Pääkirjoitus: Parempi ajattelu luo parempaa elämää

15.12.21

"Yksilöinä ja yhteisöinä meidän olisi hedelmällisempää pyrkiä avoimeen vuoropuheluun kuin kaivaa poteroita ja porautua yhä syvemmälle itseään korostavaan oikeassa olemisen maaperään", kirjoittaa Pekka Asikainen.


Adventtisunnuntait ovat johdattaneet meitä kohti joulua. Tulevan sunnuntain teemana on ”Herran syntymä on lähellä”. Se kertoo siitä, että joulu on jo ovella.

Adventtisunnuntait ovat kuin positiivisia hidasteita, jotta joululle jäisi enemmän tilaa. Jaetut jouluperinteet yhdessä läheisten ihmisten kanssa kuuluvat asiaan. Näinä aikoina keskustelu ja ajatusten vaihtaminen virkistävät kummasti.

Ajattelu tekee meistä ihmisiä. Vastakkaisista näkemyksistä voidaan synnyttää jotain uutta, jota ei ole aiemmin tullut ajatelleeksi. Yksilöinä ja yhteisöinä meidän olisi hedelmällisempää pyrkiä avoimeen vuoropuheluun kuin kaivaa poteroita ja porautua yhä syvemmälle itseään korostavaan oikeassa olemisen maaperään.

Ajattelu on yhteisöllinen haaste. Parempi ajattelu synnyttää parempaa elämää. Julkisessa keskustelussa tuntuu joskus puuttuvan todellista ajattelua. Poterointi, huutelu ja tahallinen väärinymmärtäminen ovat pahoinvoinnin moottoreita. Keskustelijoiden on syytä muistaa, että negatiivissävytteinen julkinen keskustelu heijastuu pahoinvointina sekä yhteisössä että yksilössä.

Millaisia ajattelijoita kohtaamme joulun päähenkilöissä? Joosef ajatteli kaikessa hiljaisuudessa hylätä lasta odottavan Marian. Joosefilla oli hyvä tarkoitus, sillä hän ei halunnut häpäistä rakastamaansa naista. Uusi yllättävä näkökulma löytyy hiljaisuudessa nukutun yön jälkeen.

Maria kätki sydämeensä kaiken ja tutkistelee sitä. Pelastushistoriallisessa käänteessä on sulattelemista, joka vaatii aikaa ja sydämestä lähtevää ajattelua. Jumala syntyi ihmiseksi, jossa nivoutuu yhteen inhimillinen ja jumalallinen olemus. Ilman Kristuksen ihmiseksi tuloa ei olisi pääsiäistä ja ylösnousemuksen ihmettä.

Siinä on ajattelemista meillekin.

Kirjoittaja on Oulun seurakuntayhtymän yhtymäjohtaja

=> Anna palautetta pääkirjoituksesta täällä

Lue kirjoittajan aiempia tekstejä:

Pääkirjoitus: Pyhiinvaellus – merkityksellinen matka

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä