Kuva:Pixabay

Hartaus sunnuntaille 3.10.

30.9.21

Tämän päivän sanansaattajaenkelit tahtovat meidän hillitsevän kulutusta, kirjoittaa Timo Juntunen.


Maa on pyhä

Lukemattomista suomalaisista kodeista löytyy puhutteleva taulu, jossa enkeli suojelee veden äärellä kulkevia lapsia. Kuva yhdistettynä erinäisiin Raamatun kohtiin on synnyttänyt mielikuvan enkeleistä erityisesti pienten ja heikkojen suojelijoina.

Enkeleillä on kuitenkin Raamatun mukaan monenlaisia muitakin tehtäviä. Jumalan sanansaattajina enkelit voivat toimia omantunnon ääninä ihmisille.

Raamatun kertomuksessa enkeli kehottaa Joosuaa riisumaan kengät jalastaan, koska tämä seisoo pyhällä maalla. Kehotuksen voi helposti siirtää tuhansien vuosien takaa ilmastonmuutoksen kanssa kamppailevaan nykyaikaan. Tämän päivän sanansaattajaenkelit tahtovat meidän hillitsevän kulutusta. He kutsuvat meidät elämään kohtuullisemmin ja pienentämään hiilijalanjälkeämme.

Maa jalkojemme alla on pyhä. Merten, järvien ja jokien vedet ovat pyhiä. Ilma, jota hengitämme on pyhää. Näin muistutti intiaanipäällikkö Seattle vuonna 1854 Washingtonin suurta valkoista päällikköä, joka halusi ostaa intiaanien maat.

Seattle ihmetteli, kuinka kukaan voi ostaa jotain, joka on pyhää. Ja maailma on pyhä, koska Jumala on sen luonut.

Monilta osin maailma on tärveltynyt meidän ihmisten toimien seurauksena. Kirkkokäsikirjan synnintunnustusrukouksessa ovat sanat: ”kaikki mihin koskemme menee rikki.” Sanat kuvaavat hyvin konkreettisesti, että olemme vieraantuneet luonnosta.

On parannuksenteon aika, mutta olemmeko myöhässä? Emme suinkaan, sillä jokainen päivä on uusi armo. Voimme tehdä vielä paljon ja kääntyä teiltämme. Kohtaamme Jumalan aidossa, alkuperäisessä luonnossa, jota meidät on kutsuttu viljelemään ja varjelemaan – hyvien enkelien seurassa.

Timo Juntunen
Hailuodon kirkkoherra

 

Mikkelinpäivä
Psalmi: Ps. 103:19–22
1. lukukappale: Joos. 5:13–15
2. lukukappale: Ap. t. 12:5–11
Evankeliumi: Matt. 18:1–6 (7–9) 10

400-luvulta lähtien on syyskuun 29. päivä omistettu ylienkeli Mikaelille. Taistelu, jonka hän kävi pimeyden valtoja vastaan, liittyy pääsiäiseen. Kristus on saavuttanut ratkaisevan voiton pahan valloista, mutta taistelu jatkuu edelleen maailmassa. Myöhemmin mikkelinpäivästä on tullut kaikkien enkelien päivä, jolloin tutkistellaan heidän merkitystään ja tehtäviään. Jumalan sanansaattajina enkelit suojelevat ja opastavat ihmistä ja muistuttavat häntä Jumalan tahdon mukaisesta elämästä.

 

Ps. 103:19–22
Herralla on istuimensa taivaissa,
ja hänen valtansa alla on kaikki maa.
Ylistäkää Herraa, te hänen enkelinsä, te voimalliset sankarit,
jotka hänen sanansa kuulette ja hänen käskynsä täytätte.
Ylistäkää Herraa, te taivaan joukot, kaikki hänen palvelijansa,
jotka hänen tahtonsa täytätte.
Ylistäkää Herraa, te hänen luotunsa kaikkialla hänen valtakunnassaan.
Ylistä Herraa, minun sieluni!

 

Joos. 5:13–15
Jerikon lähellä ollessaan Joosua näki eräänä päivänä edessään miehen, jolla oli paljastettu miekka kädessään. Joosua meni miehen luo ja kysyi häneltä: ”Oletko meikäläisiä vai vihollisiamme?” Mies vastasi: ”En kumpaakaan. Olen Herran sotajoukon päällikkö ja olen juuri saapunut tänne.” Silloin Joosua lankesi polvilleen, kumartui maahan saakka ja sanoi: ”Herrani, mitä tahdot minun tekevän?” Herran sotajoukon päällikkö sanoi Joosualle: ”Riisu kengät jalastasi, sillä paikka, jossa seisot, on pyhä.” Ja Joosua teki niin.

 

Ap. t. 12:5–11
Pietaria pidettiin vangittuna, mutta seurakunta rukoili lakkaamatta Jumalaa hänen puolestaan.

Sen päivän vastaisena yönä, jona Herodes aikoi asettaa Pietarin oikeuden eteen, Pietari nukkui kahden sotilaan välissä. Hänet oli sidottu kaksin kahlein, ja lisäksi vankilan ovella oli vartiomiehet. Mutta yhtäkkiä hänen edessään seisoi Herran enkeli ja huone oli täynnä valoa, ja enkeli töytäisi Pietarin hereille sanoen: ”Nouse kiireesti.” Kahleet putosivat Pietarin käsistä. Enkeli sanoi: ”Vyötä vaatteesi ja pane kengät jalkaasi.” Pietari teki niin, ja enkeli sanoi: ”Heitä viitta harteillesi ja seuraa minua.”

Pietari lähti enkelin mukaan. Hän ei kuitenkaan ymmärtänyt, että se, mitä hänelle tapahtui, oli totta, vaan luuli sitä näyksi. He ohittivat ensimmäisen vartion, sitten toisen ja tulivat rautaportille, joka vei kaupungille. Se aukeni heille itsestään, ja niin he astuivat ulos ja lähtivät kulkemaan kujaa pitkin. Yhtäkkiä enkeli oli poissa. Silloin Pietari tajusi, mistä oli kysymys, ja sanoi: ”Totisesti, nyt tiedän, mitä tapahtui! Herra lähetti enkelinsä ja auttoi minut Herodeksen käsistä, pelasti minut kaikesta siitä, mitä tämä kansa toivoi minulle tapahtuvan.”

 

Matt. 18:1–6 (7–9) 10
Opetuslapset tulivat Jeesuksen luo ja kysyivät: ”Kuka on suurin taivasten valtakunnassa?”
Silloin Jeesus kutsui luokseen lapsen, asetti hänet heidän keskelleen ja sanoi:
”Totisesti: ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan. Se, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, on suurin taivasten valtakunnassa. Ja joka minun nimessäni ottaa luokseen yhdenkin tällaisen lapsen, se ottaa luokseen minut. Mutta jos joku johdattaa lankeemukseen yhdenkin näistä vähäisistä, jotka uskovat minuun, hänelle olisi parempi, että hänen kaulaansa pantaisiin myllynkivi ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen.

(Voi tätä maailmaa ja sen viettelyksiä! Viettelysten täytyy kyllä tulla, mutta voi sitä ihmistä, jonka kautta ne tulevat! Jos kätesi tai jalkasi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä pois. Onhan parempi, että käsipuolena tai jalkapuolena pääset sisälle elämään, kuin että sinut molemmat kädet ja jalat tallella heitetään ikuiseen tuleen. Ja jos silmäsi viettelee sinua, repäise se irti ja heitä menemään. Onhan parempi, että silmäpuolena pääset sisälle elämään, kuin että sinut molemmat silmät tallella heitetään helvetin tuleen.)

Katsokaa, ettette halveksi yhtäkään näistä vähäisistä. Sillä minä sanon teille: heidän enkelinsä saavat taivaissa joka hetki katsella minun taivaallisen Isäni kasvoja.”

 

Lue lisää aiheesta:

Hailuodon seurakunta Kirkko ja usko