Oulun Kirkkopäivät on kunnioittavan puheen keskustelufestivaali

16.11.21

"On ihan normaalia, että uskonnosta ja hengellisyydestä puhutaan myös julkisessa tilassa. Kirkon ei pitäisi kainostella liikaa", toteaa Jari Kupiainen.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Tero Takalo .

Kirkkopalvelut ry:n kehittämispäällikkönä Jari Kupiainen vetää tiimiä, joka valmistelee toukokuussa 2022 Oulussa järjestettävää #yhdessä2022 Kirkkopäivät ja Lähetysjuhlat -tapahtumaa.

Kupiainen on työskennellyt vuosia viestinnän ja tapahtumajärjestämisen alalla. Hän on tehnyt työtä myös kirkon nuorisotyössä.

– Millä kielellä puhumme, se on se klassinen kysymys. Kaikki kun eivät puhu ”kirkkoa”, Jari Kupiainen painottaa.

Joka toinen vuosi järjestettävä tapahtuma on perinteisesti seurakuntien työntekijöiden ja aktiiviseurakuntalaisten kalenterissa. Kupiainen myöntää, että Kirkkopäivissä on hengellisen kesäjuhlan piirteitä, mutta taustalla on myös vilpitön halu avautua ulospäin.

Emme ole tekemässä sisäpiirijuhlaa.

 

– Emme ole tekemässä sisäpiirijuhlaa. Vaikka ohjelmassa on seurakuntien perustehtävästä nousevaa ohjelmaa, tarjolla on myös paljon yleisötapahtumia.

Tunnuksella #YHDESSÄ2022 kulkevan tapahtumakokonaisuuden teemana on Kuuntelen. Ymmärrän. Kunnioitan. Ohjelmaa järjestetään niin Oulun kaupunginteatterissa, tuomiokirkossa, Rotuaarilla ja seurakuntataloissa.

Ääneen pääsevät myös tapahtumiin osallistujat

Kirkkopäivien rinnalla vietetään myös valtakunnallisia Lähetysjuhlia. Päivien tapahtumiin ovat lupautuneet keskustelijoiksi muun muassa emerituspiispa Eero Huovinen ja piispa Jari Jolkkonen sekä monia valtakunnantason päättäjiä ja kulttuurivaikuttajia.

Vaikka keskustelijoina on tunnettuja persoonia, tapahtumissa mikki kiertää ja myös yleisö pääsee kysymään tai kommentoimaan. Tavoite kuitenkin on, että kaikki puheenvuorot ovat teeman mukaan rakentavia.

Vuodella koronan vuoksi lykätyn tapahtumaviikonlopun ohjelma on jo pitkälti selvillä, mutta tilaa on vielä viime hetken varauksille.

– Haluamme olla mahdollisimman ajankohtaisia sen suhteen, mitkä puhujat ja aiheet sopisivat teemaan.

Viesti pysyy samana, vaikka kanavat päivittyvät

Jari Kupiainen muistuttaa, että kirkko, kuten moni muukin yhteisö, on harpponut viime vuosina ja vuosikymmeninä isoja loikkia viestinnässä.

Ensimmäinen iso murros oli netin tulo, toinen oli koronapandemian mukanaan tuoma digiloikka ja kolmas on jo tuloillaan. Se liittyy läsnäoloon verkossa ja sosiaalisessa mediassa ja tiivistyvään yhteistyöhön kulttuurielämän kanssa.

Viestin ydin ei Kupiaisen mukaan ole kuitenkaan muuttunut.

– Rakkauden kaksoiskäsky ja jälleennäkemisen toivo. Elämän tarkoitus on jakaa sitä hyvää mitä on saatu, Kupiainen tiivistää.

Kirkkopäivien koko ohjelma julkaistaan tammikuussa, jolloin myös liput tulevat myyntiin. Lisätietoja tapahtumasta osoitteesta www.kirkkopaivat.fi.

=> Kommentoi ja anna palautetta jutusta

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Näkemyksiä