Kuva: Tuiran kirkko.
Kuva Tuiran kirkosta: Matias Partanen

Oulun kirkkoherrojen tiedonanto seurakuntalaisille

3.3.21

Jumalanpalveluksiin voi osallistua osassa kirkkoja myös 8.3. jälkeen, mutta rajoituksia noudattaen. Ehtoollista on tarjolla kolmella tavalla.


Hyvät seurakuntalaiset!

Maailmanlaaja pandemia vaikuttaa edelleen elämäämme ja myös Oulun seurakuntien toimintaan. Haluamme seuraavassa avata lyhyesti pandemian ja siitä johtuvien rajoitustoimien vaikutusta seurakuntien toimintaan tällä hetkellä.

Jumalanpalveluselämä toteutuu pääsääntöisesti virtuaalikirkon (www.virtuaalikirkko.fi) kautta. Virtuaalikirkossa lähetetään paljon myös muuta ohjelmaa, kuten konsertteja ja keskustelutilaisuuksia. Seurakunnan toimintoja löytyy eri sosiaalisen median alustoilta.

Ehtoolliselle osallistuminen on tällä hetkellä mahdollista kolmella tavalla:

  • Osassa seurakuntia sunnuntain pääjumalanpalvelus vietetään messuna ja lähetetään virtuaalikirkon kautta. Seurakuntalainen voi messun päätyttyä saapua kirkkoon ns. ehtoollisen jälkiviettoon.
  • Osa seurakunnista toteuttaa seurakunnan pääjumalanpalveluksen messuna, johon seurakuntalaiset voivat rajoitusten mukaisessa laajuudessa osallistua.
  • Joissakin seurakunnissa järjestetään erillisiä ehtoollishartauksia tai viikkomessuja, joihin otetaan rajoitusten mukainen määrä henkilöitä.

Yksityisehtoollinen on myös luonnollisesti mahdollinen. Tarkempi tieto kunkin seurakunnan käytännöstä löytyy seurakuntien verkkosivuilta ja Rauhan Tervehdys -lehdestä.

Suuremmissa kirkoissa voidaan henkilörajoitusten suhteen soveltaa ns. sektorimallia, jolloin jumalanpalvelukseen tai kirkolliseen toimitukseen voi osallistua rajoituksia suurempi määrä seurakuntalaisia. Tämä perustuu siihen, että nämä henkilöryhmät pidetään koko tilaisuuden ajan erillään toisistaan. Seurakunnat noudattavat tarkasti viranomaisten antamia ohjeita ja suosituksia toiminnassaan.

Seurakuntien kokoava toiminta on siirretty valtaosin virtuaaliseksi. Konserttien ja keskustelutilaisuuksien lisäksi virtuaalisesti on mahdollista osallistua muun muassa raamattupiiriin tai kerhoon. Seurakuntien diakonia ja ruoka-apu toimii normaalisti. Seurakunnan työntekijä on aina tavoitettavissa esimerkiksi puhelimella, sähköpostilla tai sosiaalisen median kautta keskustelua varten.

Elämme parhaillaan paastonaikaa. Meitä kutsutaan kääntämään huomiomme pois itsestämme kohti Jumalaa ja toista ihmistä. Muistakaamme pandemian aiheuttamassa tilanteessa erityisesti ne lähimmäisemme, jotka ovat yksin ja tarvitsevat meitä.

Pandemian aiheuttama tilanne koettelee kärsivällisyyttämme. Nyt meiltä odotetaan pitkäjänteisyyttä. Haastavan tilanteen loppu häämöttää jo. Kevään valo kasvaa. Pääsiäisen aamu sarastaa. Kaiken keskellä olemme rakastavan ja hyvän Jumalan käsissä!

Siunattua paastonaikaa!

Niilo Pesonen
Tuiran seurakunnan kirkkoherra, yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja

Juhani Lavanko
Karjasillan seurakunnan kirkkoherra

Ilkka Mäkinen
Oulujoen seurakunnan kirkkoherra

Pauli Niemelä
Kiimingin seurakunnan kirkkoherra, lääninrovasti

Satu Saarinen
Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti

Petri Satomaa
Oulunsalon seurakunnan kirkkoherra

Jaakko Tuisku
Haukiputaan seurakunnan kirkkoherra

=> Kysy, kommentoi tai anna palautetta

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Karjasillan seurakunta Kiimingin seurakunta Kirkko ja usko Oulujoen seurakunta Oulun tuomiokirkkoseurakunta Oulunsalon seurakunta Seurakunnat Tuiran seurakunta