Kolumni: Piste sanasodalle

2.2.21

Miksi mielipiteemme leimaavat meidät aina johonkin leiriin, ja miksi annamme näin tapahtua? pohtii Tuukka Myllymäki.


Teksti: Tuukka Myllymäki .

Kello on kuusi aamulla, ja avaan somen – huono aloitus päivälle, tiedetään. Silmiini pistää päivitys, jossa kirjoittaja kertoo kyllästyneensä yksilönvapauden riistoon niin maski- kuin rokoteasiassakin. Hänen mukaansa meitä hallitaan taudin kautta.

Alkuun ihmettelin tätä yksilönvapauden menettämisen pelkoa. Ajattelin, että onhan näitä nähty – tätä samaa porukkaa, joka ei usko rokotteisiin, mutta salaliittoteorioihin sitäkin enemmän.

Päivityksellä oli paljon erilaisia tykkäyksiä: nauru- ja vihamerkkejä viitisen tuhatta. Ne hajautuivat tasaisesti kannattajiin ja vastustajiin.

Myös kommentteja oli muutama tuhat niin ikään puolesta ja vastaan. Lueskeltuani niitä unohdin täysin ennakkoajatukseni, ja jäljelle jäi vain ihmettely: mielipide-erot kasvoivat ihan henkilökohtaisuuksiin saakka. Kyse ei enää ollut keskustelusta, vaan kommentit pahensivat ristiriitaa entisestään.

Koko maailmaa koetteleva tautitilanne on vakava, mutta olen syvästi huolissani siitä, miten rajusti mielipiteitä jakavilla asioilla rakennetaan muuria välillemme.

Piirros: Stefan Gasic

Kunpa voisimmekin vain lopettaa turhan väännön ja väärinymmärtämisen. Vai onko niin, että maailmaa hallitaan tänäkin päivänä divide et impera -periaatteella? Annetaan kansan keskittyä väittelemään keskenään, siinäpähän pitävät itsensä kiireisenä!

Toisinaan voi olla haastavaa käsitellä eri ilmiöitä kokonaisuuksina. Tällöin tulee vetäneeksi johtopäätöksiä yksittäisten uutisten perusteella.

Miksi mielipiteemme leimaavat meidät aina johonkin leiriin, ja miksi annamme näin tapahtua? Mielipiteistämme on tullut kuin poliittisia maamerkkejä, joista pöyristytään, hermostutaan ja lopulta tuomitaan toinen joko julkisesti tai ainakin omassa mielessämme.

Korona, maskit, rokote. Poikkeusaika on lyönyt meitä vasten kasvojamme, muuttanut arkemme ja murentanut suunnitelmamme kertaheitolla. Ensin oli huoli, sitten tulivat riidat.

Erimielisyyksiä tulee ja menee. Pian tulee seuraava riidanaihe hajottamaan välimme taas uudestaan.

Ihanan lohdutonta, eikö totta?

Kirjoittaja työskentelee Kempeleen seurakunnassa viestintäpäällikkönä ja rakastaa naapurirauhaa.

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä