Perinneneuleeseen pukeutunut parrakas nelikymppinen mies.

Kolumni: Viesti tekee pesää

24.3.21

Olen usein sanonut, että lähes kaikki ihmisten ongelmat johtuvat huonosta tiedottamisesta, toteaa Hannu Luukinen. Onneksi on yksi suunta, johon ainakin viestit menevät ja vastauksia tulee takaisinkin.


Teksti: Hannu Luukinen .

Emme voi sille mitään, jos linnut lentävät päämme yläpuolella, mutta voimme vaikuttaa siihen, etteivät ne tee pesää päämme päälle, kerrotaan Martti Lutherin sanoneen kiusausten voittamisesta.

Tietoa tulvii eri tuuteista niin paljon, että runsaudenpula iski jo aikoja sitten. On niin paljon muka-muistettavaa ja muka-tiedettävää. On monenlaista tietolaaria kauhottavana ja ruutua seurattavana. Alati hoksaa, että enpä sitten muistanut sitä muuttolaatikkoa avata, kun unohduin taas seuraamaan somea, josta kuitenkaan siitäkään ei jää mitään muistikuvia.

Olen usein sanonut, että lähes kaikki ihmisten ongelmat johtuvat huonosta tiedottamisesta. Ainakin ongelmia vähennetään paremmalla tiedottamisella. Ja korostettakoon, että puhun laadusta, en määrästä. Tiedetäänhän, että missä kaksi tai kolme on koolla, siellä on suuri mahdollisuus väärinymmärtämiselle.

Ja mikä siinä on, että se vähäinenkin tieto heittää kulkemasta? Omassa yrityksessäni on kahdenlaisia työläisiä. Ensin ne muutama miljoona mehiläistä. Niiden kanssa viestintä on mitä milloinkin, joskus silti yllättävänkin yksituumaista.

Toinen työläisjoukko on se firman ainoa ihminen, samanaikaisesti pomo ja duunari. Tässä syntyvät pahimmat tietokatkokset. Duunari jättää romut keskelle lattiaa ja voivottelee, kun ei ole tarvikkeita. Pomo vuorostaan kompastelee kasoihin ja kiukuttelee: jospa duunari edes joskus jättäisi muistilapun siitä, mitä tavaraa pitää tilata.

Vaan on yksi suunta, johon ainakin viestit menevät ja vastauksia tulee takaisinkin. Jos paluuviestit eivät tahdo kirkastua, niin tulkkausapua voi aina pyytää. Vaikka jo siinä samassa rukouksessa.

Kirjoittaja on mehiläistarhaaja ja Limingan seurakunnan toimistosihteeri

=> Kommentoi ja anna palautetta tekstistä

Lue kirjoittajan muita tekstejä:

Kolumni: Kuorman purkua

Lue lisää aiheesta:

Limingan seurakunta Näkemyksiä