Istahda mukaan Muhoksen Nojatuolihetkeen

Muhoksella helmikuussa aloitetut Nojatuolihetket ovat saaneet hyvän vastaanoton, iloitsevat seurakunnan diakoniatyöntekijät Leena Leskelä ja Pia-Mari Kuure. Seuraavaan jutusteluhetkeen pääsee mukaan virtuaalikirkon kautta 7. huhtikuuta.

|

– Tavoitteenamme on luoda noin puolen tunnin mittainen jutusteluhetki, mukava kohtaaminen, Kuure ja Leskelä kuvailevat seurakunnan työntekijöiden vuorotellen tekemää lähetystä.

Nojatuolihetkiä voi seurata suorana Virtuaalikirkon kautta joka toinen keskiviikko kello 11.30 ja lähetyksen jälkeen tallenteina.

Idea syntyi seurakunnan työntekijöiden tammikuisessa suunnittelupäivässä.

– Mietimme, miten voisimme lähestyä ihmisiä, kun kaikki kokoava toiminta on edelleen tauolla. Emme me työntekijät silti minnekään ole hävinneet, olemme töissä ihmisiä varten kuten ennenkin. Ja meilläkin on jo ikävä ihmisten kohtaamista, Leskelä ja Kuure sanovat.

Seuraavassa Nojatuolihetkessä 7. huhtikuuta aiheena ovat virret seurakuntaelämässä. Juttutuokion kirkossa vetävät kanttori Ossi Kajava ja kappalainen Pekka Kyllönen.

Kirkon esineistö on aiheena 21. huhtikuuta ja työntelijöistä on tuolloin mukana ainakin kirkkoherra Jouni Heikkinen.

Kaksi eri sukupolvea yhdessä läppärin äärelle?

Leskelä ja Kuure tietävät, että kaikilla ei ole mahdollista osallistua seurakuntien virtuaalisiin tapahtumiin. He ehdottavatkin, että ilman älypuhelinta ja tietokonetta olevien ikäihmisten läheiset voisivat näyttää verkkotapahtumia omilta laitteiltaan.

– Voisi olla lapsenlapsen ja isovanhemman suhdetta rikastuttava juttu, jos nuori menisi isovanhemman luo tabletin tai läppärin kanssa. Yhdessä katsottaisiin lähetys tai tallenne ja yhdessä juteltaisiin sen jälkeen lähetyksen teemasta, Leskelä ehdottaa.

Hän kannustaa lisäksi läheisiä opettamaan ikääntyneille läheisilleen tietotekniikan käyttöä.

– Ei se ole mitään rakettitiedettä avata Virtuaalikirkon lähetys, kunhan joku ensin hiukan perehdyttää, Leskelä kannustaa.

Ehdota aihetta toukokuun Nojatuolihetkeen

Muhoksen Nojatuolihetket on tarkoitettu kaikenikäisille ihmisille.

Tähän mennessä on niissä juteltu muun muassa rippikoulumuistoista ja rippikoulun muutoksesta.

– Yllättävän luontevaa siinä oli jutustella, muistaa lähetystä tekemässä ollut Leskelä.

– Kanssani lähetystä tekivät Pekka Kyllönen, nuorisotyönohjaaja Matias Jurmu sekä kanttoria sijaistanut Laura Laine. Siinä juttelimme, Laura soitti hengellisiä kappaleita ja itse näin silmissäni, kuinka kodeissa oli väkeä lähetystä kuuntelemassa, Leskelä kertaa.

Kuure mainitsee katsoneensa kyseisen lähetyksen:

– Olit kyllä, Leena, tosi luonteva siinä hommassa.

– Ehkä nämä kymmenet työvuodet ovat jotain opettaneet, Leskelä hymyilee palautteelle.

Virtuaalikirkon lähetykset aloitettiin Muhoksella jo vuosi sitten jumalanpalveluksilla.

– Ensimmäisissä lähetyksissä piti oikein miettiä, mihin pitää katsoa ja missä pitää käsiä. Nyt jännitys on jo laantunut.

Nojatuolihetkillä on ollut 400–600 katsomiskertaa. Ihan hyvä määrä, Kuure ja Leskelä arvioivat.

– Virtuaalikirkko tavoittaa ihmisiä laajalti. Muhoksen jumalanpalveluksilla ja konserteilla on ollut katsojia toista tuhatta.

Leskelä ja Kuure kannustavat ihmisiä toivomaan, mitä aiheita he toivoisivat käsiteltävän Nojatuolihetkien tulevissa jaksoissa. Tällä tietoa niitä tehdään toukokuun loppuun saakka.

Seurakunnasta löytyy juttukaveri

Jatketaanko vastaavanlaisia keskustelutuokioita myös korona-ajan jälkeen, sitä ei toistaiseksi ole mietitty. Tällä hetkellä mietityttää enemmän seurakuntalaisten tavoittaminen nyt koronarajoitusten aikana.

– Me diakoniatyöntekijät tosin olemme kohdanneet omia asiakkaitamme koko korona-ajan. Tarjoamme keskusteluapua ja puheluita tuleekin, ja paljon. Soittelemme ihmisille myös itse, Kuure ja Leskelä kertovat.

Diakoniatyön asiakaskontaktien määrä kasvoi viime vuonna koko Suomessa.

– Meihin seurakunnan työntekijöihin saa olla yhteyksissä, oli keskustelukaverin tarve mikä tahansa, Kuure korostaa.

Diakoniatyöntekijät tietävät, että syitä yhteydenottoon on monenlaisia: sairastuminen, talousongelmat, ihmissuhdeongelmat, yksinäisyydentunne, epävarmuus tulevaisuudesta.

– Useimmissa puheluissa korona-aikaa jollakin tavalla sivutaan. Monet ovat tiukoilla niin taloudellisesti kuin henkisesti, Kuure sanoo.

Leskelä ja Kuure muistuttavatkin pitämään huolta lähimmäisistä, ettei kukaan jäisi yksin.

– Rajoituksia on monenlaisia, mutta esimerkiksi ulkoiluahan ei ole kielletty.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää