Kempeleen iso remontti alkaa olla loppusuoralla

Kempeleen kirkonmäellä on tehty remonttia vuodesta 2017 lähtien. Vanhan kirkon ja kellotapulin laaja restaurointi ja peruskorjaus saadaan päätökseen tänä vuonna. Tukiyhdistys myy edelleen virtuaalipaanuja. Suunnitteilla on myös tukikonsertti.

Tuukka Myllymäki, Kempele, remontti

Yli viiden miljoonan euron hankkeeseen on osallistettu myös yksittäisiä ihmisiä. Vuonna 2018 perustettu yhdistys, Kempeleen wanhan kirkon ystävät ry, on kerännyt varoja remontin hyväksi myymällä erilaisia tuotteita.

Yksinomaan varainkeruumielessä yhdistys ei ole ollut liikkeellä: 

– Ajatuksena on ollut, että voisimme lisätä kiinnostusta Kempeleen kirkon kulttuurihistoriallista arvoa kohtaan, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Mattila.

Virtuaalipaanuilla tukea remontille

Kun Ylivieskan kirkko tuhoutui tulipalossa vuonna 2016, paikkakunnalla virisi voimakas talkoohenki uuden kirkon rakentamiseksi. 

– Kempeleen wanhan kirkon ystävät ry on halunnut olla herättelemässä talkoohenkeä Kempeleen kirkon hyväksi, vähän pienimuotoisemmin tosin, Mattila sanoo. 

– Talkoilla me emme tietenkään voi esimerkiksi korjata arvokkaita seinämaalauksia, mutta voimme nostattaa yhteisöllisyyttä ja olla osaltamme ”henkisenä tukena” seurakunnan isossa hankkeessa. 

Yhdistys on järjestänyt muutamia luentotilaisuuksia, joissa ääneen ovat päässeet esimerkiksi hankkeen pääsuunnittelijat ja restaurointimestari.

Vanhan kirkon ystävät on myynyt varainkeruumielessä muun muassa seinälautasia ja piparkakkumuotteja. Pääasiallinen varainkeruutuote ovat kuitenkin virtuaalipaanut.

Kempeleen vanhan kirkon remontissa on naputeltu paikoilleen noin 8000 oikeaa paanua. Jos virtuaalipaanuja saataisiin myytyä saman verran, kirkkoremonttiin kertyisi 450 000 euroa.

Niitä on myyty toistaiseksi joitakin satoja kappaleita.  Mattila harmittelee, että paanukauppaa ei ole päästy tekemään siinä mitassa kuin alun perin ajateltiin. Koronan vuoksi osaa varainkeruusuunnitelmista – esimerkiksi tukikonsertteja – ei ole voitu toteuttaa.   

– Muutaman kymppitonnin me saamme kasaan, Mattila arvioi.

Yhdistyksellä ei alun perinkään ole ollut tavoitteena mikään miljoonakeräys, puheenjohtaja sanoo. 

– Varainkeruulla on enemmänkin symbolinen merkitys tukea kulttuuriperinnön säilyttämistä.

– Ehkä onnistumme herättämään ihmisissä laajempaa yhteiskunnallista ajattelua: kirkkoremontin rahoituksen hoitavat pääasiassa seurakunta itse ja evankelis-luterilainen kirkko, mutta voisimmeko itsekin tehdä jotakin arvostaaksemme yhteisöä, jossa elämme. 

– Ihmiset käyttävät rahaa monenlaisiin hyviin tarkoituksiin – miksipä he eivät voisi lähteä pienellä summalla mukaan tähänkin. 

Virtuaalipaanujen myynti jatkuu. Suunnitteilla on vielä myös tukikonsertti.

Moni toteaa syksyllä: oho, tulipa hieno

Remontin aikana on muun muassa uusittu kirkon ulkoverhoilua, tapulin peltikatto ja kirkon kattopaanut sekä tervattu katto kertaalleen. 

– Itselleni mieliinpainuvin remontin vaihe on ollut nähdä, kuinka hienoa jälkeä syntyi seinämaalausten restauroinnissa, Heikki Mattila sanoo. 

Kirkon seinissä ja katossa on Mikael Toppeliuksen ja Emmanuel Granbergin maalauksia 1700-luvulta.

– On myös ollut silmät avaavaa huomata, kuinka iso hanke on kyseessä: kuinka paljon siihen tarvitaan asiantuntemusta, oikeita tekijöitä ja oikeanlaisia materiaalia – vaikkapa juuri oikeanlaista tiheäsyistä vanhaa mäntyä kattopaanujen tekoon. 

– Kun kirkkoremontti valmistuu, pääsemme toteamaan: oho, tulipa siitä hieno.

  • Kempeleen vuonna 1691 valmistunut vanha kirkko kuuluu Suomen vanhimpiin puukirkkoihin. 
  • Kirkonmäki-hankkeeseen on budjetoitu 5,1 miljoona euroa. *
  • Kirkkohallitus on avustanut hanketta noin 274 000 eurolla.*Vanhan kirkon käyttöönottojuhlaa vietetään 2. lokakuuta.
  • Virtuaalipaanun voi hankkia osoitteesta kempeleenvanhakirkko.fi

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää