Pelaaja kehittyy sinnikkyydellä ja yhteistyöllä

Digipelaamisessa hankituista taidoista on ollut hyötyä myös työelämässä, sanoo esports-ryhmiä ohjaava Eetu Asikainen. Parhaillaan vietetään valtakunnallista Peliviikkoa, jonka tavoitteena on rakentaa myönteistä pelikulttuuria.

Eetu Asikainen katsoo tietokoneen ruutua käsi hiiren päällä.|Aaro Manninen istuu koneen ääressä kuulokkeet päässään.|

Kolme pelaajaa istuu punamustilla tuoleilla kuulokkeet korvillaan. Vauhdilla liikkuvat tietokoneiden hiiret ja intensiiviset katseet kertovat kovasta keskittymisestä.

Meneillään on Oulun NMKY:n esports-harrastevuoro. Maanantaisin tietokonepelien maailmaan uppoutuvat 12-vuotiaat ja sitä vanhemmat, tiistaisin on 7 vuotta täyttäneiden vuoro. Toista vuotta toimivien ryhmien tarkoituksena on tarjota turvallinen ympäristö pelaamiseen ja pelaajana kehittymiseen.

– Ja jos joku haluaa kehittyä ammattimaiseksi pelaajaksi, annan työkaluja sille tielle, sanoo ohjaajana toimiva Eetu Asikainen.

Onnistuminen vaatii laadukasta harjoittelua

Tänä syksynä vanhempien pelaajien ruuduilla on pyörinyt etupäässä räiskintä- eli FPS-peliksi luokiteltava Overwatch. Aaro Mannista pelivuorolle vetää mahdollisuus pelata yhdessä muiden kanssa.

– Kotona pelaan lähinnä yksinpelejä. Täältä saan myös vinkkejä pelaamiseen, sillä tavoitteeni on kehittyä pelaajana, Manninen sanoo.

Aaro Manninen istuu koneen ääressä kuulokkeet päässään.

Aaro Manninen saa esports-vuorolta pelikokemusta ja mahdollisuuden pelata yhdessä muiden kanssa.

Kehittymisen kannalta oleellista on paitsi pelattujen tuntien määrä, myös niiden laatu, toteaa kymmenisen vuotta tietokonepelejä harrastanut Eetu Asikainen.

– Pelaajan kannattaa opiskella peliä ja harjoitella sen eri osa-alueita. Esimerkiksi Counter Strike -pelissä on treenattava ampumista ja pelin mekaniikkaa, havainnollistaa Edd1e9-pelinimeä käyttävä Asikainen.

– Myös sinnikkyydestä on etua. Kehittyminen ei ole suoraviivaista ja jatkuvaa. Siinä on ylä- ja alamäkiä.

Yksi kehittymisen edellytys on kyky tehdä yhteistyötä muiden pelaajien kanssa.

– On tärkeää pystyä kommunikoimaan rakentavasti ja mukautumaan toisten pelitapoihin.

Harrastajan on hyvä tuntea monenlaisia pelejä

Kun vanhemmat pelaajat keskittyvät mielellään tiettyyn peliin, nuorempien ryhmässä voidaan pelata illan aikana niin Pokemonia, Minecraftia kuin Robloxia, jotka kaikki edustavat eri lajityyppejä.

Ammattilaistasolle tähtäävät keskittyvät usein yhden pelin pelaamiseen. Aloittelevalle tai harrastetasolla pelaavalle se ei ole välttämätöntä, päinvastoin.

– Mahdollisimman monen pelilajin ja pelin hallitseminen on rikkaus, Asikainen sanoo.

Ohjaaja puuttuu pelikulttuurin ongelmiin

Pelimaailman toksisuudesta on puhuttu viime vuosina paljon. Se tarkoittaa esimerkiksi muiden pelaajien arvostelua, haukkumista ja nimittelyä.

– Huonoa käytöstä syntyy, kun voitonhalu ajaa järjen yli. Silloin omia virheitä ei kyetä näkemään kehityskohteina. Anonyyminä pelaaminen edesauttaa tätä, Asikainen sanoo.

Valvotussa ympäristössä pelaamisen ongelmiin on mahdollista puuttua. Esports-harrastevuorolle osallistuvia ohjataan hyvään käytökseen.

Pelin osa-alueiden tuntemus on tärkeää. Overwatchissa oleellista on tuntea pelihahmot. (kuva GameRank – Free Gameplays)

E-urheilu saa omat tilat Oulun toimistolle

E-urheilusta on tulossa vakiintunut osa Oulun yhdistyksen toimintaa. Raatissa sijaitsevaan toimistoon perustetaan parhaillaan omaa pelitilaa.

– Vuoden vaihteessa meillä on paikat kymmenelle pelaajalle, kertoo toiminnanjohtaja Henna Ervasti.

Tukea hankintoihin on saatu Oulun kaupungilta ja NMKY-liitolta.

– Esports on hyvä väline tavoittaa nuoria ja opastaa heitä turvalliseen pelimaailmaan, Ervasti sanoo.

Harrastus opettaa päämäärätietoisuutta

Aaro Manniselle pelaaminen on tapa viettää aikaa ja saada taukoa arjesta. Myös Eetu Asikaista pelaaminen rentouttaa.

– Silloin kun pelaa tosissaan, ei voi samalla ajatella mitään muuta.

Asikainen on huomannut pelaamisessa saatujen taitojen auttavan myös työelämässä.

– Molemmissa menestymiseen tarvitaan sekä osaamista että vuorovaikutustaitoja. Pelatessa olen oppinut tiimityötaitoja ja sen, että kehittyminen missä tahansa edellyttää kovaa tahtoa ja sinnikkyyttä.

Valtakunnallista Peliviikkoa vietetään 8.–14.11. Viikon tavoitteena on rakentaa myönteistä pelikulttuuria ja vähentää pelaamiseen liittyviä ennakkoluuloja. Paikallisista tapahtumista saa lisätietoa Peliviikon sivuilta. ONMKY:n pelivuorolle voi ilmoittautua yhdistyksen verkkosivuilla


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää