Perheneuvojat kannustavat: Uskalla puhua väkivallasta

Lähisuhdeväkivalta ei ole koskaan hyväksyttävää eikä kenenkään tarvitse elää väkivallan pelossa, sanovat Oulun seurakuntien perheneuvojat.

perheneuvojat

Suomi on yksi EU:n vaarallisimmista maista naisille. Joka kolmas nainen kokee elämänsä aikana parisuhdeväkivaltaa. Lisäksi vuosittain ainakin 50 000 naista joutuu seksuaalisen väkivallan kohteeksi.

Väkivaltatapausten lisääntyminen koronapandemian aikana ruuhkauttaa auttavia puhelimia ja kotihälytykset työllistävät poliisia yhä enemmän.

Maailmanlaajuisesti naisiin kohdistuva väkivalta on yksi laajin ihmisoikeuksien loukkausten muoto.

Oranssi-kampanja nostaa julkisuuteen karuja lukuja

Naisiin kohdistuvan väkivallan yleisyys nousi esille viime viikolla, kun YK:n kaksiviikkoa kestävä Oranssit päivät -kampanja käynnistyi 25. marraskuuta.

Vaikka kampanjan esille nostamat luvut hätkäyttävät myös ammattilaisia, tiedetään Oulun seurakuntien perheneuvonnassa hyvin se, että naisiin kohdistuva väkivalta on mittava ongelma Suomessa.

– Aika harvoin se on kuitenkaan asia, joka nousee esille ensimmäisten aiheiden joukossa, kun perheneuvontaan tullaan, toteaa johtava perheneuvoja Ilkka Kurjenmäki.

– Vaikka yhteiskunnassa monista aiemmin vaietuista asioista keskustellaan nyt avoimemmin esimerkiksi #MeToo-kampanjan seurauksena, väkivaltakokemuksia perheessä saatetaan yhä pitää perheen sisäisinä asioina, jatkaa perheneuvoja Marja Haapakoski.

– Jotta arimmatkin asiat tulisivat esille, puolisoita on hyvä tavata myös erikseen.

– Meidän tehtävämme on ottaa puheeksi kipeätkin kokemukset, mutta ensin on luotava ilmapiiri, jossa arasta asiasta uskaltaa avautua, hän jatkaa.

– Ja vaikka kysymme, asiakas itse ratkaisee, vastaako hän meille siihen, onko hänen lähisuhteessaan väkivaltaa. Väkivaltaan perheen sisällä liittyy yhä häpeää, ja siksi siitä joskus päätetään olla hiljaa jopa puolisoiden yhteisellä suostumuksella.

Perheneuvossa on lupa puhua myös väkivallasta

Perheneuvoja Tuomo Kinnunen pitää puheeksi ottamista tärkeänä, koska jokaisella perheneuvontaan tulevalla on oltava mahdollisuus kertoa kokemastaan väkivallasta – olipa kyse sitten fyysisestä, henkisestä, taloudellisesta tai hengellisestä väkivallasta.

– Kysymys on viesti siitä, että meille uskaltaa ja voi puhua tästäkin aiheesta, kollega Vuokko Laurila lisää.

Perheneuvojat korostavat, että väkivallan muotoja on monia. Seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa on se, kun ihmiseltä viedään oikeus päättää miten, milloin ja kenen kanssa hän haluaa olla seksuaalisessa kanssakäymisessä.

Verkkohäirintä vaihtelee ikävästä kommentoinnista laajamittaiseen uhkailuun ja vainoamiseen.

Väkivallan tekijä voi olla myös lapsi tai läheinen sukulainen

YK:n Oranssit päivät -kampanjan viesti on, että naisiin ja tyttöihin kohdistuvalle väkivallalle on oltava nollatoleranssi.

Vuokko Laurila toteaa nollatoleranssin olevan ainoa oikea tapa suhtautua väkivaltaisiin tekoihin, olipa tekijä sitten oma puoliso tai joku muu läheinen vaikkapa murrosikäinen tai aikuinen lapsi.

– Väkivalta ei kuulu parisuhteeseen. Tästä kaikkien tulee olla tietoisia. Käsitys voi hämärtyä, jos ympärillä näkee paljon erilaista väkivaltaa esimerkiksi perheen ja suvun sisällä.

Perheneuvoja Marjo Myllymäki muistuttaa, että lapset altistuvat väkivallalle aina, kun toinen vanhemmista käyttää väkivaltaa toista kohtaan.

– Ei pidä ajatella, etteivät lapset aistisi perheen tunnelmaa. Jo pelkästään aikuisten kova ääni, jatkuva nokittelu tai töksäyttelevä puhetyyli luo pelottavaa ilmapiiriä.

Johanna Siira toteaa puolestaan, että juuri vuorovaikutusongelmat, kuten riitely, ovat yleisimpiä tulosyitä perheneuvontaan.

Kaikkien perheneuvojien terveiset ovat, ettei väkivaltaa kokevan pidä jäädä yksin, vaan hakeutua avun piiriin.

– Jos tutulle puhuminen on vaikeaa, apua voi lähteä hakemaan esimerkiksi auttavista puhelimista. Niissä voi usein asioida nimettömänä, he sanovat.

Oranssin päivät -kampanjan teemana on ”Naisen paikka on olla elossa”. Kampanjaan liittyen Oulun tuomiokirkon torni saa oranssin värin 3–5.12.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää