Pääkirjoitus: Pyhiinvaellus – merkityksellinen matka

19.5.21

Oulun seurakuntien yhtymäjohtaja Pekka Asikainen uskoo, että pyhiinvaellus voi olla vaeltajalle hyvää tekevä löytöretki: "Moni asia saattaa loksahtaa kohdalleen, kun on aikaa hiljentymiseen ja kulkemiseen."


Teksti: Pekka Asikainen .

Elämää verrataan usein matkan tekemiseen. Matkaan kuuluu myötä- ja vastamäkiä sekä tasaisempia etappeja. Vaeltajalla jokainen päivä on erilainen ja maisema vaihtuu. 

Moni suunnittelee parasta aikaa tulevan kesän matkoja. Pääpaino näyttää suuntautuvan kotimaan matkailuun. 

Yksi varteenotettava kohde on Pohjois-Pohjanmaan ensimmäinen pyhiinvaellusreitti. Lähes vuoden ajan valmistellussa hankkeessa on kudottu yhteen pääkohteiden eli jokivarren kirkkoihin liittyvää vahvaa tarinaa.

Oulujoen pyhiinvaelluksen verkkosivuille on koottu kattava tietopaketti kuudesta kirkosta. Oulun tuomiokirkko sekä Oulujoen, Turkansaaren, Muhoksen, Utajärven ja Säräisniemen kirkot muodostavat ketjun Perämereltä Kainuun merelle. 

Kirkkojen lisäksi verkkosivuille on kudottu yhteen materiaalia reitin kulkijaa varten. Sieltä löytyy majoitusvinkkejä, reittivaihtoehtoja, karttoja sekä hengellistä antia. Minä aion yhdistää omaan kulkemiseeni junamatkan kävelyn ja juoksun lisäksi. 

Monet ovat jo kertoneet, että pyhiinvaellusreitti kuuluu heidän tulevan kesän suunnitelmiinsa. Eräs pariskunta aikoo vaeltaa Tervareitin eräreittejä. Pyöräilyporukka polkee Oulusta Säräisniemelle asfalttitietä pitkin. Iäkkäiden vanhempien poika ilmoitti kulkevansa matkan läheistensä kanssa autolla. Harrikkamies ajaa reitin ”mopollaan”.  

Pyhiinvaellus on rukouksen matka yksin ja yhdessä. Tämän lisäksi se on matka omaan itseen. Moni asia saattaa loksahtaa kohdalleen, kun on aikaa hiljentymiseen ja kulkemiseen. 

Samalla voi matkustaa hengellisiin, kulttuurisiin ja historiallisiin juuriimme sekä nauttia luonnon voimaannuttavasta läsnäolosta. 

Kirjoittaja on Oulun seurakuntien yhtymäjohtaja

 

Jutusta voi antaa toimitukselle palautetta.

Lue lisää aiheesta:

column Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Näkemyksiä Yleinen