Virkatodistuksia tarvitaan esimerkiksi perunkirjoitusta varten. Se on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta.

Etelä esitti hätähuudon – Oulussa sille ei lämmetä

15.11.21

Pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymät vaativat, että maan muut aluekeskusrekisterit ottaisivat osan niiden töistä hoitaakseen. Näin saataisiin lyhennettyä virkatodistusten kohtuuttomiksi venyneitä toimitusaikoja. Oulussa ehdotus ei herätä vastakaikua.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Kirkon kuvapankki / Hannu Jukola .

– Tämä ei ole oikea tapa toimia.

Näin kommentoi Oulun keskusrekisterijohtaja Veijo Koivula pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymien viimeviikkoista vetoomusta.

Kirkon päättäjille suunnatussa viestissään Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakuntayhtymät tuovat esille huolensa virkatodistusten toimitusaikojen venymisestä jopa 20 viikkoon.

Yhtymät vaativat, että tilannetta helpotetaan antamalla riittävästi rahoitusta jäsentietojärjestelmä Kirjurin kehittämiseen. Lisäksi ne edellyttävät jokaisen seurakunnan liittyvän alueensa keskusrekisteriin.

Ihan ensimmäiseksi maan muiden keskusrekistereiden olisi kuitenkin osallistuttava eteläsuomalaisten työtaakan jakamiseen.

”Henkilöstö tekee jo nyt ylitöitä”

Veijo Koivula ei pidä kohtuullisena sitä, että Oulun keskusrekisteri ottaisi hoitaakseen osan pääkaupunkiseudun töistä.

– Oulun seitsemän seurakunnan lisäksi meillä on sopimus 31 muun seurakunnan kanssa siitä, että hoidamme heidän kirkonkirjansa. Emme ole sopineet siitä, että teemme talkootöitä muille.

Koivula toteaa yksikön olevan jo nyt voimavarojensa äärirajoilla.

– Henkilöstö tekee jo nyt ylitöitä selvitäkseen määräajoista. Lisätyö merkitsisi vielä enemmän ylitöitä.

Pääkaupunkiseutu toivoo yhteistä vastuunkantoa

Virkatodistusta tarvitaan useissa yhteyksissä. Yksi yleisimmistä on perunkirjoitus, joka tulee tehdä kolmen kuukauden sisällä kuolemasta.

Vantaan seurakuntayhtymän aluekeskusrekisterin johtaja Tuomo Kahenvirta kertoo yksikkönsä tilanteen kriisiytyneen kesällä, jolloin todistuksen saamiseen meni pisimmillään 17 viikkoa. Nyt odotusaika on 12 viikkoa.

– Aika on surevalle omaiselle kohtuuton, hän toteaa.

Ruuhkaa on kiritty umpeen työntekijöitä palkkaamalla

Vetoomuksen mukaan suurin syy ongelmiin on, etteivät kaikki seurakunnat kuulu keskusrekisteriin. Tällöin useilla paikkakunnilla asuneen henkilön todistuksia ei laadita yhdessä paikassa, vaan ne työllistävät useita rekistereitä.

Oulussa toimitusaika oli vielä syyskuussa nelisen viikkoa. Nyt se on saatu lyhenemään 9–10 päivään. Koivulan mukaan tämä on määrätietoisen rekrytoinnin ja osaavan henkilöstön ansiota.

– Olemme seuranneet henkilöstön määrän tarvetta aluekeskusrekisterin koko toiminta-ajan ja palkanneet lisää väkeä. Pääkaupunkiseudun ongelmat johtuvat huonosta resurssoinnista, 18 työntekijän yksikköä johtava Koivula toteaa.

Vantaalla henkilöstön määrää nostettiin kesällä kymmenestä viiteentoista. Kahenvirta myöntää, ettei rekrytointitarvetta nähty ajoissa.

Veijo Koivula on samaa mieltä siitä, että kaikkien seurakuntien tulee liittyä keskusrekisteriin ja että Kirjuri-järjestelmän kehittämiseen tarvitaan varoja.

– Jos kaikki rekisterinjohtajat olisivat olleet Kirjurin kehittämistä koskevassa vetoomuksessa mukana, sillä olisi suurempi painoarvo. Asiasta ei puhuttu, kun tapasimme keskusrekisterinjohtajien kesken vain muutama päivä ennen vetoomuksen julkistamista.

”Tämä on koko kirkon kriisi”

Pääkaupunkiseudun keskusrekisterien mukaan tilanteen synnyttämä kielteinen julkisuus syö kirkon uskottavuutta rekisterinpitäjänä. Tuomo Kahenvirran mukaan kyseessä on koko kirkon kriisi, joka tulisi hoitaa yhdessä.

– On tärkeää, että kohtuullisiin toimitusaikoihin päässeet aluekeskusrekisterit auttavat niitä, jotka eivät siihen pysty.

Kahenvirran mukaan jonot lyhenevät Vantaalla koko ajan. Tilannetta helpottanee myös Kirkkohallituksen jo aikaisemmin tekemä linjaus, jonka mukaan jokaisen seurakunnan on kuuluttava aluekeskusrekisteriin vuoden 2022 alusta.

Kahenvirta uskoo, että tilanne normalisoituu ensi kevääseen mennessä.

– Meillä on vain oltava toimintamalli, jolla varmistamme, ettei tämänkaltainen ruuhka toistu.

Anna palautetta jutusta

Tarvitsetko virkatodistusta? Tilaa vikkelästi ja varaudu odottamaan

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko