Pääkirjoitus: Hankalat yhteisvaikutukset

25.1.22

Elämässä voi tapahtua asioita, jotka eivät noudata minkäänlaista logiikkaa, muistuttaa Ilkka Mäkinen.


Teksti: Ilkka Mäkinen .

Jos selkeää ratkaisua on vaikeaa löytää, se voi liittyä siihen, että maailma on kompleksinen.

Kompleksisuusajattelussa nähdään maailma kokonaisuutena, jossa asiat ja ilmiöt ovat kietoutuneet yhteen. Kokonaisuutta ei voida ymmärtää pilkkomalla sitä osiin ja tarkastelemalla niitä yksitellen. Elämä ei ole syiden ja seurausten ketjua, vaan kompleksisuusajattelun yhtenä peruslähtökohtana on, että asioita tapahtuu ilman selkeitä ja näkyviä syitä (Alisa Puustinen & Harri Jalonen 2020).

Maailma voi olla kompleksinen paikka, mutta monet tapahtumaketjut ovat kuitenkin lineaarisia ja melko ennustettavia. Asioita hoidetaan etupäässä järjen ja oikeudenmukaisuuden pohjalta.

Jotkut ongelmat kuitenkin pakenevat ratkaisuja. Jokin aika sitten useat meistä luottivat siihen, että kun väestön suurella enemmistöllä on kaksi rokotusta, niin koronavirus on täällä Suomessa taltutettu. Kompleksisuusajattelussa ratkaisuja väistäviä ongelmia kutsutaan pirullisiksi ongelmiksi (wicked problem).

Kristillinen usko tuntee myös maailman kompleksisuuden. Elämässä voi tapahtua asioita, jotka eivät noudata minkäänlaista logiikkaa. Jumala sallii vaikeuksia ja ratkaisut karkaavat aina vain kauemmas.

Rukous on eräs tapa suhtautua asioiden vaikeasti hallittaviin yhteisvaikutuksiin. Jumalanpalveluksen esirukouksen keskeinen pyyntö on, että ihmiset saavat elää rauhassa muuttuvassa maailmassa. Samalla anotaan päättäjille viisautta löytää ratkaisuja ongelmiin, myös niihin pirullisiin.

Uudet päättäjät on nyt valittu aluevaaleissa. He saavat hoidettavakseen monimutkaisia, välillä jopa kompleksisia haasteita. Kansalaisina meidän tulee seurata päättäjien toimintaa tarkasti. Mutta samalla he tarvitsevat tuekseen kristittyjen esirukousta.

Kirjoittaja on Oulujoen seurakunnan kirkkoherra

=> Anna palautetta jutusta täällä

Lue kirjoittajan aiempia tekstejä:

Pääkirjoitus: Aloitetaan leikkimielinen yhteispaasto

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä Oulujoen seurakunta