Syyskauden Kakskaks-illoissa kuullaan yhä enemmän puhetta

9.9.21

Uudenlainen konsertti- ja keskustelusarja Kakskaks palaa syksyllä. Vaikka keskustelun määrästä illoissa tuli myös kritiikkiä, jatkossa musiikkia ja puhetta on luvassa yhtä paljon. Aiheina ovat kotimainen ruoanviljely ja kirkko, milleniaalit ja kirkko sekä sielunhoito ja kirkko.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Oulun seurakunnat .

Keväällä Oulun tuomiokirkossa esiteltiin uudenlainen konsertti- ja keskustelusarja Kakskaks. Illat saivat hyvän vastaanoton, ja Virtuaalikirkkoon tallennetuilla lähetyksillä on ollut yhteensä liki 100 000 katselukertaa.

– Luokkasen veljessarjan konserttia on katsottu jopa noin 70 000 kertaa, kehaisee Kakskaks-sarjan ideoinut kanttori Lauri-Kalle Kallunki.

Hän kertoo, että Kakskaks-illoilla haluttiin kokeilla jotain muuta kuin perinteistä konserttityyppiä, jossa istutaan hiljaa penkissä ja seurataan tilanteen etenemistä käsiohjelmista. Uudenlainen konsepti sai tuoreeltaan paljon kehuja, mutta osa myös kritisoi puheen määrää.

– Emme ole tottuneet siihen, että kirkossa keskustellaan, Kallunki pohtii.

Kakskaks-konsertteja jatketaan syksyllä kuitenkin hyväksi koetulla mallilla, tosin pienin muutoksin.

– Keväällä illasta noin kolmasosa oli keskustelua, jatkossa tilaisuudet muuttuvat yhä keskustelupainotteisemmiksi. Musiikki valitaan tukemaan keskustelun teemoja.

Päivämäärä pysyy sarjan nimen mukaisesti samana ja illat pidetään aina kuukauden 22. päivänä.

Syyskuussa teemana on kotimainen ruoanviljely ja kirkko. Aiheesta keskustelevat maatila-asiantuntija Urpo Heikkinen ja tuomiorovasti Satu Saarinen. Musiikista vastaavat Henna-Mari Sivula ja Lauri-Kalle Kallunki.

Lokakuussa puhutaan milleniaalien sukupolvesta ja kirkosta nuorisotyöntekijä Mono Kuoppalan johdolla. Musiikista vastaavat Merja Ollila, Tommi Hekkala ja Esa Rättyä.

Marraskuun illan keskusteluteemana on sielunhoito ja kirkko. Aiheesta keskustelevat Kirkkohallituksen asiantuntija Virpi Sipola ja sairaalapastori Hilla Jurvelin. Keskustelua johdattelee johtava sairaalapastori Juha Kyllönen.

Joulukuussa Kakskaks-ilta yhdistyy jokavuotiseen Valo välkkyvi -joulukonserttiin, jossa tuomiokirkon kanttoreiden lisäksi kuullaan muun muassa soitinyhtyettä.

– Luvassa on myös yllätysvierailijoita, Kallunki vinkkaa.

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Yleisöä voidaan ottaa paikalle rajoitusten mukaan 240 henkilöä. Kakskaks-iltoja voi myös seurata myös Virtuaalikirkossa, osoitteessa www.virtuaalikirkko.fi.

=> Mitä mieltä olit jutusta? Kerro se täällä!

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Näkemyksiä Oulun tuomiokirkkoseurakunta