Millainen on hyvä tavoite? Miten sen voi saavuttaa? Lue urheilupsykologin vinkit!

Meistä jokaisella on tavoitteita, sanoo psykologi Jonna Ammunet.

Naiset juoksevat metsässä.|Kädet

Tavoitteiden asettaminen ja tunne elämän merkityksellisyydestä liittyvät toisiinsa, toteaa psykologi Jonna Ammunet MindsetOulusta.

– Tavoitteet saavat elämän tuntumaan mielekkäältä. Ne myös helpottavat omien arvojen mukaan elämistä.

Tavoitteita on useimmilla, vaikka sellaisia ei erikseen määrittelisikään. Päämääränä voi olla esimerkiksi jonkin asian oppiminen tai ajan viettäminen läheisten seurassa.

Usein tarve uusien tavoitteiden asettamiseen syntyy kriisin myötä. Esimerkiksi avioero voi nostaa esille uudenlaisia, hyvinvointiin ja itsetuntemukseen liittyviä tavoitteita.

Mieti, kuinka mittaat ja tee selkeä suunnitelma

Hyvä tavoite on pyrkimys jotakin kohti, ei jonkin asian välttämistä. Se on myös jollakin tavalla mitattavissa.

Jotta onnistumisen mahdollisuus kasvaa, Ammunet kehottaa laatimaan selkeän toimintasuunnitelman ja sisällyttämään siihen motivaation säilymiseksi pieniä osatavoitteita.

Urheilijoiden kanssa paljon työskentelevä psykologi toteaa hyvän tavoitteen olevan kokonaisvaltainen, ei pelkkä lopputulos.

– Esimerkiksi joukkueurheilija voi arvioida myös peliin valmistautumista tai kommunikointiaan pelissä. Arviointi on monipuolisempaa.

Pettymysten varalta kannattaa olla varasuunnitelmia. Kun tavoitetta säätää tarvittaessa, ihminen säilyttää epäonnistumisen keskelläkin kokemuksen omasta pystyvyydestä.

Opettele rauhoittamaan itseäsi

Se, mihin ihminen lopulta kykenee, on monen tekijän summa. Siihen vaikuttavat esimerkiksi olosuhteet, elämäntilanne, urheilusuorituksessa myös kipukynnys ja ravitsemustilanne.

Paineisessa tilanteessa aivot tekevät nopeasti arvion siitä, onko tavoite mahdollinen.

– On hyvä tunnistaa, kun aivot sanovat ettet pysty tähän. Silloin rajaa voi venyttää tunteita säätelyä helpottavilla työkaluilla, kuten puhumalla rauhoittavasti itselleen.

Päämäärien asettamisessakin on hyvä säilyttää kohtuus.

– Joskus on hyvä olla tyytyväinen, Ammunet muistuttaa.

– Jos elämä muuttuu kilpajuoksuksi, ihminen unohtaa elää hetkessä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää