Seurakunnat toiveikkaina: kesällä lähdetään rippileireille

Seurakunnissa ollaan toiveikkaita, että kesäksi koronatilanne rauhoittuu ja nuoret pääsevät rippileireille. Koronarajoitusten vuoksi rippikoulun toteuttaminen on viime ja tänä vuonna muuttunut monella tapaa. Oulun seurakuntien rippikouluvastaavan Jonne Pirkolan mukaan tämä on ollut rippikoululle myös hyväksi.

Rippileireille lähdetään tulevana kesänä, luottaa Oulun seurakuntien rippikouluvastaava, seurakuntapastori Jonne Pirkola.

– Vaikka koronatilanne on heikentynyt Oulussa, oletettavaa on, että tilanne paranee kesää kohti, aivan kuten viime kesänäkin. Olemme erittäin toiveikkaita sen suhteen, että leirit voidaan kesällä pitää. Toiveikkuutta lisää esimerkiksi rokotusten edistyminen.

Rippileireillä pystytään Pirkolan mukaan elämään 7–8 päivää ”omassa kuplassa” riittävän väljästi toimien, hyvästä käsihygieniasta huolehtien ja kontakteja leirin ulkopuolisiin rajoittaen.

– Leireillä ei todennäköisesti järjestetä vanhempainiltoja ja mietimme tarkasti, voimmeko pyytää oppituntien pitäjiä leirien ulkopuolelta.

Lähtökohtana on, että leirit ja konfirmaatiotilaisuudet pidetään alkuperäisinä ajankohtinaan. Konfirmaatiotilaisuuksien osanottajamääriä todennäköisimmin rajoitetaan, kuten viime kesänäkin. Tilaisuudet myös striimataan.

Jos Oulu siirtyy epidemian leviämisvaiheeseen, seurakunnissa otetaan käyttöön rippikoulun pitämisen varasuunnitelma. Sen käyttöönotosta päättää tarvittaessa Oulun seurakuntien johtoryhmä.

Kaikki muutokset eivät ole muutoksia huonompaan

Koronarajoitusten vuoksi rippikoulun toteuttaminen on muuttunut monella tapaa. Pirkolan mukaan tämä on ollut rippikoululle myös hyväksi:

– Ensinnäkin meille on uudella tavalla kirkastunut, kuinka tärkeäksi niin nuoret kuin heidän perheensä kokevat rippikoulun.

Pirkolan mukaan nuoret itse haluavat entistä hanakammin rippikouluun.

– Nuorille ripari ei ole vain leiri muiden joukossa. Heille se on tärkeä siirtymäriitti yhdestä elämän ajanjaksosta toiseen.

Pirkolan mukaan korona-aika on lisäksi opettanut työntekijöitä tekemään parempia rippikouluja.

”Etäripari on ihan ok”

Korona-aika on Pirkolan mukaan saanut aikaan myös ajattelutavan muutoksen: etäripari on ihan ok.

– Totta kai haluamme, että nuoret saisivat kohdata toisiaan. Pidämme arvokkaana, että nuoret pääsevät olemaan koolla ja pohtimaan yhdessä elämän suuria kysymyksiä.

– Mutta myös etäyhteyksin on mahdollista antaa nuorille tilaa tähän. Usko, armo, anteeksianto ja rakkaus ovat puhuttelevia teemoja etänäkin, Pirkola sanoo.

Kuva: Iida Glumoff

 

Oulujoen seurakuntapastori Iida Glumoff veti etäriparia maaliskuussa ja piti kokemusta hyvänä.

– Hiihtolomalla ei voitu pitää liveopetusta. Vaihtoehdoiksi annettiin leiri kesällä tai etärippikoulu hiihtolomalla. Suurin osa vaihtoi kesäleiriin, mutta pieni porukka jäi käymään etäriparia.

– Olimme tiiviisti yhdessä ruutujen kautta koko viikon. Tutuiksi tulemisen mahdollistui ihan toisella tapaa kuin tavanomaisessa isossa ryhmässä. Tilaa ja uskallusta kysymyksiin ja keskusteluun oli alusta asti, Glumoff sanoo.

– Teimme mahdollisimman paljon juttuja irti tietokoneesta: esimerkiksi maalasimme, valokuvasimme, leivoimme leipää ja teimme pyhiinvaelluksen omassa lähiympäristössä. Oli tietyllä tapaa hienoa, että ripari tuli jokaisen omaan kotiin.

Haukiputaan seurakunnan rippikouluvastaava, nuorisotyönohjaaja Pekka Rintamäki kokee, että rippikoulun idea kärsii, kun kasvokkain oloa on niukasti.

– Teamsissa kokoonnuttaessa nuoriin tutustuminen jää vähäiseksi. Vuorovaikutusta ja luottamusta on vaikea saada syntymään netin välityksellä.

– Kesää ja rippileirejä odotetaan innolla, että saamme tehdä arvokasta työtä nuorten parissa kasvokkain. Leirien toteutuminen on tärkeää, sillä kirkko tarvitsee uusia toimijoita, leirit tarvitsevat isosia ja kerhot uusia kerhonohjaajia myös tulevaisuudessa.

Eniten riparilaisia on Karjasillalla ja Tuirassa

Rippikouluun ilmoittautui tälle vuodelle 2250 oululaisnuorta. Heistä 1841 käy Oulun seurakuntien järjestämän rippikoulun. Järjestöjen rippikouluun taikka seurakunnan rippikouluun muulla paikkakunnalla osallistuu 409 nuorta.

Eniten rippikoululaisia on tänä vuonna Karjasillan ja Tuiran seurakunnissa.

Talvelta Oulussa peruuntui koronatilanteen vuoksi 10 rippikouluryhmää. Tilalle tarjottiin leiririppikoulua heinä-elokuulta tai päivärippikoulua etäopetuksena. Myös etäripareihin sisältyy kasvokkaisia tapaamisia kevään aikana.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää