"Rohkaisemme kirkkoa käyttämään autonomiaansa"

SRK julisti avioliittoa koskevan kannanilmaisunsa Suviseurojen aattona.

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys (SRK) julkaisi Suviseurojen alla kannanilmaisunsa kristillisestä avioliitosta.

Reisjärven kristillisellä opistolla pidetyssä tiedotustilaisuudessa korostettiin avioliiton olevan naisen ja miehen välinen ja elinikäinen.

Näkemys perustuu SRK:n mukaan Raamattuun ja erityisesti siinä olevaan luomiskertomukseen, jossa kerrotaan Jumalan luoneen ihmisen mieheksi ja naiseksi ja säätäneen heidän välilleen avioliiton.

– Avioliitto on uskon ja opin kysymys, ei tasa-arvo- tai ihmisoikeuskysymys, todetaan SRK:n johtokunnan puheenjohtajan Matti Taskilan tiedotusvälineille lukemassa kannanilmaisussa.

Miksi virallinen kanta muotoiltiin nyt?

Viime elokuusta saakka työstetyn kannanilmaisun laatiminen oli SRK:n mukaan tarpeellista kirkon piirissä käytävän avioliittokeskustelun vuoksi. Keskusyhdistys haluaa kannanotollaan rohkaista kirkkoa käyttämään sillä olevaa itsemääräämisoikeutta.

– Avioliittolain muutos vuonna 2017 ei poistanut kirkkojen uskonnollisten yhdyskuntien oikeutta toimittaa avioliittoon vihkimisiä ja määrätä itse näiden ehdoista ja muodoista, kannanotossa muistutetaan.

Tiedotustilaisuudessa kysyttiin, miksi SRK halusi tehdä virallisen kannanilmoituksen ja miksi se tehtiin nyt.

– Kun tasa-arvoisesta avioliittolaista alettiin käydä keskustelua, mekin ryhdyimme keskustelemaan, mutta emme kovin intensiivisesti. Jokaisessa työvaliokunnan ja johtokunnan kokouksessa kuitenkin viitattiin tähän ja päätimme sen laatia. Tuntui, että tämä ajankohta, Suviseurat, on sen julkistamiseen oikea, muotoili kannanilmaisun laatineen työryhmän puheenjohtaja Valde Palola.

”Tunnemme huolta kirkon tilasta”

Matti Taskilan mukaan kannanottoa ei tehty siksi, että SRK:lla olisi kannasta epätietoisuutta, vaan koska se haluaa tukea kirkkoa pysymään perinteisessä näkemyksessään.

– Olen käyttänyt kirkolliskokouksessa aiheesta monta puheenvuoroa, mutta kun aiheesta on virallinen kannanotto, sille on leveämmät hartiat.

Valde Palola totesi vanhoillislestadiolaisten tuntevan huolta kirkon tilasta.

– Jos kirkossa otetaan käyttöön tasa-arvoinen avioliittolaki, silloin on luovuttu keskeisestä opinkappaleesta. En ennusta, mitä silloin tapahtuu, mutta se on suuri huolen aihe.

Yhteinen näkemys vahvistaa omaakin uskoa

Viestintäpäällikkö Harri Vähäjylkän mukaan keskustelu avioliittokäsityksestä on lisääntynyt vanhoillislestadiolaisen liikkeen sisällä samaan aikaan kuin muuallakin yhteiskunnassa.

– Päivämiehessä oli joitakin kuukausia sitten teemanumero seksuaalisuudesta. Aiheesta keskusteltiin äskettäin rippikoululeirilläkin. Tämä ei ole asia, josta ei puhuttaisi, Päivämiehen päätoimittajana ja pappina työskentelevä Vähäjylkkä totesi.

Tiedotustilaisuuden panelistiryhmässä mukana olleet Sanna Saarimaa ja Minna Nieminen totesivat keskustelun olevan tärkeää.

­– Kun asioista on keskusteltu ja niistä löydetään yhteinen näkemys, se vahvistaa omaakin uskoa, Nieminen sanoi.

Niin kannanotossa kuin tiedotustilaisuudessa korostettiin jokaisella ihmisellä olevan luovuttamaton ihmisarvo.

– Jokainen ihminen on Jumalan kuva sellaisena kuin on, mutta emme halua kävellä lähimmäisenrakkaudessa Jumalan sanan yli, Harri Vähäjylkkä tiivisti.

Suviseurat Reisjärvellä järjestetään radiossa ja verkossa 2.–5.7.2021. Seurat lähetetään Reisjärven kristilliseltä opistolta.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää