Korona vei työt, hätään puututaan nyt varainkeruulla

12.3.21

"Työttömyys ja rahattomuus ovat ajaneet minut ahtaalle, tilanne on toivoton. Pelottaa. Sossusta kehotettiin hakemaan oikeita töitä". Uusi keräys auttaa koropandemian seurauksena työttömäksi jääneitä tapahtuma-alan ammattilaisia.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Ville Juurikkala .

Pitkään jatkunut koronakriisi on ajanut tapahtuma-alan ammattilaisia, esimerkiksi näyttelijöitä, muusikoita, tuottajia ja ääniteknikoita, taloudelliseen ahdinkoon. Heitä autetaan uudella Työt kielletty -varainkeruukampanjalla.

Varainkeruun taustalla on Tapahtumateollisuus ja Kotimaanapu.

Ilkka Kalmanlehto Kotimaanavusta kertoo, että apua annetaan kaikkialla Suomessa paikallisen diakoniatyön kautta. Diakoniatyöntekijät selvittävät avunsaajien tilanteen.

– Lahjoitusvaroja käytetään tavara- tai ruoka-apuun tai muihin välttämättömiin toimiin, joiden avulla vaikeuksissa olevien elämänlaatua voidaan kohentaa.

Kalmanlehdon mukaan apua tarvitsevat voivat olla yhteydessä oman paikkakuntansa diakoniatyöhön. Avun saaminen ei edellytä kirkon jäsenyyttä.

Vaikeaa tilannetta on kestänyt jo vuoden ajan

Tapahtumateollisuus on kerännyt kampanjaa varten alan ihmisten tarinoita. 15 vuotta alalla  toiminut tuottaja kertoo: ”Saamani työttömyyskorvaus on niin pieni, että olen myynyt kodin irtaimistoa ja työvälineitä saadakseni ruuan pöytään. Työttömyys ja rahattomuus ovat ajaneet minut ahtaalle, tilanne on toivoton. Pelottaa. Sossusta kehotettiin hakemaan oikeita töitä.”

Työtön valoteknikko selvittää toimeentulonsa romahtaneen väliaikaisen työttömyysturvan varaan, reilusti alle köyhyysrajan. ” Tällä hetkellä ei ole mitään tietoa siitä, milloin tapahtumia päästään järjestämään.”

Koronapandemian synnyttämä kriisi alkoi tapahtuma-alalla vuosi sitten, kun Suomen hallituksen päätöksellä toteutettu tapahtumien sulku jätti kymmeniä tuhansia ihmisiä ympäri ilman töitä.

Suuri osa tapahtuma-alan ammattilaisista on yksinyrittäjiä tai freelance-työntekijöitä.

 

Jutusta voi antaa toimitukselle palautetta.

 

 

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Yleinen