Karin Mariola

Kolumni: Kosto on suloinen

26.11.21

Kostoa hautovat voivat joutua jopa vuosiksi oman katkeruutensa ja vihamielisyytensä vangeiksi. Anteeksiannon kautta on kuitenkin mahdollista päästä vapaaksi, kirjoittaa Karin Mariola.


Oletko joskus tullut loukatuksi, kokenut vääryyttä ja epäoikeudenmukaisuutta? Olet ollut asemassa, jossa et ole voinut vaikuttaa asioiden kulkuun ja näin menettänyt jotain arvokasta, tullut kaltoin kohdelluksi ja nöyryytetyksi.

Joudut kärsimään, mutta väärintekijä ei kärsi millään tavalla. Ajatus kostosta alkaa jyllätä mielessäsi. Kostonhalu on yksi voimakkaimpia tunteitamme.

Evoluutiopsykologit uskovat, että kosto ja koston pelko ovat aikoinaan suojelleet ihmisiä toisiltaan. Silmä silmästä, hammas hampaasta.
Kosto on suosittu aihe myös kirjallisuudessa ja elokuvissa. Yksi tunnetuimpia on Alexandre Dumas vanhemman historiallinen romaani Monte-Criston kreivistä. Siinä päähenkilö joutuu äärimmäisen epäoikeudenmukaisuuden kohteeksi.

Hän menettää kieroilun ja vehkeilyn seurauksena asemansa, omaisuutensa, kihlattunsa ja joutuu epäinhimillisiin vankilaoloihin yli 14 vuodeksi. Monien vaiheiden jälkeen mies vapautuu ja kostaa vuosien ajan väärintekijöilleen. Paha saa palkkansa.

Ajatus kostosta tuntuu lukijasta ja katsojasta hyvältä. Aivojemme mielihyväkeskus aktivoituu eli se sama osa aivoista, joka aktivoituu myös silloin, kun odotamme jotain miellyttävää tapahtuvaksi.

Kostosta tulevan mielihyvän tunne ei ole kuitenkaan pitkäaikainen. Tutkimusten mukaan kostajat voivat usein huonommin, kuin ne, joilla ei ole ollut halua tai mahdollisuutta kostaa. He unohtavat kokemansa vääryyden nopeammin ja suuntaavat kohti tulevaa.

Sen sijaan kostoa hautovat voivat joutua jopa vuosiksi oman katkeruutensa ja vihamielisyytensä vangeiksi. Näin kävi myös Monte-Criston kreiville.

Isossa Kirjassa kehotetaan antamaan väärintekijöille anteeksi. Se voi joskus tuntua ylipääsemättömän vaikealta. Poistaako anteeksianto kokemasi vääryyden? Tarkoittaako se, että vääryyttä tehneen ei tarvitse vastata teoistaan? Pitääkö aina vain kääntää toinenkin poski?

Ei, mutta anteeksiannon kautta on mahdollista päästä vapaaksi katkeruudesta ja vihasta. Se voi olla pitkä prosessi, mutta on kenties suurin lahja, jonka voi itselleen antaa.

Onko kosto sittenkään suloinen?

Kirjoittaja on vapaa toimittaja

=> Anna palautetta kirjoituksesta täällä

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä