Tiina Mikkola Oulun seudun oppaista.

Hautausmaakierrokset kiinnostavat niin paikallisia kuin turisteja

26.7.21

Oulun hautausmaalla Intiössä järjestetään ilmaisia opastettuja kävelykierroksia jo kahdettakymmenettä kesää. Kierroksille pitää ilmoittautua ennakkoon.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Tero Takalo .

Oulussa opastettujen hautausmaakierrosten kävijämäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Suuri osa kierroksille osallistujista on paikallisia, mutta joukossa on aina myös turisteja.

Opastuksista vastaavat Oulun seudun oppaat. He myös kokoavat kierrosten sisällöt.

Hautausmaakävelyt ovat osallistujille ilmaisia, sillä kustannuksista vastaa Oulun evankelisluterilaiset seurakunnat.

Kaksi uutuusteemaa tälle kesälle

Vuosi sitten opastusten määrää jouduttiin vähentämään koronapandemian vuoksi. Tänä kesänä Intiössä kierroksia on normaaliin tapaan.

Muutosta aiempaan on se, että kierroksille pitää ilmoittautua ennakkoon, ja osallistujia otetaan enimmillään 50 jokaiselle opastuskerralle.

Joka kerralla vuorossa on kaksi opasta, jotka molemmat vetävät oman kierroksensa kahteen otteeseen. Koronan vaikutusta on sekin, että kierrokset ovat lyhentyneet kestoltaan parista tunnista tuntiin ja 15 minuuttiin.

Opastetut kierrokset alkoivat Intiössä vuonna 2002. Ensimmäisinä vuosina kierrettiin tunnettujen henkilöiden hautoja, joita Intiössä riittää.

Kierroksilla saatettiin käydä niin leipomoalan legenda Katri Antellin kuin iskelmätähti Jamppa Tuomisen ja kirjailija Teuvo Pakkalan viimeisillä leposijoilla.

Vuodesta 2009 alkaen opastuksia on tehty erilaisilla teemoilla, kuten Sodan ja rauhan sankareita, Leipää ja sirkushuveja sekä Kaiken takana on nainen!

Tiina Mikkola on ollut oppaana ensimmäisestä kesästä lähtien. Hän on koonnut myös toisen kesän uutuuskierroksista, nimeltään Työn sankarit.

Kierrosten kokoaminen erilaisista historiallisista lähteistä on luovaa työtä. Mikkola muistuttaakin kävelylle lähtijöille, että kokonaisuutta ei ole lupa taltioida videolle tai nauhoittaa, sillä teemakierroksia koskevat samat tekijänoikeudet kuin muita taiteellisia teoksia.

Kierroksille tulee ilmoittautua ennakkoon

Opastettuja kierroksia järjestetään Intiössä maanantai-iltaisin 16. elokuuta saakka.

Oulujoen hautausmaalla viimeinen kesän 2021 kolmesta opastuksesta on torstaina 5. elokuuta. Näillä kierroksilla tutustutaan myös kirkkoon ja pappilaan. Oulujoella ilta päättyy musiikkihetkeen.

Molempien hautausmaiden kierroksille voi ilmoittautua numeroon 040 509 5796.

=> Katso video hautausmaakierroksista (pituus 6 minuuttia)

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä Karjasillan seurakunta Kiimingin seurakunta Oulujoen seurakunta Oulun tuomiokirkkoseurakunta Oulunsalon seurakunta Seurakunnat Tuiran seurakunta