Kuva: Pixabay

Hartaus sunnuntaille 6.6.

2.6.21

Omaisuus, maine, valta ja kunnia ovat hetkellisiä, muistuttaa Timo Juntunen hartauskirjoituksessaan.


Rakkaus jää aina jäljelle

”Pelaa aina varman päälle. Älä tee mitään ylimääräistä, tee vain välttämättömin, niin vältät virheet, etkä joudu vastuuseen. Älä paljasta muille, mitä oikeasti ajattelet, niin et saa vihamiehiä. Suojaa omaisuutesi kaikin käytettävissä olevin keinoin. Valvo aina etuasi, kukaan muu ei kuitenkaan sitä sinun puolestasi tee.”

Siinäpä vasta elämänohjeet! Kuka haluaisi tuollaisia noudattaa? En minä ainakaan. Silti, jos olen rehellinen, juuri noin saatan useimmiten toimia. Puolustuksekseni voin vain sanoa, että noilla tavoilla tahdon rakentaa turvallista, riskitöntä elämää. Mutta katoaako elämästäni silloin jotain olennaista?

Rippikoululaisten kanssa pohdimme usein, mikä on elämässä tärkeintä. Aluksi kirjoitamme ylös viisi tärkeintä asiaa. Sitten alamme pudotuspelin. Laitamme ensin kaksi vähiten tärkeää asiaa pois, sitten vielä kaksi. Olemme huomanneet, että se mikä jää jäljelle on useimmiten läheiset ihmiset. Ystävät, kaverit tai perhe ovat tärkein tuki ja turva elämässä. Mutta voimmeko pitää heidät lähellämme vain pelaamalla varman päälle ja varmistamalla oman etumme? Tuskin.

Jeesuksen antama elämänohje on hyvin ehdoton. Minun on oltava valmis luopumaan kaikesta turhasta tärkeimmän asian vuoksi. Mitä kaikkea olenkaan elämän varrella ympärilleni kerännyt? Mitä olen tavoitellut?

Oivallan että omaisuus, maine, valta ja kunnia ovat hetkellisiä. Vaikka kuinka hamuan niitä, menetän ne kerran. Pysyvää elämässä voi olla vain rakkaus, joka näyttäytyy täydellisimmillään Jeesuksen persoonassa: laskelmoimaton, totuudellinen ja itsensä uhraava rakkaus. Vain se voi näyttää minulle tietä.

Rakkaus jää aina jäljelle. Tahdotko pitää siitä kiinni?

Timo Juntunen
Hailuodon kirkkoherra

 

2. sunnuntai helluntaista
Psalmi: Ps. 49:6–10, 16–21
1. lukukappale: Sananl. 30:7–9
2. lukukappale: 1. Tim. 6:6–12
Evankeliumi: Matt. 16:24–27

Tämän sunnuntain sisältönä ovat katoamattomat taivaalliset aarteet ja toisaalta katoavat ja petolliset maalliset rikkaudet. Rikkauksien tavoittelu johtaa itsekkyydestä kasvaviin tekoihin, Jumalan rakkaus johtaa hänen tahtonsa mukaiseen palvelevaan elämään. Siinä Kristus on esimerkkimme. Hän oli rikas mutta tuli köyhäksi tehdäkseen meidät rikkaiksi.

 

 

Ps. 49:6–10, 16–21
Miksi pelkäisin pahana päivänä,
kun petturien kavaluus saartaa minut?
He luottavat rikkauteensa,
kerskailevat suurella omaisuudellaan.
Mutta henkeään ihminen ei voi lunastaa,
ei hän voi käydä kauppaa Jumalan kanssa.
Elämän lunnaat ovat liian kalliit,
ne jäävät iäksi maksamatta.
Ei ihminen elä ikuisesti,
ei hän vältä hautaa.
Mutta Jumala lunastaa minut,
hän tempaa minut tuonelan otteesta.
Älä kadehdi, kun joku rikastuu,
kun hän kartuttaa talonsa omaisuutta.
Kuollessaan hän ei ota mukaansa mitään,
hänen omaisuutensa ei seuraa häntä hautaan.
Vaikka hän eläessään ihastelee osaansa ja toiset kiittävät hänen menestystään,
hänen täytyy mennä isiensä luo, paikkaan, jossa ei valoa nähdä.
Rikkainkaan ihminen ei ole ikuinen,
eläinten tavoin hän lakkaa olemasta.

 

Sananl. 30:7–9
Kahta minä sinulta pyydän –
niin kauan kuin elän, älä niitä kiellä:
pidä minusta kaukana vilppi ja valhe,
älä anna köyhyyttä, älä rikkauttakaan.
Anna ruokaa sen verran kuin tarvitsen.
Jos saan kovin paljon,
saatan kieltää Jumalan
ja kysyä mielessäni: ”Mikä on Herra?”
Jos ylen määrin köyhdyn,
saatan varastaa
ja vannoa väärin,
rikkoa Jumalani nimeä vastaan.

 

1. Tim. 6:6–12
Usko on suuri rikkauden lähde, kun tyydymme siihen mitä meillä on.
Emme me ole tuoneet mitään mukanamme maailmaan emmekä voi viedä mitään täältä pois. Kun meillä on ruoka ja vaatteet, saamme olla tyytyväisiä.
Ne, jotka tahtovat rikastua, joutuvat kiusaukseen ja lankeavat ansaan, monenlaisten järjettömien ja vahingollisten halujen valtaan, jotka syöksevät ihmiset tuhoon ja perikatoon.
Rahanhimo on kaiken pahan alkujuuri. Rahaa havitellessaan monet ovat eksyneet pois uskosta ja tuottaneet itselleen monenlaista kärsimystä.
Mutta sinä, Jumalan ihminen, karta kaikkea tätä!
Pyri nuhteettomaan elämään, hurskauteen ja uskoon, pyri rakkauteen, kestävyyteen ja lempeyteen.
Käy uskon jalo kilpailu ja voita omaksesi ikuinen elämä, johon sinut on kutsuttu ja jonka olet tunnustanut päämääräksesi, kun monien todistajien läsnä ollessa lausuit hyvän tunnustuksen.

 

Matt. 16:24–27
Jeesus sanoi opetuslapsilleen:
”Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua. Sillä se, joka tahtoo pelastaa elämänsä, kadottaa sen, mutta joka elämänsä minun tähteni kadottaa, on sen löytävä. Mitä hyödyttää ihmistä, jos hän voittaa omakseen koko maailman mutta menettää sielunsa? Millä ihminen voi ostaa sielunsa takaisin? Ihmisen Poika on tuleva Isänsä kirkkaudessa enkeliensä kanssa, ja silloin hän maksaa jokaiselle tämän tekojen mukaan.”

 

 

Lue lisää aiheesta:

Hailuodon seurakunta Kirkko ja usko