Kolumni: Milleniaalit ja kirkko

28.4.21

Milleniaalien halu kysyä ilman ennalta pureksittuja vastauksia on tervettä. Mutta ovatko alle nelikymppiset kysyjät myös valmiita esittämään itselleen kriittisiä kysymyksiä? pohtii Ilkka Kurjenmäki.


Teksti: Ilkka Kurjenmäki .

Miksi milleniaalit kokevat kirkon vieraaksi? Julkisuudessa on puhuttu kirkkojen kyvyttömyydestä vastata heidän kysymyksiinsä. Seurakuntaan pettyneet milleniaalit eivät ole juurikaan valmiita uhrauksiin, vaan he äänestävät jaloillaan.

”Milleniaalien ääni”, Rachel Held Evans, on kuvannut ikäluokan toiveitaan näin: ”Haluamme olla tunnettuja siitä, mitä puolustamme, emmekä sitä, mitä vastustamme. Haluamme esittää kysymyksiä, joihin ei ole ennalta määrättyjä vastauksia. Haluamme kirkkoja, jotka korostavat uskollisuutta Jumalan valtakunnalle enemmän kuin yhdelle ainoalle poliittiselle puolueelle. Haluamme haasteen elää pyhää elämää, ei vain seksin suhteen, vaan myös …luomakunnan hoitamisen ja rauhantekijöiksi tulemisen suhteen.”

Milleniaalien halu kysyä ilman ennalta pureksittuja vastauksia on tervettä. Oikeat kysymykset ovat usein paljon arvokkaampia kuin kuin oikeat vastaukset.

Mutta ovatko kysyjät myös valmiita esittämään itselleen kriittisiä kysymyksiä? Juuri tässä on milleniaalien sokea kohta. Seuraavilla kysymyksillä voi harjoitella.

Haluavatko milleniaalit oikeasti kirkon, jossa kamppailla epäilystensä kanssa vai paikan, jossa hillua agnostikkona ja pysyä skeptikkona? Epäilijät usein haluavat, että usko ja Jumala on heidän epäilyjensä kokoinen ja näköinen.

Pystyvätkö milleniaalit oikeasti elämään institutionaalisessa kirkossa, jossa tietyt normit ohjaavat toimintaa? Onko milleniaalisukupolvi valmis alistamaan toimintansa, vakaumuksensa ja päämääränsä kirkon yhteisiin tarkoituksiin vai odottavatko että kirkko muotoillaan vain heidän valintojensa mukaiseksi?

Minkä puolesta milleniaalit ovat valmiita uhrauksiin ja minkä puolesta toimimaan? Riittääkö traditioiden ja konservatiivisen kristillisyyden vastustaminen tai uuden mediakulttuurin osaaminen kristillisen identiteetin rakennuspuiksi?

Haluavatko milleniaalit oikeasti ottaa haasteen vastaan ja ”elää pyhää elämää”? Juuri Evansin mainitsema seksuaalietiikka asettaa milleniaalit ennen näkemättömien haasteiden eteen.

Kirjoittaja on Oulun seurakuntien johtava perheneuvoja

=> Anna palautetta tekstistä 

Lue kirjoittajan aiempia tekstejä:

Kolumni: Ihon evankeliumi

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä