Krito-ryhmässä puhutaan vaikeistakin tunteista luottamuksellisesti

8.9.21

Kritossa käsitellään vaikeita tunteita ja jumalasuhdetta kirjallisuuden ja kotitehtävien kautta. – Moni ajattelee, ettei uskova ihminen saisi olla vihainen, mutta sehän on mahdotonta, toteaa vertaistukiryhmää vetävä Heleena Hietala.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Elsi Salovaara .

Seitsemän vuotta sitten Heleena Hietala aloitti Krito-ryhmän vapaaehtoisena ohjaajana Tuiran seurakunnassa. Vertaistukea tarjoavan ryhmän vetämiseen hän kouluttautui Kansan Raamattuseuran kurssilla.

Kritossa käsitellään vaikeita tunteita ja jumalasuhdetta kirjallisuuden ja kirjallisten kotitehtävien kautta.

– Moni ajattelee, ettei uskova ihminen saisi olla vihainen, mutta sehän on mahdotonta. Opettelemme ryhmässä terveempää tunteiden ilmaisua, Hietala kuvailee.

Ryhmät toimivat muutaman kuukauden kerrallaan. Tulevassa ryhmässä on Hietalan lisäksi kaksi muuta ohjaajaa. Joukko jaetaan pienryhmiin, joissa jokaisessa on ohjaajan lisäksi 3–4 osallistujaa.

Pienryhmät varmistavat sen, että jokaisen kokemuksille jää tarpeeksi aikaa. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja ryhmän aloitettua toimintansa siihen ei pääse enää mukaan.

Kokoontumiset ovat joko viikon tai kahden välein.

– Jos luettavana on pidempi kirja, on hyvä, että kokoontumisten välissä on aikaa.

Tällä kertaa käytetään apuna kirjaa Lohdutusta Jumalalta, jonka ovat kirjoittaneet Dale ja Juaniata Ryan.

Enemmistö osallistujista on naisia.

– Jos saisimme ohjaajajoukkoon jatkossa mukaan myös miehiä, se voisi laskea miesten kynnystä osallistumiseen, Hietala pohtii.

=> Kommentoi ja anna palautetta 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Tuiran seurakunta