021.

Ydinaseet ovat edelleen yksi suurimmista uhista ihmiskunnan tulevaisuudelle. Suomen kristillinen rauhanliike tahtoo rauhanpalkinnollaan tunnustaa Elayne Whyten keskeisen roolin prosessissa, joka tähtää siihen, että ydinaseet kielletään maailmanlaajuisesti.

– Ydinasekieltosopimus on historiallinen mahdollisuus maailmaan ilman ydinaseita. Ilman Elayne Whyten johtajuutta ja määrätietoisuutta tuskin olisimme tilanteessa, jossa voimme juhlistaa sopimuksen astumista voimaan tammikuussa, SKR:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Ojala toteaa.

Costa Ricalla on ollut poikkeuksellinen rooli globaalissa rauhantyössä jo vuosia. SKR tahtoo palkinnollaan huomioida tämän vahvan tahtotilan rauhan puolesta.

– Whyten työ ydinasekieltosopimusneuvotteluissa on hieno jatkumo Costa Rican systemaattiselle ja vaikuttavalle rauhantyölle, Ojala sanoo.

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä