Suora kysymys: Mitä muuta Maria oli kuin neitsyt?

16.3.21

Jeesuksen Maria-äidin kohtalo kiehtoo ihmisiä. Raamatuntutkija Outi Lehtipuu, jos Maria olisi tulossa kotiisi kylään, miten esittelisit hänet muille vieraille?


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Pixabay .

Ensi sunnuntaina 21. maaliskuuta kirkkovuodessa vietetään Marian ilmestyspäivää. Pyhäpäivän aiheena on neitsyt Marian enkeliltä saama ilmoitus Jeesuksen syntymisestä.

Raamatuntutkija Outi Lehtipuu Helsingin yliopistosta, keskustelu Jeesuksen äidin ympärillä juuttuu usein pohdintaan siitä, kuinka uskontunnustuksen lause ”Syntyi neitsyt Mariasta” tulisi ymmärtää. Harmittaako se sinua?
– Harmittaa, jos se tarkoittaa sitä, että unohdamme, millaisen elämän Maria eli naisena. Hän koki kohtaloita, joihin myös nykynaiset voivat samaistua.

– Uudessa testamentissa oikeastaan ainoa henkilö, josta evankeliumin kirjoittajat ovat kiinnostuneita, on Jeesus. Kuva Mariasta rakentuu Uudessa testamentissa ennen kaikkea Jumalan synnyttäjänä.

– Raamatun mukaan Jeesuksella oli neljä veljeä ja useampi kuin yksi sisar. Voisi siis kuvitella, että Maria eli monen äidin tavoin hyvin puuhakasta elämää. Tällaistakin voimme lukea Raamatusta, mutta vain rivien välistä.

Jos Maria olisi tulossa kylään kotiisi, miten esittelisit hänet muille vieraille?
– Puhuisin vahvasta naisesta, jonka vahvuus perustuu siihen, että hän suostui elämään vaatimattomana sivustakatsojana.

– Kertoisin selviytyjästä, joka tuli raskaaksi, vaikka oli vain Joosefin kihlattu. Tilanne oli varmasti sosiaalisesti vaikea Marialle, mutta hän selviytyi.

– Maria koki lapsensa menetyksen väkivallan seurauksena, mutta myös siitä hän selviytyi. Apostolien teot kertovat, että poikansa kuoleman jälkeen Maria liikkui Jeesuksen veljien kanssa opetuslasten seurassa.

– Kertoisin myös kiihkeästä oikeudenmukaisuuden puolustajasta. Marian kiitosvirren (virsi 50) sanoissa on suorastaan vallankumouksellinen sisältö. Tekstissä puhutaan Jumalasta, joka syöksee vallanpitäjät istuimiltaan, korottaa alhaiset ja ruokkii nälkäiset.

Miten tulevaa Marian päivää voisi viettää?
– Päivä osuu lähelle kansainvälistä naistenpäivää sekä Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Myös kristillisyydessä sukupuolten tasa-arvo ja ihmisten yhdenvertaisuus ovat tärkeitä asioita. Siksi nämä aiheet sopivat myös Marian päivän viettoon.

– Erityispyhänä voitaisiin puhua vaikkapa vertaistuen tärkeydestä naisten elämässä. Raamattu kertoo, että Maria lähti pitkälle matkalle tavatakseen sukulaisensa Elisabethin, joka oli myös raskaana.

 

Toimitukselle voi antaa jutusta palautetta.

Lue lisää aiheesta:

article Kirkko ja usko Näkemyksiä Yleinen