”Ei minun töistäni isoa eläkettä kertynyt”

3.2.21

Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä niin Suomessa kuin maailman kriisialueilla.
Oululainen seitsemänkymppinen Leena kertoo pärjäävänsä, mutta haluaisi säästösyistä muuttaa pienestä kodistaan vielä pienempään.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Kirkon Yhteisvastuukeräyksen materiaalia .

”Elän yksinkertaista elämää. Selviän tällä hetkellä eikä suurta hätää ole. Olen oppinut lapsesta saakka selviytymään.

Minulle on tapahtunut menneisyydessä asioita, joista yksi lääkäri olisi vastikään halunnut ryhtyä puhumaan. Minä sanoin hänelle, että annetaanko vanhojen juttujen jo olla.

Rahan kanssa on tarkkaa, sillä jouduin olemaan useamman kuukauden sairaalassa. Olen onneksi saanut soviteltua, että maksan sairaalalaskun erissä takaisin.

Eläkkeeni on pieni. Olen tehnyt paljon pätkätöitä enkä usko, että kaikista kauan sitten tekemistäni töistä on maksettu edes eläkemaksuja.

Asun yksin, mikä on koventanut verotustani. Säästöjä ei ole syntynyt.

Toisaalta en usko, että eläkkeeni on sen pienempi kuin monilla muillakaan ikäisilläni naisilla. Emme useinkaan ole tehneet töitä, joista eläkettä olisi ihmeellisesti kertynyt.

Työelämästä jouduin jäämään pois loppuun palamisen jälkeen. En vain enää jaksanut tehdä töitä.

En omista juurikaan tavaroita – vain muutaman matkalaukun verran – mutta en tunne kateutta, jos jollakulla toisella on omaisuutta. Olen aikoinani muuttanut usein, myös ulkomaille, eikä sellaiseen elämäntapaan sovi tavaroiden kerääminen.

Olen varmaan elänyt aikuisuuttani eri tavalla kuin moni muu.

En omista juurikaan tavaroita – vain muutaman matkalaukun verran – mutta en tunne kateutta, jos jollakulla toisella on omaisuutta

Olen ollut naimisissa, mutta taloudellisesti on ollut järkevämpää asua kahdessa eri osoitteessa. Nyt asumme eri osoitteissa mieheni kanssa, mutta pidämme huolta toisistamme.

Työvuosina osasta työtovereita tuli minulle tärkeitä ihmisiä ja he ovat olleet perhettäni. Muistelen heitä ja entisiä oppilaitani lämmöllä. He tekivät minusta ihmisen, jollainen olen nyt.

Olen yhä valtavan kiinnostunut maailman tapahtumista, erityisesti historiasta. Se voi johtua siitä, että olen asunut maailmalla.

Olen elänyt hyvin säästäväisesti. Perusturvan olen aina saanut itselleni.

Olen tottunut tällaiseen elämään. Syön yksinkertaisesti: keittoja, vuokaruokia ja kastikkeita. Nälässä en ole.

Kotipalvelusta olen saanut rollaattorin, suihkutuolin ja kyynärsauvat, sillä vanha, onnettomuudessa tullut vamma on ryhtynyt vaivaamaan minua. Nyt liikun kotona rollaattorin kanssa.

Olen varmaan muuttamassa pienempään asuntoon, koska se olisi halvempi. Tämä 37 neliön asunto on turhan iso minulle: olohuoneesta kylpyhuoneeseen on yöllä liian pitkä matka nykykunnollani. Pienempi koti riittäisi.

Muuttokuormani sinne ei olisi iso.

Uudet silmälasit tarvitsisin ja ehkä uusia vaatteita, mutta ensin pitäisi varmaan kuluttaa loppuun nuo vanhat vaatteet. Alennusmyynneistä saattaisi löytyä halpoja vaatteita. Mutta eihän eläkkeellä olevan niin tiptop tarvitse ollakaan. Jospa vasta keväällä ostan.

Elän aika lailla vain omaa elämääni, mutta ajattelen tietäväni, miten ahtaalla yksinäiset ihmiset ja perheetkin voivat olla, jos rahahuolet kaatuvat päälle. Ainakin ikäihmiselle tulee helposti tunne siitä, että on jäänyt muiden hylkäämäksi.”

Olen tottunut tällaiseen elämään. Syön yksinkertaisesti: keittoja, vuokaruokia ja kastikkeita. Nälässä en ole.

Yhteisvastuukeräys alkaa 7. helmikuuta. Siitä voi lukea lisää keräyksen verkkosivuilta, www.yhteisvastuu.fi

Kysy ja kommentoi juttua toimitukselle.

 

Vaivaisukko ryhtyy Haukiputaalla yhteisvastuukerääjäksi

Kotihoito näkee vanhusväestön köyhyyden

 

Lue lisää aiheesta:

article editorial Ihmiset ja elämä Yleinen