Kohukuninkaallisista syntyi hartaus

11.3.21

Radiohartaudessa tänään torstaina oli epätavallinen aihe: Englannin kuninkaallisten tuoreet murheet. Hartaus päättyi rukoukseen, jossa pyydettiin, että keskenään vihotteleva perhe löytäisi sovun.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Pixabay .

Radion aamuhartaudessa oli tänä aamuna poikkeuksellinen aihe, Britanian kuninkaallinen perhe.

Radio Yle 1:ssä hartauden pitäjä, päätoimittaja Heli Karhumäki kertasi prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin yhdysvaltalaiselle televisiokanavalle sunnuntaina annetun haastattelun kohauttavaa sisältöä.

Lapualainen Karhumäki totesi tiivistyksensä jälkeen eteläpohjanmaan murteella: ”Kyllä hovis ollahan ny käärmeissänsä”.

Hartauden pitäjän kysymys kuulijoille oli: Minkä takia hovin tapahtumien pitäisi koskettaa suomalaisia?

Karhumäki kertoi uskovansa, että vaikka kyse on kuninkaallisista, samoja asioita  – huonoa käytöstä,  mielensä pahoittamista, epäasiallista puhetta, mutta myös ymmärrystä pyytää anteeksi  – on tavallisissakin perheissä, suvuissa ja kaveripiireissä.

Kuninkaallisen perheen kohuhaastattelu oli saanut Karhumäen miettimään kristillisiä hyveitä, kuten uskoa armoon ja omaa valmiutta pyytää anteeksi ja kykyä antaa anteeksi.

”Tälläänen peilaaminen kuningasperheeseen auttaa meitä näkemähän ittemmä tarkemmin”, hän arvioi.

Karhumäki kuvasi televisohaastattelua kuningasperheelle noloksi, mutta sanoi uskovansa, että se voi auttaa tuhansia perheitä eri puolilla maailmaa puhumaan ongelmistaan. ”Harry ja Meghan näyttivät, että vaikeuksia ei voiteta kiistämällä ja vaikenemalla. Mielenterveyttä saa ja pitää hoitaa, se ei oo mikään häpiä.”

Karhumäki muistutti, että kuninkaalliset ovat ihmisiä, vaikka ovatkin melkein kuin satua. ”Ne on kristittyjä, ja monesti on tullu esiin, miten tärkiää niiden elämäs on usko Jumalaan ja Jeesukseen”, hän totesi ja viittasi tällä muun muassa kuningatar Elisabetin avoimeen uskonnollisuuteen.

Hartauden lopussa Karhumäki sanoi, että  Jumalan edessä kuningasperhe ei ole enempää eikä vähempää kuin tavalliset kansalaiset.

”Sen takia me voimma hyvin rukoolla perheen puolesta, vaikka näin: Pyhä taivaallinen Isä, laske kätes Englannin kuningasperheen päälle. Auta heitä hoitamaan työnsä ja perheensä. Ei oo heleppua niiden elämä. Anna tukes ja läheisyytes, jotta he jaksavat, ja korjaa perheenjäsenten välit. Ja kaikkia tätä samaa mä pyyrän omallekin perheelleni. Aamen.”

Heli Karhumäen haastattelu on kuuneltavissa Yle Areenasta.

 

Jutusta voi antaa toimitukselle palautetta.

Lue lisää aiheesta:

article Ihmiset ja elämä Näkemyksiä