Katja Tynkkynen iloitsee: lähtö Boliviaan on pian totta

Katja Tynkkynen odottaa malttamattomana lokakuuta. Silloin on tarkoitus lentää perheen kanssa Boliviaan. Se on Tynkkysen uusi asemapaikka Suomen Lähetysseuran työntekijänä.

Tynkkysen aiempi pesti Kolumbiassa jäi vajaan viiden kuukauden mittaiseksi, sillä koronapandemian vuoksi Lähetysseura evakuoi viime vuonna työntekijänsä ulkomailta.

– Työni suola – paikallisten ihmisten kohtaaminen siellä missä työtämme tehdään – on jäänyt puuttumaan nyt kun olen melkein puolitoista vuotta tehnyt töitä Suomesta käsin, harmittelee Tynkkynen, joka toimii hankehallinnon ja viestinnän asiantuntijana työalueenaan Bolivia, Kolumbia sekä Venezuela.

– Suunnittelen hankkeita Lähetysseuran paikallisten kumppaneiden kanssa, seuraan tuen perillemenoa, raportoin työn tuloksista Suomeen, hoidan alueviestintää, tuotan viestintämateriaalia ja toimin lisäksi kummiyhteyshenkilönä, Tynkkynen listaa.

Korona kärjistää elintasoeroja ja eriarvoisuutta

– Latinalainen Amerikka on jo pitkään ollut tunnettu valtavista elintasoeroista ja syvään juurtuneesta eriarvoisuudesta. Korona-aikana köyhyys, toimeentulo-ongelmat, väkivalta ja syrjäytyminen ovat lisääntyneet entisestään, Tynkkynen kertoo.

Koronarajoitukset ovat iskeneet kovimmin ihmisiin, jotka jo valmiiksi ovat olleet haavoittuvimmassa asemassa.

– Iso osa Latinalaisen Amerikan maissa asuvista ihmisistä saa elantonsa esimerkiksi katukaupustelusta ja muista ulkona liikkumista edellyttävistä elinkeinoista. Koronarajoitukset ovat tarkoittaneet monille suuria toimeentulo-ongelmia. Myös perheväkivalta on lisääntynyt korona-aikana.

Monet toimijat ovat lähteneet, Lähetysseura on jäänyt

Lähetysseuran hankevaroja on korona-aikana ohjattu uudelleen, humanitaariseen apuun.

– Kumppanimme ovat jalkautuneet kaduille jakamaan muun muassa ruoka- ja lääkeapua sekä tarjoamaan henkistä ja hengellistä tukea.

Suomen Lähetysseura on Tynkkysen mukaan yksi harvoista Latinalaisessa Amerikassa toimivista suomalaisista järjestöistä.

– Esimerkiksi Venezuelasta suuri osa ulkomaisista toimijoista on lähtenyt, mutta Lähetysseura on jatkanut työtään vuosi vuodelta pahenevan humanitaarisen kriisin keskellä. Venezuelalaiselle kumppanikirkollemme merkitsee paljon se, että haastavista olosuhteista huolimatta emme ole hylänneet heitä.

Lähetysseuran kumppanit ovat saaneet paljon aikaan myös esimerkiksi tukemalla lasten koulunkäynnin jatkumista.

– Koululaisia perheineen asuu hyvinkin syrjäisillä seuduilla vailla laitteita ja nettiyhteyksiä. Siksi pandemian ja etäopetuksen aikana koulupudokkaita ja siten syrjäytymisvaarassa olevia on entistä enemmän.

Lähetysseura tekee Latinalaisen Amerikan maissa työtä myös esimerkiksi naisten oikeuksien parantamiseksi.

Boliviassa pyritään parantamaan alkuperäiskansoihin kuuluvien perheiden ruokaturvaa ja toimeentuloa rakentamalla vuoriston ilmanalaan ja kuivuuteen soveltuvia keittiöpuutarhoja sekä vesijärjestelmiä puhtaan veden saamiseksi.

– Kolumbiassa teemme kumppaneiden kanssa muun muassa työtä, jolla sopeutetaan entisiä Farc-sissejä yhteiskuntaan sekä edistetään rauhaa, ihmisoikeuksia ja oikeudenmukaisuutta, Tynkkynen kertoo yhtenä esimerkkinä Lähetysseuran työstä.

Vuosikymmeniä kestäneen sisällissodan jäljiltä Kolumbia on maailman toiseksi miinoitetuin maa, ja suurin osa miinaonnettomuuksiin joutuvista on siviilejä. Lähetysseuran tavoitteena on parantaa onnettomuuksissa vammautuneiden asemaa ja ehkäistä uusia onnettomuuksia.

Kasvavasta inflaatiosta sekä muun muassa elintarvike- ja lääkepulasta kärsivässä Venezuelassa tarjotaan kummityön kautta suojaa, ravintoa ja koulutusta haavoittuvassa asemassa oleville lapsille ja nuorille.

Latinalainen Amerikka lumosi nuoren Katjan

Katja Tynkkynen sanoo kokeneensa kutsumusta Latinalaiseen Amerikkaan nuoresta saakka. Lukion jälkeen vapaaehtoistyössä ollessaan hän vaikuttui maanosan monipuolisesta luonnosta, kiinnostavasta historiasta sekä ihmiskirjosta alkuperäiskansoineen ja etnisine ryhmineen.

– Olenkin tosi kiitollinen saadessani tehdä nykyistä työtäni.

Katja Tynkkynen siunattiin tehtäväänsä Oulun tuomiokirkossa elokuussa.

 

Suomen Lähetysseuran sivuilla kerrotaan lisää sen työstä Boliviassa Kolumbiassa ja Venezuelassa

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä jutuista:

Vanhempiensa jalanjäljillä

Satu Haapasen lapsuuden unelmasta tulee totta

Terveisiä maailmalta: Omanissa opin sanoittamaan uskoani

Terveisiä maailmalta: Ihmiset eivät ota etäisyyttä, kylät ottavat

Terveisiä maailmalta: Koskaan en ymmärrä kokonaan tätä maata

Terveisiä maailmalta: Aamulla vuorilla, illalla Hongkongin sykkeessä

Terveisiä maailmalta: Tansanian maaseudulla radio on tärkein tiedonlähde

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää