Kylvönsiunaus muistuttaa elämän perusasioista

Keväisessä rukoushetkessä pyydämme Jumalaa siunaamaan kasvun, sadon ja viime kädessä jokapäiväisen leipämme.

Pasi Törmä

Sää on kylmä ja taivaalta tipahtelee räntää, kun Pasi Törmä kävelee Temmeksen kirkon vieressä olevalla pellolla ja kylvää vakasta kauraa peltoon. Meneillään on jokakeväinen tapahtuma, kylvönsiunaus.

Pellon pientareella rukoushetkeen osallistuu pieni joukko kyläläisiä sekä Temmeksen koulun oppilaita.

Törmä on pyydetty hoitamaan rukoushetkien symbolinen kylväminen jo parikymmentä kertaa.

– Koska oot ainua, joka osaa kahdella kädellä kylvää, arvelee joku paikalla olijoista.

Tottunein liikkein kaura vakasta lentääkin.

– Ruukin maamieskoulussa aikanaan harjoiteltiin kylvämistä soralla lumihangelle, ja katsottiin kuinka sujuu, Törmä mainitsee.

Ensimmäinen kylvöpäivä on ollut Pasi Törmän ja Seppo Junttilan mukaan kautta aikojen viljelijöille merkityksellinen päivä. Miehet muistelevat, että eräällä temmesläisellä isännällä oli tapana kantaa pellolle viljasäkki ja polvistua sen ääreen pyytämään siunausta sadolle.

Tämänvuotinen kylvönsiunaus oli Temmeksellä kahdeskymmenesneljäs.

– Keväät ovat olleet erilaisia. Viime vuonna oli aivan hyvä sää, muistelevat MTK Temmeksen varapuheenjohtaja Annikki Oikarinen sekä Temmeksen maa- ja kotitalousnaisten varapuheenjohtaja Anita Junttila.

Aiemmin siunaushetket on pidetty pellolla Temmeksen koulun lähellä. Nyt oltiin toista kertaa Temmeksen kirkon viereisellä pellolla.

– Monta polvea koululaisia on kylvönsiunauksissa ollut mukana, Anita Junttila sanoo.

– Tuolle nuoremmalle polvelle tämä perinne onkin tärkeä saada tietoon, Pasi Törmä jatkaa.

Jumala hyvyydessään antaa meille sadon

Kylvö oli tapana siunata jo keskiajalla. Silloin rukoussunnuntain ja helatorstain välisinä arkipäivinä käveltiin rukouskulkueena pelloille pyytämään siunausta sadolle.  Nykyään kylvön siunaaminen on tapahtumana pienimuotoisempi, mutta ydinsanomaltaan edelleen suuri: 

– Rukoilemme satokauden puolesta ja jättäydymme Jumalan huolenpidon varaan, kuvailee Tyrnävän seurakunnan kappalainen Ville Karppelin.

Vaikka ihmisellä ei olisikaan henkilökohtaista suhdetta maaseutuun elinympäristönä tai maataloustuottajuuteen elinkeinona, kylvön siunaus on Karppelinin mielestä tärkeä perinne: 

Tilaisuus muistuttaa meitä elämän perusasioista. Kaikki mitä meillä on, on Jumalalta lähtöisin. Jumala antaa kaiken elämän – niin myös suojan sadon kasvulle. 

Kylvönsiunaus herättelee ajattelemaan, että myös ruoka kaupan hyllyillä on Jumalan hyvän tahdon takana. Jumala hyvyydessään ja rakkaudessaan antaa kasvun ja sitä kautta ruuan.

Ville Karppelin toimitti rukoushetken, Pasi Törmä hoiti symbolisen kylvön.

Rukoushetki järjestettiin maataloustuottajien ja maatalousyrittäjien paikallisjärjestön sekä Tyrnävän seurakunnan yhteistyönä.

– MTK:n Temmeksen yhdistys on vaalinut perinnettä sydämenasianaan. Kylvönsiunaus pidetään varmasti niin kauan kuin näillä lakeuksilla maata viljellään, Karppelin uskoo.

Toki perinteen jatkuvuus riippuu siitäkin, haluavatko nuoremmat sukupolvet sitä aikanaan jatkaa. 

Karppelinin mielestä onkin hienoa, että kylvönsiunauksissa on perinteisesti mukana myös Temmeksen koulun oppilaita.

Jumalalle pyyntö: siunaa jokapäiväinen leipämme

Kylvön siunaamisen perinnettä ylläpidetään myös Lumijoella. Eläkeliiton Lumijoen yhdistys ja Lumijoki-seura järjestävät keväisin ja syksyisin Kyrön myllyllä tapahtuman, jonne kutsutaan kaikkia kyläläisiä. Myllyn siipiä käännetään puoli kierrosta, jotta propellin akseli ei pääse tuhoutumaan.

Keväisin myllyn siipien kääntämisen yhteydessä toimitetaan kylvön siunaus yhdessä seurakunnan kanssa.

– Pyydämme Jumalaa siunaamaan kasvun, sadon ja viime kädessä meidän jokapäiväisen leipämme, tiivistää Lumijoen kirkkoherra Erja Oikarinen.

– Jumala on antanut meille tehtäväksi viljellä ja varjella maata. Voidaan ajatella, että ihminen osallistuu siinä Jumalan luomistyöhön.

Kylvönsiunaukseen sisältyvät rukoukset, raamatunkohdat ja virret muistuttavatkin, että mikään ei ole itsestään selvää, ellei Luoja anna sadolle sopivia olosuhteita.

Tulevia rukoushetkiä:

  • Toukosiunaus Lumijoella Kyrön myllyllä (Siikajoentien varressa olevalla pellolla) 19.5. klo 12. Toimittaa kirkkoherra Erja Oikarinen. Järjestäjinä Eläkeliiton Lumijoen yhdistys, Lumijoki-seura ja Lumijoen seurakunta.
  • Toukosiunaus Oulunsalossa Savuojan tilalla (Kylänpuolentie 190) 25.5. klo 13. Toimittaa kirkkoherra Petri Satomaa. Järjestäjinä Eläkeliiton Oulunsalon yhdistys ja Oulunsalon seurakunta.
  • Kylvönsiunaus Haapavedellä Aino ja Hannu Heiniojan maitotilalla 21.5. klo 11. Piispa Jukka Keskitalo toimittaa kylvön siunaamisen. Tilaisuus striimataan, suoraan lähetykseen pääsee Oulun hiippakunnan Facebook-sivujen kautta tai linkistä hiippakunnan nettisivuilla.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää