Yhdessä tehty maistuu paremmalle

Oulun keskustassa kokoontuva kokkikerho on nuorten oma juttu, jossa jokainen pääsee osallistumaan. Kerhoillat päättyvät yhteisiin syöminkeihin.

||

Sanni Klemetsin puhelin piippaa varsinkin sunnuntai-iltaisin. Viimeistään silloin nuorten kokkikerhon kävijät ilmoittavat, ovatko he tulossa maanantaina kokkaamaan Keskustan seurakuntatalolle.

Kun osallistujamäärä on selvillä, Sanni ilmoittaa sen ja seuraavan illan reseptin Oulun tuomiokirkkoseurakunnan nuorisotyönohjaajalle Kaija Siniluodolle, joka käy ostamassa tarvittavan määrän aineksia kaupasta. Vaikka työntekijä käy ostamassa ainekset, kerhoa nuoret pyörittävät itsenäisesti.

– Teemme joka toinen viikko jotain makeaa, ja joka toinen viikko suolaista, Sanni kertoo.

Seuraavan viikon ruokalaji valitaan illan päätteeksi, kun porukka kokoontuu yhteiseen pöytään nauttimaan kokkailuistaan.

– Syksyn aikana on ehditty tehdä jo muffineita, tortilloja ja mutakakku.

Kerhoon mahtuu lisää osallistujia

Nuorten kokkikerho on suunnattu 9.-luokkalaisille ja sitä vanhemmille. Lukion toista luokkaa käyvä Sanni vetää kerhoa toista vuotta. Parinaan hänellä on siskonsa Sofia.

– Hän tuli jeesaamaan, kun vanha parini ei ehtinyt.

– Lukiossa kun ei ole enää köksää, niin on kiva, että täällä pääsee kokkailemaan, Sofia kertoo.

Yleensä paikalla on vetäjien lisäksi 4–6 kerholaista. Lisää mahtuu mukaan.

– Emme ole vielä mainostaneet kerhoa superpaljon, Sanni kertoo.

Jokainen tekee jotakin

Sillä välin, kun Patrik ja Veera tekevät pitsataikinaa, Sanni, Ellen ja Sofia vaihtavat kuulumisia. Puheenaiheina ovat muun muassa juuri ollut koeviikko ja lukion oppituntien pituudet.

Kun pitsapohja on valmis ja kohoamassa, on toisten vuoro paistaa jauhelihat ja pilkkoa muut täytteet.

Se onkin aika helppoa, mutta entäs pitsaan tulevan juuston määrä ja sijoittelu?

– Hei, mihin kohti juusto laitetaan? Pelkästään päälle vai jonnekin muuallekin? Sofia ja Ellen huikkailevat muilta mielipiteitä.

Yhteinen näkemys on, että juustoa pitää olla tarpeeksi paljon, mutta ei pelkästään päällä.

Niinpä raastetta päädytään ripottelemaan vähän joka väliin. Kun pitsa on uunissa, Veera kattaa pöytää.

Kokkausta kahdella kielellä

Tällä hetkellä kaikki kerhossa kävijät ovat lukiolaisia, Madetojan musiikkilukiossa ja Svenska Privatskolanissa opiskelevia.

Koska osa kerholaisista on kaksikielisiä, kieli vaihtuukin välillä luontevasti suomesta ruotsiksi ja takaisin.

– Voisi vaikka mainostaa, että täällä kerhossa saa samalla kielikylpyä, Sanni naurahtaa.

Nuorten kokkikerho maanantaisin klo 17–19 Isokatu 17, Oulu. Kysy lisää 044 7772 741 tai sanniklem@gmail.com

Pellillinen pitsaa

25 g hiivaa
2 dl vettä
½ tl suolaa
½ dl juoksevaa voita
5 dl vehnäjauhoja
400 g jauhelihaa
tomaattikastiketta
juustoraastetta
2 paprikaa
rucolaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
Sekoita muut ainekset joukkoon ja vaivaa taikina kimmoisaksi.
Laita taikina liinan alle ja anna kohota reilusti.
Valmistele muut täytteet ja paista jauhelija.
Täytteitä voi lisätä ja vaihtaa oman maun mukaan.
Kauli taikina uunipellin kokoiseksi, asettele täytteet päälle ja paista uunissa 250 asteeseessa noin 15 minuuttia.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää