Perinneneuleeseen pukeutunut parrakas nelikymppinen mies.

Kolumni: Kirje tuo jouluterveisiä 

15.12.21

Kolumnivuorossa ollut Hannu Luukinen sanoo, ettei oikein koskaan ole ollut joulukortti-ihmisiä. Sen sijaan hänen perinteensä on kirjoittaa joulukirje. "Sivumäärä paisuu sellaiseksi, että koiranleuat puhelevat jo Hannun jouluromaanista."


En oikein koskaan ole ollut joulukortti-ihmisiä. Ainakaan, jos mittapuuksi otetaan ne muutamat tuttavat, joille joulukorttien lähettäminen ja saaminen ovat enemmän kuin puoli elämää tähän aikaan vuodesta. Kun vielä jotain kortteja joskus lähettelin, oli niissä täyttönä vain perinteiset loppuvuoden vakiotervehdykset ja osoitelistasta kopioidut yhteystiedot.  

Nyttemmin olen luonut itselleni joulukirjeperinteen. Kirjeeseen saan jouluterveisiksi todellisia kuulumisia, joita on toivottavasti hauska saada. Nykytekniikan myötä pääosa kirjeistä lähtee maailmalle sähköisesti, mutta ulkoasu niissä on silti perinteinen. 

Yleensä kerron kirjeessä kattavasti omia ja mehiläistenkin kuulumisia vuoden varrelta. Näen vaivaa kirjeen suunnitteluun ja kirjoittamiseen. Kun varon luettelomaisuutta ja yritän kertoa asioista laveasti ja vielä kuvitan tarinaa muutamilla vuoden aikana otetuilla valokuvilla, paisuu sivumäärä sellaiseksi, että koiranleuat puhelevat jo Hannun jouluromaanista. 

Kirjeen kirjoittamiseen menee koko tovi aikaa. Ja onko se ihmekään, vuoden aikana ehtii tapahtua monenlaista. Tarkkaan pitää myös miettiä, mitä kaikkea kirjeeseen haluaa sisällyttää: mikä on riittävän mielenkiintoista ja miten saadaan kuulumiset kattavasti kerrottua.  

Kirjeeni eivät silti yllä raamatullisiin mittoihin. Varsinkin apostoli Paavalilla oli myös tapana kirjoitella kirjeitä. Luther piti erityisesti Paavalin Roomalaiskirjettä yhtenä Uuden testamentin tärkeimmistä kirjoista. 

Tuo kirje onkin hyvä yleiskatsaus, jossa Paavali selittää oppinsa alusta alkaen ja loogisesti edeten. Kirjeen pääajatus on, että ihmiset ovat syntisiä eivätkä voi pelastua omilla toimillaan, vaan ainoastaan uskosta siihen, että Jeesus maksoi synneistä ristinkuolemallaan. Siinäpä vasta joulukirje! 

Kirjoittaja on Limingan seurakunnan toimistosihteeri ja mehiläistarhuri

=> Anna palautetta kolumnista täällä

Lue lisää aiheesta:

Limingan seurakunta Näkemyksiä