Kaisamarja on laulavan seurakunnan kanttorina Pohjois-Karjalassa

Kaisamarja Stöckell tarkkailee lintuja, meloo, marjastaa, pyöräilee ja haaveilee venäjän intensiivikurssista sekä uudesta pyhiinvaelluksesta. Aiemmin Hailuodossa työskennellyt Kaisamarja on nykyisin kanttorina Kiteen Kesälahdella Pohjois-Karjalassa.

kaisamarja stöckell

Kaisamarja Stöckell toteutti hiljattain haaveensa ja hankki kaukoputken.

– Tässä Kesälahdellakin näkee monenlaisia lintuja, mutta erityisesti Parikkalan Siikalahti noin 50 kilometrin päässä on valtavan hieno paikka seurata lintujen muuttoa, kertoo Stöckell.

Aiemmin Hailuodon seurakunnassa työskennellyt Stöckell on ollut pian viisi vuotta kanttorina Kiteen Kesälahdella Pohjois-Karjalassa.

– Täällä on laulava seurakunta ja kaksi aktiivista kuoroa. Olemme vihdoin päässeet koronatauon jälkeen aloittamaan kuorotoimintaa, iloitsee Kesälahden kappeliseurakunnan kanttori.

Harjoittelemista kirkkokuorolle sekä projektiluonteisesti toimivalle Herran tähen-kuorolle riittää, sillä loppuvuodesta on luvassa paljon esiintymisiä: uuden diakoniatyöntekijän virkaansiunaamistilaisuus sekä adventin ja joulun ajan tapahtumat.

–Kirkkokuoro pääsi jo esiintymään mikkelinpäivänä ja Herran tähen -kuorollakin on tulossa projekti marraskuussa.

Kotoisaa ja kyläkeskeistä toimintaa

Parin tuhannen asukkaan Kesälahtea Stöckell kuvaa kotoisaksi. Seurakunnan toiminta on hyvin kyläkeskeistä.

– Meillä on pienen seurakunnan toimintaympäristö mutta ”ison kirkon” tuki, olemmehan osa isompaa Kiteen seurakuntaa.

Stöckell käy tarvittaessa hoitamassa kanttorin tehtäviä myös vajaan 40 kilometrin päässä Kiteellä ja reilun 60 kilometrin päässä Rääkkylässä, Kiteen toisessa kappeliseurakunnassa.

Stöckellin työyhteisöön Kesälahdella kuuluvat kappalainen sekä osa-aikainen diakoniatyöntekijä. Suntion tehtäviä hoitaa oman toimen ohella puistotyön esimies.

Hailuodossa Kaisamarjan toimenkuvaan kuului myös kasvatuksen ja viestinnän tehtäviä.

– Kyllä täälläkin teen monenlaista, mutta kanttorin työ on ykkösvastuualuetta.

Kesälahden kappeliseurakunnan erikoisuus on Vääränmäen kyläkirkko. Kesälahden vuonna 1830 rakennettu puukirkko tuhoutui jatkosodan pommituksissa1941. Väliaikainen kirkko rakennettiin neljästä sotilasparakista. Se ehti toimia pääkirkkona seitsemän vuotta. Kun Kesälahden nykyinen kivikirkko vuonna 1950 valmistui, parakkikirkko siirrettiin kyläkirkoksi Villalan kylään Kesälahden länsipäähän.

– Siellä pidetään jumalanpalveluksia lähinnä juhlapyhinä ja kesäaikaan, Stäöckell kertoo.

Lämpimiä ajatuksia, mutta ilman haikailua

Stöckell sanoo muistavansa Hailuodon-vuosia lämpimästi mutta ilman haikailua menneeseen.

– Nyt on hyvä olla täällä.

Hailuodossa Kaisamarja poikkeaa joka kesä, muun muassa kummipoikaa tapaamassa.

Nykyinenkin asuinpaikka on harrastuksille sopiva.

– Jo Hailuodossa innostuin melomisesta. Täällä kävin melontakurssinkin. Lisäksi marjastan ja pyöräilen sekä retkeilen muun muassa Punkaharjun maisemissa sekä Koloveden kansallispuistossa.

– Kiinnostava kohde lähellä on tietysti myös Venäjä. Toistaiseksi olen opiskellut venäjää omatoimisesti, mutta suunnitelmissa on osallistua kielen intensiivikurssille Venäjällä.

Alkuvuodesta 2016 Rauhan Tervehdys jututti Kaisamarja 715 kilometrin mittaisesta pyhiinvaelluksesta Espanjassa.

–Joskus vielä vaellan myös sen Santiago de Compostelan Ranskan-puoleisen 800 kilometrin reitin, mutta sitä ennen on tarkoitus käydä vaeltamassa Ruotsin Sundsvallista Norjan Trondheimiin.

S:t Olavsleden on Euroopan pohjoisin pyhiinvaellusreitti, jolla on mittaa 580 kilometriä.

– Pohjoismainen reitti houkuttelee siksikin, että kävijöitä on vähemmän ja sitä kautta rauhaa enemmän.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää