Pääkirjoitus: Kunnioitusta elämän monimuotoisuudelle

17.8.21

Niin kauan kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluva joutuu elämässään kohtaamaan ennakkoluuloja, loukkauksia ja vihaa, tarvitaan sateenkaarimessua, toteaa Timo Juntunen.


Elämän kirjo on laaja. Sen monet muodot ja värit pursuavat ympärillämme.

Yhtenä symbolina tälle voi pitää sateenkaarta. Värien kaunis leikki auringonvalon osuessa sadepisaroihin ilahduttaa mieltä. Vanhoissa tarinoissa kerrotaan myös, että sateenkaaren päästä löytyy aarre.

Raamatun vedenpaisumuskertomuksessa sateenkaari on merkki Jumalan vihan väistymisestä ihmiskunnan yltä. Synkät tuomion pilvet ovat poissa ja armo tulee aurinkona esiin. Jumala näyttäytyy sateenkaaren myötä uutta elämää luovana rakkaudellisena voimana.

Sateenkaari tunnetaan myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustavan Pride-liikkeen tunnuskuvana. Sateenkaarimessua vietettiin äskettäin Oulu Pride-tapahtuman yhteydessä tuomiokirkossa. Messu, jossa kunnioitetaan ja juhlitaan Jumalan luomistyön moninaisuutta, oli ensimmäinen laatuaan näillä leveysasteilla.

Jumala näyttäytyy sateenkaaren myötä uutta elämää luovana rakkaudellisena voimana.

Jotkut ovat kyseenalaistaneet sateenkaarimessun tarpeellisuuden ja kysyneet, eikö joka sunnuntai toistuva seurakunnan yhteinen jumalanpalvelus riitä. Vastauksena tähän voi todeta, että niin kauan kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluva joutuu elämässään kohtaamaan ennakkoluuloja, loukkauksia ja vihaa, tarvitaan sateenkaarimessua. Hän tarvitsee oman jumalanpalveluksen, johon hän voi tulla turvallisin mielin, pelkäämättä herjoja ja tuomitsevia katseita.

Eräs Oulun sateenkaarimessuun osallistunut kertoi tunteneensa erityistä iloa siitä, että saattoi tulla kirkkoon käsi kädessä rakkaansa kanssa. Tuollaiseen iloon pitäisi jokaisen olla helppo yhtyä.

Kirjoittaja on Hailuodon kirkkoherra

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti? Anna palautetta.

Lue lisää aiheesta:

Hailuodon seurakunta Kirkko ja usko Näkemyksiä