Paras apu on toinen ihminen

Opiskelijoiden mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet. Oman yhteisön syntyminen on tärkeää varsinkin opiskelujen alkuvaiheessa.

Koronapandemia on mullistanut monen opiskelijan elämän.

Kuluneen vuoden aikana tehdyt kyselyt osoittavat, että poikkeusajan vaikutus näkyy sosiaalisten suhteiden heikentymisenä, jaksamisen ja motivaation laskemisena sekä stressin kasvuna. Tämä on lisännyt myös mielenterveysongelmien määrää.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) tilastojen mukaan korkeakouluopiskelijoilla yhteydenottojen määrä mielenterveyspalveluihin kasvoi vuonna 2020 edellisvuoteen verrattuna 26 prosenttia. Se tarkoittaa, että joka seitsemäs korkeakouluopiskelija asioi vähintään kerran opiskelijaterveydenhoidon tarjoamissa mielenterveyspalveluissa.

YTHS:n mielenterveys- ja opiskeluyhteisötyön johtava ylilääkäri Tommi Väyrynen on huolissaan erityisesti pandemia-aikana opintonsa aloittaneista. Kun uusiin opiskelutovereihin ei pääse tutustumaan kasvokkain luontevissa tilanteissa, yhteisöllisyyden ja yhteishengen syntyminen jää vajaaksi.

Syksyksi on keksittävä tapoja yhteisöllisyyden vahvistamiseen

Oulun yliopiston ylioppilaskunta tekee parhaillaan hyvinvointikyselyä jäsenistölleen. Tavoite on, että tulokset ovat valmiina toukokuun loppuun mennessä.

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden valtakunnallisen etäopiskelukyselyn tulokset julkistetaan puolestaan toukokuun alussa. Edellinen kysely tehtiin vuosi sitten.

Suomen opiskelijakuntien liitto ennakoi tilanteen huonontuneen edellisvuodesta. Osa on todennäköisesti jo turtunut tilanteeseen, toteaa Ninni Kuparinen liiton hallituksesta.

– Monilla tunneilla opetus on ollut sitä, että katsotaan vain diat läpi ja hyvällä tuurilla kuuluu opettajan ääni, hän kuvailee.

Kuparinen ja Väyrynen ovat samaa mieltä siitä, että opiskelijajärjestöjen, oppilaitosten ja seurakuntien oppilaitostyöntekijöiden – ylipäänsä kaikkien opiskelijoiden parissa toimivien – olisi yhdessä mietittävä keinoja yhteisöllisyyden luomiseen, myös kasvokkain.

Vaikka koronatilanne rokotusten myötä todennäköisesti helpottuu, oppilaitoksissa on varauduttava jälleen poikkeukselliseen syksyyn.

– Kaikkien toimijoiden yhteistä ponnistelua tarvitaan siinä, että kohtaamiset mahdollistuisivat, Väyrynen toteaa.

Jokainen tarvitsee luotettavan juttukaverin

Opiskelijoiden mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet koko 2000-luvun. Väyrynen näkee kehityksen taustalla olevan sosiaalisen tuen vähentymisen ja yksilökeskeisyyden kasvun. Palvelujen määrän kasvaessa myös kynnys hakea apua on madaltunut.

Opiskelijajärjestöt ajavat parannuksia opintojen tuki- ja ohjauspalveluihin, kuten opintopsykologien määrän kasvattamiseen.

Tommi Väyrysen mukaan palvelujen ja tukimuotojen parantaminen on tärkeää, mutta vielä tärkeämmäksi hän nostaa ongelmien syihin tarttumisen. Siihen paras apu on toinen ihminen.

Vaikka virtuaalimaailma tarjoaa paljon kontakteja, nuorilla aikuisilla on läheisiä ihmisiä yhä vähemmän. Vertaistuki on tärkeää jokaisessa elämänvaiheessa. Jokainen tarvitsee luotettavia ihmisiä, joille voi turvallisesti ja rehellisesti puhua tunteistaan.

Jutun lähteenä on käytetty Opiskelijoiden jaksaminen ja mielenterveys -webinaaria, joka on katsottavissa YouTubessa Kirkon kanavalla.

 

FAKTA: Oppilaitostyö auttaa kaikkia

Oulun seurakuntien oppilaitostyöntekijöihin voi ottaa yhteyttä pieneltäkin tuntuvassa asiassa. Apua annetaan kaikille vakaumuksesta ja taustasta riippumatta. Oppilaitostyöntekijöiden puheille pääsee nopeasti. Työntekijöillä on vaitiolovelvollisuus eikä tapaamisista tehdä muistiinpanoja. Katso oppilaitostyöntekijöiden numerot alta:

  • Oulun yliopisto
    Ari Savuoja, p. 040 524 5919
  • Oamk Linnanmaa, OSAO Kaukovainion yksikkö, tekniikka & palvelut
    Katariina Pitkänen, p. 050 386 8677
  • Oamk Linnanmaa, OSAO, Diak,
    SDO, OPAO, International students
    Salla Havukainen-Junno, p. 040 574 7132
  • Oamk Kontinkankaan kampus, OSAO Kontinkangas, Diak, SDO, OPAO ja Oulun konservatorio
    Nuusa Niskala, p. 044 316 1450
  • OSAO Haukiputaan yksikkö
    Pekka Rintamäki, p. 040 543 6960

Voit myös jutella oppilaitostyöntekijöiden kanssa anonyymisti Jodel-sovelluksessa: @Kirkkokampuksella


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää