Nuoret puhuvat avoimesti huolistaan

Oululaisen Madetojan musiikkilukion kouluterveydenhoitaja Suvi Hyrkäs peräänkuuluttaa kasvurauhaa.

Suvi Hyrkäs

Madetojan musiikkilukion kouluterveydenhoitaja Suvi Hyrkäs kuulee nuorilta väsymyksestä, peloista ja unihäiriöistä. Terveydenhoitajalle kerrotaan myös ahdistuksen tunteista ja stressistä.

Oppilasta voi ahdistaa, kun hänen pitäisi osata jo lukion alkaessa tehdä oikeita ainevalintoja tulevaisuuttansa varten, vaikka tällaista vaatimusta 15–16-vuotiaalle voi pitää oikeastaan kohtuuttomana.

– Lukioikäiselle kuuluisi kasvurauha, jotta oma suunta elämässä löytyisi. Osa nuorista kamppailee toden teolla hallitakseen stressin, jota koulujärjestelmä heille tuottaa, Hyrkäs sanoo.

Hän iloitsee siitä, että Oulun kaupungin lukioissa siirrytään ensi syksyn alkaessa vuoden kokeilun jälkeen takaisin 75 minuutin oppitunteihin.

– Suurta osaa oppilaista 95 minuutin mittaiset tunnit kuormittavat. Samanaikaisesti koulun kanssa nuori saattaa harrastaa musiikkia tai liikuntaa hyvin tavoitteellisesti.

– Osa oppilaistamme asuu itsenäisesti ilman tuttua turvaverkkoa. Pelkästään arjen pyörittäminen ilman vanhempien apua on haaste nuorelle, jolle ei ole ennättänyt kertyä elämänkokemusta.

Oikea-aikainen apu tuo säästöä tulevaisuudessa

Hyrkkään ja hänen kollegoidensa vastaanotoilla näkyy se, etteivät kaupungin mielenterveyspalvelut ole kunnossa.

– Kun jonot ovat kohtuuttoman pitkiä, meillä työn määrä kasvaa. Pyrimme kannattelemaan nuorta siihen saakka, että hän pääsee avun piiriin.

Hyrkäs perää nuorille oikea-aikaista apua.

– Jonoissa ei tervehdytä. Ajoissa saatu tuki on apua myös siihen, etteivät ongelmat palaa takaisin myöhemmin.

– Päättäjien pitäisi nyt hyvin hanakasti laittaa mielenterveyttä tukevat palvelut kuntoon.

– Nuorten kasvaneesta hädästä kertoo muun muassa THL:n viimeisin kouluterveyskysely. Hälyttäviä tietoja ja terveisiä on kuultu jo monesta suunnasta.

Pandemian synnyttämä puristus alkaa väistyä

Hyrkäs on huomannut, että koronapandemiaan liittyvä ahdistus on vähentynyt nuorten parissa.

– Viime vuonna erityisesti etä- ja lähiopetuksen vaihdellessa monen mieli oli mustana juuri pandemian vuoksi. Nyt he uskaltavat luottaa siihen, että korona on vain yksi vaihe elämässä. Tästä selvitään.

– Kun ahdistus tai masennus väistyy, nuoren koko olemus tuntuu kokevan muutoksen. Usko siihen, että korona hellittää, antaa jaksamista ja tulevaisuuden uskoa.

Hyrkäs näkee nykynuorten maailmassa monia hyviä muutoksia aiempiin sukupolviin verrattuna.

– Mielenterveyden pulmat eivät ole heille tabuaiheita. Ihailen, miten rohkeasti oppilaat puhuvat asioistaan. Näin ei ollut vielä minun lukioaikanani.

– Nuoret ovat myös valmiita ottamaan tukea vastaan. He kannustavat mielestäni esimerkillään myös omia läheisiään hyväksymään, että jokainen meistä voi tarvita jossakin elämänvaiheessa ulkopuolista tukea.

– Aikuisillakin on lupa hellittää selviämismoodistaan ennen kuin rysähtää kunnolla.

Elämä jatkuu, vaikka välillä tulee epäonnistumisia

Hyrkäs tietää, että rauhallinen keskustelu nuoren kanssa voi olla lopulta isoksi avuksi.

– Usein juttuhetkissä on hyvä nostaa esille niitä hyviä asioita, joita elämässä on tummista pilvistä huolimatta. Jokaisen kohdalla voimavaroja lopulta löytyy.

 

Usein juttuhetkissä on hyvä nostaa esille niitä hyviä asioita, joita elämässä on tummista pilvistä huolimatta. Jokaisen kohdalla voimavaroja lopulta löytyy. Kun keskustelemme, en voivottele, vaan mietimme keinoja ratkaista solmuun menneitä asioita. Konkreettisten neuvojen antaminen on tärkeää tukea.

Suvi Hyrkäs

 

– Kun keskustelemme, en voivottele, vaan mietimme keinoja ratkaista solmuun menneitä asioita. Konkreettisten neuvojen antaminen on tärkeää tukea.

– Nuorta voi helpottaa, kun hän kuulee, että muillakin on elämässään samanlaisia haasteita – ja niistä on selvitty.

Hyrkäs haluaa sanoa nuorille, ettei yksi epäonnistunut kokemus kaada koko elämää.

Kouluterveydenhoitaja on onnellinen, kun hän huomaa, että nuoret osaavat olla lempeitä itselleen, vaikka niin he kuin aikuisemmatkin lankeavat välillä tavoittelemaan täydellistä elämää.

Hyrkäs toivoisi, että koulut syventäisivät tunnetaitojen opiskelua.

– Tunnetaidot ovat tärkeitä elämäntaitoja, jotka ovat yhteydessä hyvään terveyteen.

Rauhan Tervehdys täsmentää: Suvi Hyrkkään haastattelu on tehty ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Siksi jutussa ei puhuta sotauutisoinnin vaikutuksista nuorten hyvinvointiin.

 

Keräyspotista apua nuorille

Yhteisvastuukeräyksellä 2022 autetaan koronapandemian seurauksista kärsiviä lapsia ja nuoria Suomessa ja maailmalla.
Tuotosta 40 prosenttia jää lasten ja nuorten hyväksi Suomessa.
60 prosentilla avustetaan Kirkon Ulkomaanavun työn kautta kehittyvien maiden katastrofialueiden asukkaita.
Keräyksen teemana on ”Lahjoita minulle huominen”.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää