Kolumni: Mikä pysyy?

26.10.21

Kun ruumis uusiutuu jatkuvasti, ihmissuhteet ja ajatukset muuttuvat, onko mikään minussa tai elämässäni pysyvää? Tätä pohtii Satu Kreivi-Palosaari.


Teksti: Satu Kreivi-Palosaari .

Ajelin reformaation sunnuntain messusta kotiin. Olin juuri puhunut, kuinka on kyse uudistumisesta, ei uudistamisesta. Radiosta korvani rekisteröivät irrallisen kohti käyvän kysymyksen: Mikä sinussa on muuttuvaa, mikä pysyvää?

Esimerkiksi ruumiini tai ruumiillisuuteni ei ole pysyvää, sillä kehon biljoonat solut uusiutuvat kaiken aikaa. Luuni uusiutuvat kokonaan kymmenessä vuodessa. 87-vuotiaalla on Prisma-ohjelman mukaan menossa yhdeksäs luusto.

Ehkä ihmissuhteissa on jotakin pysyvää? Ei ole. Vaikka ei otettaisi huomioon edes pari- tai ystävyyssuhteiden kriisejä, mitä läheisin ihmissuhde saattaa muuttua pysyvästi, jopa katketa.

Suhteeni luontoon on pysyvää? Ei todellakaan, sanovat ilmastoasiantuntijat. Elämme vahvasti jatkoajalla. Jos suhteeni luontoon ei muutu suojelevammaksi ja arvostavammaksi, sitä luontoa ei lapsenlapsenlapsilla ehkä enää ole.

Ruumiini kyky tuntea hellyyttä tai kipua on käsittääkseni pysyvä ominaisuus kuolemaani saakka.

 

Onko mikään minussa tai elämässäni pysyvää? Ruumiini kyky tuntea hellyyttä tai kipua on käsittääkseni pysyvä ominaisuus kuolemaani saakka. Sydämeni (tai aivoni) kyky tuntea tunteita, iloa, onnea, vihaa, saattaa pysyä loppuun saakka. Mutta nämä molemmat kyvyt ovat kai myös lääkkein vaimennettavissa?

En unohda koskaan sitä, kuinka monta päivää tajuttomana pelkästään koneiden varassa teho-osastolla elänyt veljeni reagoi yllättäen lauluun Onneni on olla Herraa lähellä. Hänen silmästään vierähti kyynel.

Kun mikään ihmisessä tai ihmistä ympäröivässä maailmassa ei ole pysyvää, on valtavan suurta nojata johonkin ihmistä suurempaan. Se ei ole pakoa, se on pysähtymistä.

Vaikka sen Prisma-ohjelmassa mainitun ajatuksen äärelle, että yhdestä ainokaisesta solusta kasvaa aistiva, ajatteleva, tiedostava ja liikkuva yksilö, jolla on soluja kaikkiaan 37 biljoonaa.

Ehkä monta tällaista Jumalan luomaa yksilöä yhdessä voi tehdä vielä käännöksen? Uudistua uudistamaan.

Kirjoittaja on Oulujoen seurakunnan kappalainen

=> Anna palautetta tekstistä täällä

Lue kirjoittajan aiempia tekstejä:

Kolumni: NOMHE

Kolumni: Älä ole tyly

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä Oulujoen seurakunta