Kolumni: Älä ole tyly

1.9.21

Olen huomannut, että erilaisissa asiakaspalvelutilanteissa äärettömän helposti livahtaa huuliltani valittava, moittiva tai kärttyinen sana, tunnustaa Satu Kreivi Palosaari.


Teksti: Satu Kreivi-Palosaari .

Otsikko on suunnattu ennen kaikkea itselleni. Olen nimittäin huomannut, että erilaisissa asiakaspalvelutilanteissa äärettömän helposti livahtaa huuliltani valittava, moittiva tai kärttyinen sana.

Kun on päivän skarpannut – joskus aika isojenkin asioiden kanssa – saattaa helposti tuhahtaa kohtuuttoman kireästi asiakaspalvelijalle. Eikö tämä ollut tarjouksessa? Miksi kahvikuppia ei laiteta täyteen? Ei kiinnosta ilmaislehtenne!

Asiakaspalvelija on usein sijaiskärsijä meidän turhille kärtyisille purkauksillemme. Päähän ottaa huonosti nukuttu yö tai ylipitkä kokous, ehkä tulehtunut ihmissuhde. Olen kuullut, että asiakaspalvelijat, jotka usein ovat ystävällisiä ihmisiä, joutuvat ottamaan asiakkailta kohtuuttoman paljon lokaa niskaansa.

Tyttäreni toimi vuosia puhelinmyyjänä. Siinä hommassa sai ottaa vastaan lapiollisia sitä ihteään. Työpäivän jälkeen tuli monesti itku.
Kenenkään ei tarvitse kestää loputtomasti huonoa käytöstä.

Tunsin hommaa seuratessani syvän omantunnon kouraisun. Anteeksi lehtimyyjät! Voi aivan hyvin sanoa, että ”ei kiitos tällä kertaa” tai vaikka hymyillä Rotuaarilla ”ei kiitos”. Voi myös sanoa, että ”saisinko vielä vähän lisää kahvia” tai ”ymmärsinköhän oikein, että tähän liittyi tarjous”. Aina voi olla ystävällinen.

Ystävällisyys on ehkä kristinuskon teemoistakin ollut vähän taustalla. Puhumme rauhasta, rakkaudesta, lohdusta, totuudesta, rohkeudesta. Aika paljon niistä kätkeytyy ystävällisyys-sanan alle.

Ystävällisyys ei ole teennäinen hymy tai naurahdus puhelun päätteeksi. Se on kokonaisvaltainen asenne toista ihmistä kohtaan. Sen ymmärtämistä, että vaikka tämä ihminen laittoi kuppini vain puoliksi täyteen eikä ollut muistanut pyyhkiä pöytää, hän on Jumalan kuva.

Kirjoittaja on Oulujoen seurakunnan kappalainen

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä