Liike toi rauhan

Hannele Heinonen uskoo, että Jumalan edessä voi hiljentyä yhtä lailla joogamatolla kuin pää alaspainuneena kirkon penkissä.

Kymmenen vuotta sitten oulunsalolainen pienten lasten äiti Hannele Heinonen halusi elämäänsä jotain uutta ja ikiomaa.

– Liian usein päiviini kuului tuolloin kaoottisuus. Olen tekevä ihminen ja minulla on vilkas mielikuvitus.

– Halusin opetella keinoja rauhoittua ja saada kehooni hyvinvointia, kertoo Oulunsalon seurakunnassa lapsi- ja perhetyön diakonina työskentelevä Heinonen.

Tällaisessa elämäntilanteessa Heinonen kiinnostui joogasta. Hänellä oli mielikuva, että joogaavat ihmiset olivat hyvinvoivia.

Tänä päivänä Heinosen käsivarressa on tatuointi, jossa lukee Päästän irti, antaudun.

Omaa ohjettaan hän noudattaa parhaiten joogaamalla säännöllisesti. Silloin hänessä voimistuu usko siihen, että elämä kannattelee. Jatkuva suorittaminen ei ole ainoa selviytymiskeino.

Ajatusvirran pysäyttäminen ei ollutkaan helppoa

Heinosen ajatus oli alkujaan, että vähäinenkin harjoittelu tekisi hänestä notkean, hyvinvoivan ja rauhallisen.

– En voinut kuvitellakaan, että työskentely oman kehon ja mielen kanssa olisi niin vaikeaa kuin millaiseksi se osoittautui.

– Nykyisin huomaan, että jooga on muokannut minua paljon, mutta edes kymmenen vuotta säännöllistä harjoitusta ei ole tehnyt minusta tyystin rauhallista ihmistä.

– Yhä edelleen saan itseni kiinni stressistä ja hätäilystä, mutta nyt tiedän, että pärjään, jos pysähdyn ja rauhoitun välillä.

Niin kropan kuinmielen harjoituksia

Joogaharrastuksen myötä Heinonen on saanut työvälineikseen fyysisiä liikkeitä hengitysharjoituksineen. Niihin hän voi tarttua kaivatessaan elämäänsä pysähdystä.

– Työkaluja on, mutta tarttuminen niihin on vielä toinen asia, hän huomauttaa.

– Ihminen voi mennä jonkinlaisessa hurlumhei-kiidossa mukana vaikka kuinka kauan ymmärtämättä tarvetta pyähtyä, Heinonen kertoo kokemuksensa.

Kokenut neuvoo:älä nosta rimaa liian korkealle

Jotta joogan tuoma hyvä olo olisi osa jokapäiväistä elämää, aloitti Hannele Heinonen säännölliset astangajoogaharjoitukset.

Aluksi hän etsi niille aikaa illoistaan, mutta päätyi aamuharjoituksiin.

Heinosen mielestä treenien keston suhteen rimaa ei kannata alkajaisiksi nostaa liian korkealle, jotta harjoitus pysyy osana päivärytmiä.

Kun joogaharjoituksien aloittaminen oli joinakin aamuina vaikeaa, ”huijasi” Heinonen itseään ajatuksella, että pari aurinkotervehdystä riittää.

– Tosiasia on, että alkuun pääsemisen jälkeen on halu tehdä liikkeitä lisää.

Tällä hetkellä, pitkän harjoittelun jälkeen, Heinosen aamujooga on tunnin mittainen.

– Alussa koin harrastavani joogaa, nyt puhun siitä pikemminkin elämäntapana.

Puhutaanko joogasta ylisanoilla?

Joogasta luvataan paljon. Esimerkiksi astangajoogan hyödyiksi kuvataan muun muassa notkea keho, parempi verenkierto ja sisäinen rauha.

Myös Hannele Heinonen puhuu varmanoloisesti joogan hyvää tekevistä vaikutuksista. Näin silti, vaikka hän tietää, että hiljaisuuteen asettuminen voi nostaa mieleen epämiellyttäviäkin asioita.

– Ilman muuta aloitteleva voi pettyä, jos kokemus ei olekaan heti euforinen.

– Joogaharjoitus voi herättää samanlaisia reaktioita kuin osallistuminen hiljaisuuden retriittiin: Voi miten tylsää!

Joogalajeja on nykyisin runsaasti. Vaihtoehtojen paljous helpottaa Heinosen mukaan itselleen mieluisan menetelmän löytämistä.

– Minulle sopii nopeatempoinen astangajooga. Kymmenen vuotta sitten en olisi ollut valmis hathajoogan hitaisiin, rauhallisiin liikkeisiin.

– Nyt hitaampikin jooga jo sujuu.

”Jooga asetti minut myös Jumalan eteen”

Joogaa kohtaan on edelleen ennakkoluuloja kristittyjen parissa.

Heinonen kertoo, ettei hän harrastusta aloittaessaan liittänyt sitä osaksi mitään uskontoa.

– Lähdin tekemään fyysisiä ja mieltä rauhoittavia harjoituksia. Myöhemmin olen saanut moitteita joogaamisesta ja minua varoiteltiin vääristä jumalista sen taustalla.

Joogan tuoma hiljaisuus on opettanut minua kuuntelemaan paremmin sisintäni, muita ihmisiä ja Jumalaa.

 

– Itse tiedän, että joogan kautta olen pysähtynyt omaan itseeni ja jumalasuhteeseeni enemmän kuin ilman tätä harrastustani. Joogan tuoma hiljaisuus on opettanut minua kuuntelemaan paremmin sisintäni, muita ihmisiä ja Jumalaa.

– Kirkossa on liikaa paikoillaan istumista ja puhumista. Haluaisin tuoda kirkkoon liikettä ja kehollisuutta kristillisen joogan kautta.

– Opiskellessani joogan filosofiaa ja teoriaa minua on koskettanut eniten joogaideologian samankaltaisuus kristinuskon periaatteiden kanssa. Molemmissa kehotetaan kunnioittamaan ja rakastamaan itseä ja muita eikä ketään tai mitään saisi vahingoittaa.

– Siinäpä meille kristityille ja joogeille sekä kristityille joogeille opeteltavaa eliniäksi, Hannele Heinonen sanoo.

=> Jutusta voi antaa toimitukselle palautetta

 

Muuta aiheeseen liittyvää:

Kolumni: Jooga leviää seurakunnissa


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää