Iso peruskorjaus lähenee

21.9.21

Intiön kappelia korjataan miljoonilla euroilla, arkkitehti Esa Kauppi riemuitsee arvostuksesta.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Tero Takalo .

Oulun hautausmaalla sijaitseva betonielementeistä rakennettu siunauskappeli jakaa kaupunkilaisten mielipiteitä. Osa pitää sitä jopa kolkkona, toiset kauniina ja vaikuttavana rakennuksena.

Arkkitehti Esa Kauppi (kuvassa) kuuluu jälkimmäisiin. Siksi hän arvostaa Oulun seurakuntien päätöstä peruskorjata vuonna 1973 rakennettu kappeli arviolta reilulla yhdeksällä miljoonalla eurolla.

Kauppi on perehtynyt kappelin kohtaloon seurakuntien tarveselvityksen työryhmässä. Se pohti myös rakennuksen purkamista ja uuden kappelin sekä krematorion rakentamista.

Kauppi ei oikeastaan haluaisi edes ajatella sitä mahdollisuutta, että arkkitehti, professori Seppo Valjuksen suunnittelema kappeli olisi laitettu maan tasalle.

– Uskaltaisin verrata, että purkua seuraisi mielipaha, jollaista olemme kuulleet kirkonpalojen yhteydessä.

– Intiön betonikappelin purku veisi pois monen ihmisen kallisarvoisia muistoja elämän herkistä hetkistä, Esa Kauppi sanoo.

Vaihteleva valo sisääntulossa on puhuttelevaa arkkitehtuuria

Kaupilla itselläänkin on tunnesiteitä suuren männikön keskellä sijaitsevaan kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokkaaseen siunauskappeliin.

– Olen hyvästellyt täällä äitini ja muita itselleni tärkeitä ihmisiä, hän kertoo kappelin aulassa istuessaan.

Kauppia paikassa puhuttelee erityisesti rakennuksen sisääntulo: mahdollisuus siirtyä aulatilan hämärästä tunnelmasta isoon kappeliin, jota auringonvalo pääsee ylhäältä valaisemaan.

Kaupin mukaan valon vaihtelussa voi nähdä kristillistä symboliikkaa: Kristuksen ylösnousemuksessa siirrytään pimeydestä valoon.

Isossa salissa valo tulee ylhäältä.

70-luvulla valmistui kappeli, jossa itketään ja puhutaan toivosta

Ylösnousemuksesta puhui myös vuonna 1973 silloinen tuomiorovasti Jorma Sipilä kappelin vihkimysjuhlassa: ”Kuolema ei ole viimeinen sana kristillisessä hautauksessa, vaan sitä on sana ylösnousemuksesta ja elämästä. Tämä Intiön kappeli vihitään paikaksi, jossa julistetaan sanomaa toivosta.”

Sipilä totesi, että kappeli tulisi kätkemään paljon surua ja sen seinät saisivat nähdä paljon kyyneleitä. ”Mutta me emme vihi sitä tänään murheen ja kyynelten asuinsijaksi. Me vihimme sen jumalanpalveluksen paikaksi, jossa julistetaan lohdutusta ja toivoa.”

Alttarilta kerrotaan toivon sanomaa murheen murtamille. Tätä toivoi kappelin 1973 vihkinyt tuomiorovasti Jorma Sipilä aikoinaan.

Korjattavaa on runsaasti, mutta uudistukset ovat tehtävissä

Tarveselvitysryhmän laskelmien mukaan nykyisen kappelin purku, uuden rakentaminen ja krematorion korjaustyöt tulisivat maksamaan lähes 13 miljoonaa euroa.

– Iso peruskorjaus osoittautui halvemmaksi vaihtoehdoksi kuin vanhan purku ja uuden rakentaminen, Kauppi iloitsee.

Muutos- ja korjaustarpeita on muun muassa ison salin yläosan julkisivussa ja räystäissä. Ikkunoita ja ovia on uusittava ja esimerkiksi talotekniikka uusitaan kokonaan.

Vuoden 2023 alusta ympäristöluvan saaminen edellyttää, että kappelin yhteydessä olevaan krematorioon on rakennettava savukaasujen suodatinjärjestelmä ja lämmöntalteenottojärjestelmä.

Krematoriossa on tarve toiselle tuhkausuunille.

Sisäpiha kuuluu olennaisesti kappeliin.

FAKTAA KAPPELISTA JA PERUSKORJAUKSESTA:

  • Vuonna 1973 käyttöön vihitty Intiön kappeli edustaa aikansa tyylilajia, betonibrutalismin pehmeää suuntaa. 48 vuotta vanha kappeli on lähes alkuperäisessä kunnossa.
  •  Museovirasto on valmistelemassa valtakunnallista siunauskappeleiden suojeluohjelmaa.
  • Kirkkolain mukaan seurakuntien on vaalittava kulttuuriperinnön säilymistä. Kirkolliset rakennukset ovat osa aineellista kulttuuriperintöä.
  • Uurnahautausten yleistyminen jouduttaa osaltaan kappelin tilajärjestelyjä.
  • Peruskorjauksen yhteydessä rakennukseen tulee muun muassa esteettömät wc-tilat ja lisää vainajien kylmäsäilytystiloja.
  •  Tavoiteaikataulun mukaan korjaustyöt alkaisivat keväällä vuonna 2023 ja päättyisivät seuraavan vuoden lopussa. Käyttöönotto 2025 alussa.
  • Peruskorjauksen aikana krematorion pysäytykset kestävät kerralllaan korkeintaan kolme viikkoa.
Esa Kauppi arvostaa kappelin sisääntuloa. Betonia pehmentävät luonnonkivet seinässä ja lattialla.

 

Mitä ajatuksia kappeli sinusssa herättää? Kerro toimitukselle. Kysy ja anna palautetta.

Lue lisää aiheesta:

article Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Yleinen