Vähennä tavaramäärää, saat enemmän aikaa elämiseen, sanoo ammattijärjestäjä

Ammattijärjestäjät kohtaavat työssään erilaisia tavarakaaokselle altistuvia persoonallisuustyyppejä. Tunnistatko itsessäsi esimerkiksi hamstraajan, joka ostaa kun halvalla saa? Vai oletko esteetikko, joka ei pysty luopumaan mistään kauniista? Tai tuunaaja, jolle jokainen turhaltakin tuntuva tavara on mahdollinen raaka-aine?

|||

Heräteostokset. Kirpputorilöydöt. Perinnöksi saadut tavarat. Väärän kokosiksi käyneet vaatteet. Jo aikuistuneiden lasten lapsuudenaikaiset lelut ja kirjat… Tuttu lista monelle, joka tuskailee kodin tavarakaaoksen kanssa. Kaapit pursuilevat – eivätkä välttämättä vain kaapit vaan ehkä kokonaiset huoneetkin.

Kotiin voi kertyä liikaa tavaroita monista syistä, tietää ammattijärjestäjän koulutuksen hankkinut Helena Eljander:

– Esimerkiksi puolison kuolema tai avioero voi olla sellainen iso elämänmuutos, jonka jälkeen tavarapaljouden läpikäymiseen ei jaksa ryhtyä. Myös vaikkapa sairaudet, ikääntyminen, vaativa työ tai lapsiperheen ruuhkavuosissa eläminen usein lykkäävät tavaroiden vähentämisen aloittamista.

Aloittaminen kuitenkin kannattaa, kannustaa Eljander

Paljon esillä olleesta kuolinsiivouksesta hän käyttäisi mieluummin sanaa elämänsiivous. Tavaroita ja papereita voi toki käydä läpi ja vähentää, jotta perikunnalla aikanaan olisi helpompaa. Mutta ennen kaikkea kodin tavaramäärää kannattaa karsia ihan oman itsensä vuoksi.

– Tavaroiden järjestelemiseen, siirtelemiseen ja etsimiseen menee valtavasti aikaa. Kun tavaroita on vähemmän, jää enemmän aikaa elämiseen.

Ammattijärjestäjä on tavaroiden personal trainer

Tavarakaaoksen taltuttamiseen voi palkata ammattilaisen, mutta järjestystä ja tilaa kotiin voi raivata omatoimisestikin.

– Roskat roskiin, turhanpäiväiset tavarat kiertoon ja jäljelle jäävät järjestykseen kaappeihin tai varastoon, Eljander tiivistää.

Avun ostaminen tavaroiden järjestelyyn on suomalaisille vielä vähän vierasta.

– Siivousapua koteihin on ostettu jo parikymmentä vuotta mutta moni kokee vielä liian yksityiselle alueelle meneväksi sen, että joku ulkopuolinen käsittelee henkilökohtaisia tavaroita.

Eljanderin mukaan ammattijärjestäjä on kuin tavaroiden personal trainer: joku, joka kannustaa saavuttamaan tavoitteet kun ihminen tarvitsee tsemppaajaa.

Oleellisinta on vähentää tavaramäärää

Monet ammattijärjestäjät pitävät nettiblogeja, joissa jakavat vinkkejä kodin järjestyksessä pitämiseen. Jokainen ammattijärjestäjä muistuttaa, että tavarakaaoksesta ei pääse eroon yksinomaan tavaroita paikasta toiseen siirtämällä.

Vaikka omaisuus hetken aikaa olisi siististi kaappeihin ja varastoihin aseteltuna, oleellisinta on vähentää tavaroiden määrää.

Tähän on kehitetty monenlaisia metodeja. Eljanderin neuvo on aloittaa jostakin helposta kohteesta: raivaustyömaa kannattaa rajata aluksi yhteen laatikkoon tai yhteen kaappiin.

Tilaa voi yllättävästi antaa jo sekin, että vie kotoa pois kaiken kierrätykseen kelpaavan.

Raivaamiseen käytettävä aikakin kannattaa aluksi määritellä vaikka vain 15-45 minuutiksi kerrallaan.

Eljander itse käyttää niin sanottua neljän laatikon metodia: säilytä täällä, säilytä muualla, kierrätä, hävitä.

Jos jostakin esineestä ei millään pysty luopumaan heti, sen voi jättää niin sanottuun jäähylaatikkoon. Puolen vuoden tai vuoden kuluttua tarkastellaan, haluaako sivuun nostetun esineen edelleen oikeasti pitää.

Helena Eljander täsmentää, että kodin tavarapaljoutta voi vähentää ilman että ryhtyy minimalistiksi. Riittää kun suhteuttaa tavaramääränsä käytettävissä olevaan säilytystilaan niin ettei pinoja ala kertyä pöytätasoille, tuoleille ja nurkkiin.

Hamstraaja ostaa kun halvalla saa

Ammattijärjestäjät kohtaavat työssään erilaisia tavarakaaokselle altistuvia persoonallisuustyyppejä.

Täydellisyydentavoittelija esimerkiksi ei saa koskaan edes aloitettua, koska haukkaa kerralla liian suuren palasen: ensin pitäisi siivota varasto, jotta sinne voisi siirtää säilöön tavaroita makuuhuoneista.

Tuunaajan säästävät kaikkea mahdollista aikomuksenaan hyödyntää jemmattuja asioita tulevissa projekteissaan.

Esteetikko rakastaa kauniita esineitä – paha kyllä, esteetikko on saanut perinnön tai jopa useampia ja kauniita tavaroita on kerta kaikkiaan liikaa yhteen asuintoon.

Hamstraaja puolestaan ostaa, kun halvalla saa, vaikka ei tarvitsisi.

Mitkä tavarat todella haluat kotiisi?

Helena Eljander suosittaa tekemään ajatusleikin: jos kaikki omistamasi tavarat olisivat asuntosi pihassa, mitä niistä todella haluaisit kantaa sieltä takaisin sisälle?

Tavaroista voi yrittää luopua esimerkiksi vuokraamalla myyntipöydän kirpputorilta, mutta Eljander vinkkaa myös vaivattomammasta tavasta vähentää tavaramäärää.

– Äitini kanssa järjestimme pihakirpputorin, josta kuka tahansa sai hakea tavaroita ilmaiseksi. Voin suositella.

Itselle tarpeettomaksi käyneitä tavaroita voi myös tarjota eteenpäin. Jotkut yhdistykset – esimerkiksi Ensi- ja turvakoti tai hyväntekeväisyysjärjestö Hope – saattavat ottaa vastaan esimerkiksi lastenvaatteita ja leluja. Monessa kirjastossa on hylly, johon saa jättää kirjoja omasta kirjahyllystään.

Jos tarmoa riittää, voi miettiä, mikä muu taho voisi olla kiinnostunut kotia raivaavalle tarpeettomaksi käyneestä omaisuudesta.

– Edesmennyt isäni harrasti haitarinsoittoa. Hänen nuottinsa, kaikkiaan 19 kansiollista, lahjoitettiin eräälle tanssiorkesterille, Helena Eljander kertoo.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää