Pääkirjoitus: Joskus viesti täytyy sanoittaa uudelleen

23.2.21

"Yhdelle tuttu hengellinen kieli voi toiselle olla aivan vierasta. Viesti täytyy sanoittaa aina uudestaan, jotta se tavoittaisi. Niin täytyy tehdä, vaikka joskus osuttaisiinkin vähän hutiin. Suurempi vahinko olisi se, että ei edes yritettäisi", kirjoittaa Erja Oikarinen.


Teksti: Erja Oikarinen .

Viime viikolla Suomen Kuvalehti (19.2.) teki jutun kirkon viestinnästä. Juttu nosti esille Helsingin ja Espoon seurakuntien viimevuotiset mainoskampanjat, jotka näkyivät medioissa ja katukuvassa.

Suurin osa kirkon viestinnästä on onnistunutta ja vaikuttavaa. Esimerkiksi kirkkohallituksen tuottamat radio- ja tv-jumalanpalvelukset sekä hartausohjelmat tavoittavat päivittäin huomattavan määrän ihmisiä.

Miksi joku kampanja onnistuu ja toinen ei? Vastaus riippuu paitsi kampanjasta, myös viestin vastaanottajasta. Me elämme erilaisissa elämänpiireissä. Yhdelle tuttu hengellinen kieli voi toiselle olla aivan vierasta.

Viesti täytyy sanoittaa aina uudestaan, jotta se tavoittaisi. Niin täytyy tehdä, vaikka joskus osuttaisiinkin vähän hutiin. Suurempi vahinko olisi se, että ei edes yritettäisi.

Olennaista on, että viesti kantaa toivottua ydinsanomaa. On kerrottava Jumalasta ja uskosta ja samalla toivottava, että ydin, evankeliumi, voisi koskettaa ja tuntua merkitykselliseltä.

Vaikuttava viesti kulkee tulkitsijansa mukana. Me kohtaamme päivittäin ihmisiä, joille arkipäivän sanoillamme ja teoillamme välitämme merkityksiämme. Jokainen on vaikuttava viestijä.

Apua tarvitseva ja uskolleen vahvistusta kaipaava ihminen hakeutuu kirkon toimintojen piiriin ja sanoman äärelle. Evankeliumilla on kuitenkin viesti myös niille ihmisille, jotka eivät helposti tartu seurakuntatalon ovenripaan tai jotka eivät avaa striimejä.

Onnistunut mediakampanja voi tavoittaa tällaisenkin sielun. Silloin avautuu kosketuspinta Jumalan antamalle mahdollisuudelle: Jeesuksen tähden sinun syntisi annetaan sinulle anteeksi. Sinusta pidetään huolta. Sinun elämälläsi on merkitys. Sinun elämäsi jatkuu, myös kuoleman jälkeen.

Kirjoittaja on Lumijoen kirkkoherra

Lue kirjoittajan aiempia tekstejä:

Arvostusta kirkon aarteille

Lue lisää aiheesta:

Lumijoen seurakunta Näkemyksiä